Δ. Σαρηγιάννης: Σε δεκαπέντε ημέρες θα έχουμε μόλις 1 – 2 θανάτους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δ. Σαρηγιάννης: Σε δεκαπέντε ημέρες θα έχουμε μόλις 1 – 2 θανάτους
Κορονοϊός κρούσματα στην Ελλάδα
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, εξάλλου, υπογράμμισε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα εξελίσσονται καλά και φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο ευμενές σενάριο.

Κοντά στο στόχο για μηδενικούς θανάτους από κορoνοϊό θα φτάσει η Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάζεται η ομάδα του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ.

«Ειλικρινά μπορούμε στις 1 – 2 Ιουλίου να έχουμε έναν, δύο θανάτους από κορονοϊό (ημερησίως)», τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι εάν όντως η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μια σημαντική εθνική επιτυχία όλων.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος για τέταρτο κύμα στη χώρα μας, εξήγησε ότι δεν αναμένεται να συμβεί κάτι τέτοιο το Σεπτέμβριο αλλά όπως και πέρσι από τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Ο κ. Σαρηγιάννης πρόσθεσε ότι εάν έρθει τέταρτο κύμα θα οφείλεται στα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα.

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα εξελίσσονται καλά και φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο ευμενές σενάριο. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει προχωρήσει αρκετά ο εμβολιασμός στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες οι οποίες είναι και οι πιο ενεργές επαγγελματικά και κοινωνικά και μέσω αυτών υπήρχε η μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

Προέβλεψε δε ότι στις αρχές ή στα μέσα Ιουλίου, ο ημερήσιος αριθμός θανάτων θα είναι μονοψήφιος αν τα πράγματα συνεχίσουν να εξελίσσονται με τους ίδιους ρυθμούς.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του αξιωματούχου του ΕΜΑ, Μάρκο Καβελέρι, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να σταματήσει ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ότι αυτό είναι προσωπική του άποψη κι όχι θέση του οργανισμού και σε κάθε περίπτωση τα οφέλη από τον εμβολιασμό είναι ασύγκριτα περισσότερα από τις ελάχιστες περιπτώσεις παρενεργειών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider