Τουρισμός: Οι αγορές που θα κάνουν την έκπληξη και θα κρίνουν το στοίχημα του 2022

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Οι αγορές που θα κάνουν την έκπληξη και θα κρίνουν το στοίχημα του 2022
Ποιες αγορές αναμένεται να κινηθούν αισθητά καλύτερα από τις δύο προηγούμενες χρονιές - κρίνοντας τον τελικό λογαριασμό του τουρισμού - Η δυναμική τους προ και μετά πανδημίας και οι εκτιμήσεις για φέτος.

Με θετικούς οιωνούς ξεκίνησε και προχωρά η τουριστική σεζόν κι όπως όλα δείχνουν θα πιάσει, αν όχι ξεπεράσει, τον πήχη που έχει θέσει για φέτος το κυβερνητικό επιτελείο. Το παραπάνω μάλιστα αναμένεται να επιτευχθεί χάρη σε συγκεκριμένες αγορές τροφοδότες, οι οποίες, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες πανδημικές χρονιές, εκτιμάται ότι θα κάνουν την έκπληξη, ενισχύοντας με επισκέπτες την χώρα.

Ο λόγος για τις αγορές της Μ. Βρετανίας, της Πολωνίας και φυσικά της Αμερικής, οι οποίες ενώ εν μέσω πανδημίας εισέφεραν περιορισμένους τουρίστες, φέτος χάρη στις συνθήκες και στην προεργασία που έχει γίνει, θα αυξήσουν αισθητά την τουριστική κίνηση κάνοντας την διαφορά σε αφίξεις και εισπράξεις.

Οι Βρετανοί τουρίστες θα κάνουν την διαφορά φέτος

Προς επίρρωση των παραπάνω αρκεί να αναφέρουμε ότι η Μ. Βρετανία, η οποία αποτελεί κατεξοχήν μεγάλη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, πέρυσι κινήθηκε με πιο αργούς από το αναμενόμενο ρυθμούς, χάρη στην άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας στο τέλος Ιουλίου. Να θυμίσουμε ότι προ πανδημίας και συγκεκριμένα την περίοδο 2017-2019, ο εισερχόμενος τουρισμός από το Ην. Βασίλειο εμφάνισε αύξηση κατά +16,6% (από 3 εκατ. το 2017 σε 3,5 εκατ. το 2019) και το μερίδιο της Βρετανικής αγοράς στον εισερχόμενο τουρισμό το 2019 έφθασε το 11,2%, από 11% που ήταν το 2017, σύμφωνα με την μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, «Ακτινογραφία Εισερχόμενου Τουρισμού 2017 - 2019». Την ανοδική αυτή πορεία φάνηκε να ανακόπτει η πανδημία, δεδομένου ότι η Ελλάδα με απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης παρέμεινε στην πορτοκαλί ζώνη του βρετανικού «φωτεινού σηματοδότη», μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Ακόμα κι έτσι βέβαια, και παρά την εποχικότητα που παρουσιάζουν οι Βρετανοί τουρίστες - το μεγαλύτερο μέρος τους ταξιδεύει το 2ο και το 3ο τρίμηνο του έτους - η βρετανική αγορά προσέφερε πέρυσι στην Ελλάδα 1.591,2 χιλ. ταξιδιώτες (αυξημένοι κατά 48,9% σε σχέση με το 2020) ενώ προσέθεσε στον τελικό λογαριασμό του τουρισμού, εισπράξεις ύψους 1.465,9 εκατ. ευρώ, (αυξημένες κατά 93,9% σε σχέση με το 2020), σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Αποτελώντας ήδη από πέρυσι, και παρά τις δυσμενείς συνθήκες, την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού, οι προοπτικές για φέτος είναι ακόμα λαμπρότερες. Ήδη από τους προηγούμενους μήνες οι βρετανικοί τουριστικοί οργανισμοί και οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες, έχουν πυκνώσει τα δρομολόγιά τους προς τη χώρα μας και η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο προτιμητέο προορισμό για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την Ισπανία και τα Κανάρια Νησιά, σε σύνολο 26 χωρών.

Την ισχυρή δυναμική επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία των πτήσεων αφού ήδη από το τέλος Μαΐου μέχρι και το τέλος Ιουνίου η Βρετανία καταγράφει τις περισσότερες προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις προς την χώρα μας ( σύμφωνα με το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ οι προγραμματισμένες θέσεις φτάνοντας ανά εβδομάδα μεσοσταθμικά τις 185 χιλιάδες) και κινείται πάνω κι από την Γερμανική αγορά η οποία ήταν η κυρίαρχη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό πέρυσι. Οι προοπτικές γίνονται ακόμα λαμπρότερες αν σκεφτεί κανείς ότι αρκετοί αερομεταφορείς όπως ο βρετανικός όμιλος των Jet2.com and Jet2CityBreaks θέλουν να καθιερώσουν την Αθήνα ως έναν από τους νέους προορισμούς citybreaks για τους Βρετανούς που ταξιδεύουν το χειμώνα στην Ευρώπη, επεκτείνοντας χρονικά την εισροή βρετανών τουριστών.

Κι όλα αυτά την ώρα που οι βρετανοί τουρίστες παρουσιάζουν υψηλή μέση δαπάνη. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι προ πανδημίας η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) για την βρετανική αγορά το 2019 ανερχόταν στα € 732,8, υψηλότερη κατά 29,9% από την ΜΚΔ που καταγράφεται στο σύνολο της χώρας (€ 564,0), καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 6,5% μέσα σε μια διετία (2017-2019).

Δυναμικό come back της αμερικανικής αγοράς

Εξίσου υψηλές είναι και οι προσδοκίες για την αμερικανική αγορά, η οποία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την χώρα μας και αποτελεί κατεξοχήν την αγορά με την υψηλότερη Μέση Δαπάνη ανά ταξίδι. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, ο εισερχόμενος τουρισμός από τις ΗΠΑ κατέγραψε αύξηση την περίοδο 2017-2019 κατά +36,3% (από 865 χιλ. το 2017 σε 1,2 εκατ. το 2019). Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ το 2019 άγγιξαν τα € 1.189 εκ. (+46,0% σε σύγκριση με το 2017) με μερίδιο αγοράς 6,7% όταν το 2017 το σύνολο των εισπράξεων ήταν € 814 εκ. και μερίδιο αγοράς 5,7%. Την ίδια περίοδο η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) για την αμερικάνικη αγορά ανήλθε στα € 1.008,2, υψηλότερη κατά 78,8% από την ΜΚΔ που καταγράφεται στο σύνολο της χώρας (€ 564,0), καταγράφοντας μάλιστα αύξηση της τάξης του 7,1% μέσα στην διετία.

Παρότι και στην περίπτωση της αμερικανικής αγοράς η πανδημία ανέκοψε την ανοδική πορεία με την απαγόρευση των υπερατλαντικών ταξιδιών να στερεί μεγάλο μέρος αφίξεων κι εσόδων τα δύο προηγούμενα χρόνια, η δυναμική άρχισε να ανακάμπτει ήδη από πέρυσι και συνεχίζεται μέχρι και φέτος. Βάσει των στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδας, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από την αμερικανική αγορά έφτασε πέρυσι μόλις τις 396 χιλ. ταξιδιώτες, παρότι εμφάνισε αύξηση της τάξης του 271,6% σε σχέση με το 2020, λόγω των περιορισμών που ήταν σε ισχύ. Αντίστοιχα οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 592,7% και διαμορφώθηκαν στα 596,2 εκατ. ευρώ. Οι προσδοκίες για φέτος ωστόσο εκτινάσσονται δεδομένης της πρωτοφανούς συνδεσιμότητας που παρουσιάζει η χώρα μας με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού - κατά την διάρκεια της θερινής σεζόν, θα πραγματοποιούνται εννέα απευθείας πτήσεις ημερησίως από επτά αμερικανικά αεροδρόμια σε έξι πόλεις της Ελλάδας. Σκέψεις υπάρχουν μάλιστα και για την διατήρηση κάποιων δρομολογίων τον χειμώνα, γεγονός που, αν επιβεβαιωθεί, θα ενισχύσει κατά πολύ έσοδα κι αφίξεις το τρέχον έτος.

Αυξάνει την δυναμική της και η αγορά της Πολωνίας

Στη λίστα με τις αγορές που θα κάνουν την έκπληξη φέτος ωστόσο περιλαμβάνεται και η αγορά της Πολωνίας, η οποία φάνηκε προ πανδημίας να αυξάνει το αποτύπωμά της στον τουρισμό της χώρας μας. Η Πολωνική αγορά αναμένεται να ενισχύσει μάλιστα αισθητά και τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας, στην οποία βαραίνει δυσανάλογα φέτος, η απώλεια των Ρώσων τουριστών.

Να θυμίσουμε ότι την προ πανδημική χρονιά του 2019 ο εισερχόμενος τουρισμός από την Πολωνία έφτασε τους 852 χιλ. ταξιδιώτες καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 14,1% σε μια διετία (2017-2019). Την ίδια περίοδο η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) της πολωνικής αγοράς ανήλθε στα € 488,8, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 49,4%, παρότι κινήθηκε χαμηλότερη κατά 13,3% από την ΜΚΔ που καταγράφηκε στο σύνολο της χώρας (€ 564,0). Παρότι η εισροή Πολωνών τουριστών ανακόπηκε πρόσκαιρα από την πανδημία, η εν λόγω αγορά έδειξε και πέρυσι ιδιαίτερη δυναμική, με τους Πολωνούς τουρίστες να αποτελούν την δεύτερη δύναμη μετά τους Γερμανούς σε αρκετούς προορισμούς της χώρας. Υπολογίζεται ότι κατά την περσινή σεζόν παρά την πανδημία σε ισχύ, επισκέφτηκαν τη χώρα μας περισσότεροι από 550.000 Πολωνοί τουρίστες, αριθμός που εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί φέτος, αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική επίδραση από το μέτωπο του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: Ο τουρισμός είναι αιχμή του δόρατος της περιφερειακής ανάπτυξης

Τουρισμός: Απογειώνονται οι αφίξεις - Αισιοδοξία για τα έσοδα

Θηλιά για το μέλλον του τουρισμού η έλλειψη εργαζομένων

gazzetta
gazzetta reader insider insider