H Fed μείωσε τα επιτόκια μετά από 10 χρόνια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Fed μείωσε τα επιτόκια μετά από 10 χρόνια
Η Fed απoφάσισε να μειώσει τα επιτόκια μετά από 3.878 μέρες κατά 25 μονάδες βάσης. Το διάστημα των 10 ½ χρόνων από την κρίση του 2008 αποτελεί το δεύτερο ιστορικότερο ρεκόρ διατήρησης σταθερών των επιτοκίων.

Μετά από 3.878 μέρες η Fed αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος των 2-2,25%.

Αυτό το διάστημα των 10 ½ χρόνων αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ πίσω από τις 4.115 μέρες κατά τη δεκαετία του 1950 που η Fed διατήρησε την σταθερά τα επιτόκια.

Με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με 8-2, η Fed αποφάσισε να μειώσε τα επιτόκια με τους Έρικ Ρόζενγκρεν, και Έσθερ Τζορτζ να τάσσονται υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα.

Οι αξιωματούχοι της Fed ανακοίνωσαν επίσης ότι θα σταματήσουν να συρρικνώνουν τον ισολογισμό της τράπεζας αξίας 3,8 τρισ. δολαρίων, δύο μήνες νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί.

«Η προοπτική παραμένει ευνοϊκή και η σημερινή μείωση των επιτοκίων έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει αυτές τις προοπτικές. Η κατανάλωση παραμένει ισχυρή, αλλά η βιομηχανία έχει συρρικνωθεί, ο κλάδος των επιχειρήσεων μειώθηκε και η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει σε απογοητευτικά επίπεδα», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Πάουελ όρισε την μείωση των επιτοκίων ως κίνηση «ασφάλειας», σχεδιασμένη για να διατηρήσει την πορεία της οικονομία. Δεν υπάρχει σκέψη ότι η οικονομία χρειάζεται μεγαλύτερη χαλάρωση, ανέφερε ο ίδιος ξεκαθαρίζοντας ότι η σημερινή μείωση των επιτοκίων δεν θα αποτελέσει την αρχή ενός παρατεταμένου κύκλου μειώσεων.

«Ο αδύναμος εγχώριος πληθωρισμός, η υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη και οι εμπορικές διενέξεις επηρεάζουν την οικονομία των ΗΠΑ. Οι εμπορικές διενέξεις είναι ένα νέο πράγμα για το οποίο πρέπει να ανησυχεί η Fed» ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αναλυτές, το μείζον ζήτημα πίσω από την απόφαση της Fed είναι αν οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ προσπαθούν απλώς να «ανακουφίσουν» τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ γιατί τότε η αξιοπιστία της Fed και το πέπλο της πολιτικής ανεξαρτησίας θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα.

Η απόφαση της Fed έρχεται την ώρα που τα οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ είναι ιδιαιτέρως θετικά. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% κατά το δεύτερο τρίμηνο, η ανεργία αγγίζει χαμηλά 50 ετών και οι μετρήσεις για την κατανάλωση, ενισχύονται συνεχώς.

Η Wall Street αντέδρασε αρνητικά μετά τη δήλωση του Πάουελ πως δεν θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider