Apple: 4 νέα iPhone 13, ανανεωμένο Apple Watch και φρέσκο iPad Mini - Όλα όσα παρουσίασε χθες η εταιρεία

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Apple: 4 νέα iPhone 13, ανανεωμένο Apple Watch και φρέσκο iPad Mini - Όλα όσα παρουσίασε χθες η εταιρεία
iphone pro 13
Κορυφαία ταχύτητα, cinematic mode και βελτιώσεις στην μπαταρία μερικά από τα νέα χαρακτηριστικά.

Τα νέα μοντέλα iPhone 13, το ανανεωμένο iPad mini αλλά και το Apple Watch Series 7 με νέα αισθητική συμπεριλάμβαναν, μεταξύ άλλων, οι χθεσινές ανακοινώσεις της Apple, κατά το παραδοσιακό φθινοπωρινό event της εταιρείας με τον τίτλο «California Streaming».

Για την ακρίβεια, από το άδειο αμφιθέατρο του Κουπερτίνο, τα στελέχη της Apple μας σύστησαν τα νέα iPad and iPad mini, το Apple Watch Series 7 και φυσικά την πολυαναμενόμενη σειρά iPhone 13, που περιλάμβανε τέσσερα νέα τηλέφωνα. Σε αντίθεση μάλιστα με τις προβλέψεις η εταιρεία δεν παρουσίασε τα Airpods.

Στην περίπτωση των τηλεφώνων τα χαρακτηρίστηκα που εντυπωσίασαν το διαδικτυακό κοινό ήταν η ταχύτητα αλλά και οι κινηματογραφικές επιδόσεις της κάμερας. Παρόλα αυτά βέβαια, ένας απλός χρήστης μικρές διαφορές θα καταλάβει σε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά από τα περσινά iPhone 12. Ειδοποιός διαφορά για τα φετινά μοντέλα, αποτελεί η μπαταρία των iPhone 13 and iPhone 13 mini, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία διαρκεί μιάμιση ώρα με δυόμιση ώρες περισσότερο από την μπαταρία των αντίστοιχων iPhone 12.

iPhone 13 και iPhone 13 mini

iphone 13

Αναλυτικότερα, η νέα σειρά iPhone 13 δεν διαφέρει εμφανισιακά από την προηγούμενη γενιά, αφού οι σημαντικές αλλαγές πραγματοποιήθηκαν σε αθέατα σημεία στο εσωτερικό των τηλεφώνων. Παρόλα αυτά, υπόσχονται ακόμα καλύτερη εμπειρία χρήσης, αρχικά λόγω του ισχυρότερου επεξεργαστή A15 που βρίσκεται στο εσωτερικό τους.

Τα οικονομικότερα μοντέλα της σειράς, iPhone 13 mini και iPhone 13, διατηρούν ίδιο μέγεθος οθόνης Super Retina XDR «Custom» OLED, δηλαδή 5,4 ίντσες και 6,1 ίντσες. Μικρές διαφορές παρουσιάζει και η εγκοπή (notch) για τους αισθητήρες/ κάμερες του Face ID η οποία είναι μικρότερη και ελαφρώς τετραγωνισμένη. Κατά τα λοιπά, η οθόνη δεν υποστηρίζει γρηγορότερο ρυθμό ανανέωσης.

Στις φωτογραφικές επιδόσεις του κινητού θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι κάμερες παραμένουν δύο σε αριθμό και διατηρούν την ανάλυση τους σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά : 12MP, μία με ευρυγώνιο φακό και μία με υπερευρυγώνιο. Ωστόσο στα νέα μοντέλα οι κάμερες έχουν τοποθετηθεί διαγώνια και ο υπερευγώνιος φακός υποστηρίζει πλέον f/1.6 και OIS για ακόμα καλύτερες φωτογραφίες.

Το εντυπωσιακό νέο χαρακτηριστικό στην περίπτωση της κάμερας είναι η λειτουργία Cinematic Video χάρη στην οποία κατά την εγγραφή βίντεο σε 4K ανάλυση Dolby Vision, ο χρήστης μπορεί να αλλάζει την εστίαση αλλά και το εφέ βάθους, κάτι που μπορεί να γίνει και στο post processing, δίνοντας κινηματογραφικό αποτέλεσμα στις λήψεις του.

Τόσο στα iPhone 13 και iPhone 13 mini όσο και στις ναυαρχίδες της εταιρείας iPhone Pro και Pro Max, η Apple χρησιμοποιεί τον ταχύτερο επεξεργαστή A15 Bionic - σύμφωνα με την ίδια αποτελεί τον γρηγορότερο επεξεργαστή μεταξύ όλων των smartphones με 50% καλύτερες επιδόσεις από τους ανταγωνιστές.

Οι τελευταίες μεγάλες αλλαγές αφορούν στην μπαταρία η οποία σύμφωνα με την Apple, διαρκεί στην περίπτωση του iPhone 13 mini 1,5 ώρα περισσότερο από τον προκάτοχό του και στην περίπτωση του iPhone 2,5 ώρες περισσότερο. Οι βελτιωμένες επιδόσεις αυτονομίας οφείλονται κατά κύριο λόγο στον επεξεργαστή A15 Bionic των 5nm.

Όσο για την τιμή των νέων τηλεφώνων το iPhone 13 mini έρχεται με διπλάσια αρχική χωρητικότητα στα 128GB και τιμή 699 δολάρια ενώ το iPhone 13 με χωρητικότητα και πάλι 128 GB κοστολογείται στα 799 δολάρια.

iPhone 13 Pro και iPhone 13 Pro Max

iphone pro 13

Σημαντικότερες είναι οι αλλαγές στα δύο κορυφαία μοντέλα της εταιρείας, iPhone 13 Pro και Pro Max και πάλι όμως αφορούν στο εσωτερικό τους κι όχι στο design τους.

Στην περίπτωση της οθόνης των iPhone 13 Pro και Pro Max είναι και πάλι OLED και οι διαστάσεις παραμένουν ίδιες - 6,1 ίντσες και 6,7 ίντσες.

Η εγκοπή (notch) που χρησιμοποιείται για την εμπρόσθια κάμερα και για το σύστημα Face ID είναι και εδώ ελάχιστα μικρότερη βελτιώνοντας ανεπαίσθητα την ωφέλιμη επιφάνεια της οθόνης αλλά και του «ppi».

Βελτιωμένες είναι και οι φωτογραφικές επιδόσεις των κινητών, παρότι ο αριθμός των καμερών στο πίσω μέρος των συσκευών είναι ίδιο με τον προκατόχων τους. Τα νέα iPhone Pro φορούν τρεις κάμερες 12MP με υπερευρυγώνιο, ευρυγώνιο και τηλεφακό και υπόσχονται καλύτερες επιδόσεις σε χαμηλό φωτισμό χάρη στο διάφραγμα του υπερευρυγώνιου φακού (f/1.8 έναντι f/2.4 του περσινού μοντέλου). Η βασικότερη αλλαγή ωστόσο εντοπίζεται στον τηλεφακό που αν και διαθέτει μικρότερο διάφραγμα (f/2.8 έναντι f/2.0), έχει καλύτερο zoom και υποστηρίζει night mode.

Επιπλέον στα pro μοντέλα ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει εντυπωσιακές λήψεις ακόμα και από απόσταση 2 εκατοστών, ακόμα και με την επιλογή slow-mo χάρη στον συνδυασμό της λειτουργίας macro του υπερευρυγώνιου φακού και του συστήματος αυτόματης εστίασης των τηλεφώνων.

Από πλευράς λογισμικού τα «επαγγελματικά» iPhone υποστηρίζουν τη λειτουργία «Portrait» και στη περίπτωση της λήψης βίντεο, ενεργοποιώντας με τον τρόπο αυτό πολλές νέες δυνατότητες για τον επαγγελματία χρήστη, ενώ διαθέτουν και αυτά δυνατότητα Cinematic Video.

Τα δύο μοντέλα «Pro» ενσωματώνουν τον ταχύτερο εξαπυρηνο επεξεργαστή A15 Bionic στα 5nm ο οποίος έχει υψηλότερες συχνότητες λειτουργίας ενώ ο αποθηκευτικός τους χώρος πέρα από τα γνωστά 128GB, 256GB και 512GB επεκτείνεται και στο 1TB.

Οι τιμές παραμένουν στα περσινά επίπεδα, με το iPhone 13 Pro να ξεκινά από 999 δολάρια και το iPhone 13 Pro Max από τα 1099 δολάρια. Όλα τα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν στις Η.Π.Α από τις 24 Σεπτεμβρίου.

Apple Watch Series 7

apple watch series 7

Η χθεσινή προϊοντική γκάμα περιλάμβανε και τη νέα γενιά του «έξυπνου» ρολογιού της Apple. Το Apple Watch Series 7 έρχεται με νέο σχεδιασμό, με επίπεδο πλαίσιο και επίπεδη οθόνη, ο οποίος επιτυγχάνει αύξηση της διαθέσιμης οθόνης κατά περίπου 20% διατηρώντας σχεδόν το ίδιο μέγεθος στη συσκευή και κατ επέκταση βελτιώνει τη εμπειρία των χρηστών στις ειδοποιήσεις.

Για την ακρίβεια, το Apple Watch Series 7 θα κυκλοφορήσει σε μεγέθη 41mm και 45mm, δηλαδή μεγαλύτερα κατά 1mm σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο (40mm και 44mm) ενώ η οθόνη είναι περίπου 1,9 ίντσες στο μεγαλύτερο μοντέλο υποστηρίζοντας μεγαλύτερη ανάλυση κατά περίπου 16%.

Η συσκευή, που διαθέτει ισχυρότερο επεξεργαστή, το νέο SoC S7 και χάρη στην μεγαλύτερης χωρητικότητας μπαταρία διατηρεί την αυτονομία στα ίδια περίπου επίπεδα (18 ώρες).

Στα νέα χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναφέρουμε την δυνατότητα αυτόματης παύσης της άσκησης για τους ποδηλάτες, η οποία είναι χρήσιμη όταν οι τελευταίοι κάνουν ένα διάλλειμα ή σταματάνε σε ένα φανάρι.

Κατά τα λοιπά το Apple Watch Series 7 είναι πιο ανθεκτικό, αντέχει τόσο στο νερό όσο και στη σκόνη, ενώ σύμφωνα με την Apple φορτίζει γρηγορότερα, κάτι που αποτελούσε απαίτηση των χρηστών.

Η κυκλοφορία των νέων smartwatches, τα οποία είναι διαθέσιμα σε 5 νέα χρώματα ενώ έχουν και νέες προσόψεις (watch faces) αλλά και λουράκια, δεν έγινε γνωστή, με την Apple να αναφέρει ότι θα κυκλοφορήσουν «αργότερα μέσα στο φθινόπωρο».

iPad και ανανεωμένο iPad Mini

ipad mini 2021

Η έκπληξη της εκδήλωσης ήταν για πολλούς οι ανακοινώσεις σχετικά με την οικογένεια iPad, αφού η Apple αποφάσισε μετά από αρκετό καιρό να αναβαθμίσει όχι μόνο το «κλασικό» iPad αλλά και το iPad mini.

To νέο iPad χρησιμοποιεί τον A13 Bionic ενώ το iPad Mini χρησιμοποιεί τον Α15 Bionic. Στην περίπτωση του νέου iPad η βασική διαφορά -πέραν των καλύτερων επιδόσεων- είναι η αναβάθμιση της εμπρόσθιας κάμερας στα 12 megapixel και η λειτουργία Center Stage. Επιπλέον, μπορεί να συνδεθεί με εξωτερικά πληκτρολόγια και υποστηρίζει το Pencil 1ης γενιάς.

Όσο για το iPad Mini, το οποίο κυκλοφορεί σε 4 χρώματα έχει περισσότερες αλλαγές, τόσο αισθητικές όσο και λειτουργικές.

Με σχεδιασμό παρόμοιο με το «απλό» iPad, διατηρεί τις γνωστές καμπύλες και διαθέτει Touch ID στο κουμπί ενεργοποίησης. Η οθόνη των 8,3 ιντσών όμως διαθέτει ανάλυση Liquid Retina με υποστήριξη True Tone και μικρότερα περιθώρια περιμετρικά ώστε να μειωθούν οι συνολικές διαστάσεις της συσκευής.

Όπως και στο iPad Air, η θύρα σύνδεσης είναι πλέον USB-C, για ευκολότερη μεταφορά μεταφορά αρχείων αλλά και σύνδεση με άλλες συσκευές.

Η οπίσθια κάμερα έχει ανάλυση 12MP με f/1.8 και λειτουργία True Tone flash για καλύτερες φωτογραφίες σε χαμηλό φωτισμό. Η εμπρόσθια κάμερα είναι και αυτή 12MP, υπερευρυγώνια, υποστηρίζοντας τη λειτουργία Center Stage.

Επιπλέον το νέο iPad Mini διαθέτει στερεοφωνικά ηχεία, Wi-Fi 6 και για πρώτη φορά υποστηρίζει το Apple Pencil δεύτερης γενιάς. Το νέο iPad Mini θα είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ από την επόμενη εβδομάδα με τιμή 499 δολάρια σε έκδοση Wi-Fi και 5G.

Όσο για το νέο iPad 9ης γενιάς κοστίζει 329 δολάρια με διπλάσια χωρητικότητα στα 64GB και κυκλοφορεί και αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες από την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Apple: Η αποκάλυψη των νέων της προϊόντων - Ανακοινώθηκε το iPhone 13

Apple: Τι αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα - Νέα iPhone, AppleWatch και AirPods

Apple: Ανακοινώθηκε το εναρκτήριο event της χρονιάς - Θα παρουσιαστούν τα νέα iPhone

gazzetta
gazzetta reader insider insider