Κορονοϊός: Ορατές οι επιπτώσεις από την καθυστέρηση της τρίτης δόσης – Το παράδειγμα των Τρικάλων

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Ορατές οι επιπτώσεις από την καθυστέρηση της τρίτης δόσης – Το παράδειγμα των Τρικάλων
Την αναμνηστική δόση έχουν λάβει σχεδόν 1.500.000 πολίτες και έχουν κλείσει ραντεβού επιπλέον 900.000, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 70% επί των δικαιούχων

Στα επιδημιολογικά δεδομένα «αποτυπώνεται» η καθυστέρηση της χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι της Covid-19, εν αναμονή των αποφάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την επίσπευσή της.

Μελετώντας τον επιδημιολογικό χάρτη, η επιτροπή των ειδικών παρατήρησε ότι σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, καταγράφεται αύξηση της διασποράς στους ενήλικες 50 έως 70 ετών, την οποία συσχετίζουν με την καθυστέρηση της χορήγησης της αναμνηστικής δόσης.

Κατά την τακτική ενημέρωση της Πέμπτης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε ενδεικτικά, στο παράδειγμα της Περιφερειακής Ενότητας των Τρικάλων: «Παρά την ύφεση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κατά σχεδόν 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρούμε μία σταδιακή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων από τα 38 έτη στα 43 μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες. Σημειώνεται μία αύξηση των κρουσμάτων, λοιπόν, στην Περιφερειακή Ενότητα των Τρικάλων στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 65 ετών, όπου μόλις 1 στους 4 από αυτούς που έχουν κλείσει ήδη 6 μήνες από τη δεύτερη δόση, έχει προσέλθει για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης», ανέφερε η καθηγήτρια.

Αντίθετα, στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα, στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων άνω των 75 ετών, όπου ήδη πάνω από 40% των δικαιούχων έχουν κάνει την τρίτη δόση εμβολίου, τα κρούσματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

«Συνεπώς, είναι σαφές το συμπέρασμα από αυτή την παρατήρηση και ξεκάθαρο το μήνυμα. Σήμερα με τη μεγάλη διασπορά που έχουμε σε όλη την επικράτεια και ενόψει των Χριστουγέννων, όπου η κινητικότητα όλων μας θα αυξηθεί και η κοινωνική αποστασιοποίηση ευλόγως θα μειωθεί, πρέπει να θωρακίσουμε την ασφάλεια που μας προσφέρει ο εμβολιασμός, με την άμεση χορήγηση της τρίτης δόσης», πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου, προτρέποντας τους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, χωρίς προηγουμένως να υποβάλλονται σε τεστ αντισωμάτων.

Προκειμένου να θωρακιστεί ο πληθυσμός από τον ιό, ήδη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επεξεργάζεται το αίτημα της Κυβέρνησης για χορήγηση της τρίτης δόσης στους τέσσερις μήνες αντί των έξι, με τις αποφάσεις να αναμένονται άμεσα, πιθανώς και εντός της ημέρας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Μάριος Θεμιστοκλέους, την Πέμπτη, την αναμνηστική δόση έχουν λάβει σχεδόν 1.500.000 πολίτες και έχουν κλείσει ραντεβού επιπλέον 900.000, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 70% επί των δικαιούχων.

Γραμμική σχέση μεταξύ εμβολιαστικής κάλυψης και θανάτων

Παρότι τα ερωτήματα που «ταλανίζουν» την επιστημονική κοινότητα σχετικά με το στέλεχος Όμικρον δεν έχουν λάβει ακόμα σαφείς απαντήσεις, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η ανάγκη για εμβολιασμό είναι ακόμα πιο επιτακτική, καθώς η νέα παραλλαγή πιθανά είναι και πιο μεταδοτική από την επικρατούσα (Δέλτα).

Μελετώντας τον επιδημιολογικό χάρτη ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, οι επιστήμονες παρατηρούν γραμμική σχέση, μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης, της διασποράς του ιού και της θνητότητας.

Όπως επισημαίνουν, οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα ανά 100.000 πληθυσμού, όπως και αυτές που εμφανίζουν σημαντική θετικότητα στις μαζικές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ, είναι εκείνες με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, σε επίπεδα κάτω του 55%.

Τα δεδομένα από το πρόγραμμα Ελευθερία, δείχνουν ότι μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών και το οικονομικό «πέναλτι» των 100 ευρώ μηνιαίως για όσους δεν προβαίνουν στον εμβολιασμό τους, σημαντικός αριθμός πολιτών που ανήκουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, τις τελευταίες δύο ημέρες στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών προγραμματίστηκαν περισσότερα από 25.000 ραντεβού. Ενώ κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου ο αριθμός νέων ραντεβού για την χορήγηση της πρώτης δόσης ήταν χαμηλότερος των 3.000 την ημέρα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών τα νέα ραντεβού έχουν ξεπεράσει τις 34.000 συνολικά. Ο αριθμός των πολιτών άνω των 60 ετών, που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί είτε δεν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, ανέρχεται στις 493.930.

Ενισχύεται η επιχείρηση «Ελευθερία»

Όπως ανέφερε ο γ.γ. ΠΦΥ, η δυναμικότητα εμβολιασμών του Δεκεμβρίου, ειδικά μετά την προσθήκη εμβολιαστικών κέντρων τις τελευταίες ημέρες, ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω εντός του μήνα με την προσθήκη επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων.

Όσον αφορά στα ραντεβού, θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτά της πρώτης δόσης, έτσι ώστε όσοι επιθυμούν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους να βρίσκουν εντός των επόμενων εικοσιτετράωρων, ενώ η δυναμικότητα θα αυξάνεται ανάλογα με τις ανάγκες σε κάθε περιοχή. Ανάλογα με το πώς θα διαμορφώνεται η κίνηση στο σύστημα, στο μεταξύ μπορεί να απελευθερώνονται ραντεβού και για αναμνηστική δόση.

«Αυτό είναι αρκετά σημαντικό γιατί κάποιος ο οποίος έχει κλείσει ραντεβού αναμνηστικής δόσης μπορεί να έρθει νωρίτερα το ραντεβού του. Αν κοιτάξει ξανά στο σύστημα, θα απελευθερώνουμε συνεχώς ραντεβού και για αναμνηστική δόση», εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλεους την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, χθες διενεργήθηκαν 94.598 εμβολιασμοί, εκ’ των οποίων οι 15.948 αφορούσαν στην πρώτη δόση και οι 68.066 στην τρίτη, ενώ 12.311 πολίτες ολοκλήρωσαν το βασικό εμβολιασμό τους.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη ΕΚΠΑ: Στα ύψη τα αντισώματα μετά την τρίτη δόση με το εμβόλιο της Pfizer

Έφτασε στην Ελλάδα η Όμικρον -Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα

Άνοιξαν 60.000 νέες θέσεις ραντεβού για εμβολιασμό για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider