Η ΑΙ μπορεί να υποκλέψει τους κωδικούς πρόσβασής σας από τον ήχο των πλήκτρων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΑΙ μπορεί να υποκλέψει τους κωδικούς πρόσβασής σας από τον ήχο των πλήκτρων
Το σύστημα μπορούσε να αντιστοιχίσει το σωστό πλήκτρο σε έναν ήχο με ακρίβεια 95% όταν η εγγραφή γινόταν μέσω τηλεφωνικής κλήσης και με ακρίβεια 93% όταν η εγγραφή γινόταν μέσω τηλεδιάσκεψης Zoom.

Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αναλύσει τον ήχο μιας πληκτρολόγησης με ακρίβεια άνω του 90%, για να συλλέξει δυνητικά ευαίσθητα δεδομένα, δημιούργησαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Λονδίνου, του Durham και του Surrey

Σύμφωνα με το Guardian, η μελέτη αναφέρει πώς οι ερευνητές πάτησαν καθένα από τα 36 πλήκτρα σε ένα MacBook Pro, συμπεριλαμβανομένων όλων των γραμμάτων και αριθμών, 25 φορές στη σειρά, χρησιμοποιώντας διαφορετικά δάχτυλα και με διαφορετική πίεση. Οι ήχοι εγγράφηκαν τόσο μέσω κλήσης Zoom όσο και σε smartphone που τοποθετούνταν σε μικρή απόσταση από το πληκτρολόγιο. Έπειτα, η ομάδα τροφοδότησε μέρος των δεδομένων σε ένα σύστημα μηχανικής μάθησης το οποίο, με την πάροδο του χρόνου, έμαθε να αναγνωρίζει χαρακτηριστικά των ακουστικών σημάτων που σχετίζονται με κάθε πλήκτρο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σύστημα μπορούσε να αντιστοιχίσει το σωστό πλήκτρο σε έναν ήχο με ακρίβεια 95% όταν η εγγραφή γινόταν μέσω τηλεφωνικής κλήσης και με ακρίβεια 93% όταν η εγγραφή γινόταν μέσω τηλεδιάσκεψης Zoom.

Πώς προστατευόμαστε

Πάντως, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μετριαστεί ο κίνδυνος τέτοιων «ακουστικών επιθέσεων», όπως είναι η εισαγωγή βιομετρικών κωδικών πρόσβασης ή η ενεργοποίηση συστημάτων επαλήθευσης δύο βημάτων, σύμφωνα με τους αναλυτές. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, υποστηρίζουν ότι «είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε το πλήκτρο shift για να δημιουργήσετε ένα μείγμα κεφαλαίων και πεζών κεφαλαίων ή αριθμών και συμβόλων. Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε πότε κάποιος αφήνει ένα πλήκτρο shift», υπογράμμισε ο Τζόσουα Χάρισον, συγγραφέας της μελέτης.

Ο καθηγητής Φενγκ Χάο από το Πανεπιστήμιο του Warwick, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, τόνισε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν να μην πληκτρολογούν ευαίσθητα μηνύματα, συμπεριλαμβανομένων των κωδικών πρόσβασης, σε ένα πληκτρολόγιο κατά τη διάρκεια μιας κλήσης Zoom. «Εκτός από τον ήχο, οι οπτικές εικόνες σχετικά με τις ανεπαίσθητες κινήσεις του ώμου και του καρπού μπορούν επίσης να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τα πλήκτρα που πιέζονται, παρόλο που το πληκτρολόγιο δεν είναι ορατό από την κάμερα», προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Continental: «Κόβει» τις προβλέψεις για έσοδα λόγω της μειωμένης ζήτησης σε Ευρώπη και Αμερική 

Ιστορικό τζακ ποτ στη λοταρία του Mega Millions - Υπερτυχερός κέρδισε 1,58 δισ. δολάρια

Το ESPN «μπαίνει» στο αθλητικό στοίχημα, με deal αξίας 1,5 δισ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider