Quest: Δρομολογεί επενδύσεις άνω των 50 εκατ. και αναζητά στρατηγικό επενδυτή για την Cardlink

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Quest: Δρομολογεί επενδύσεις άνω των 50 εκατ. και αναζητά στρατηγικό επενδυτή για την Cardlink
Επενδύσεις που μπορεί να φτάσουν και τα 70 εκατ. ευρώ αλλά και αποεπένδυση από συγκεκριμένους κλάδους σχεδιάζει για την φετινή χρονιά ο όμιλος της Quest, όπως ανέφεραν τα στελέχη του κατά την χθεσινή ενημέρωση των επενδυτών. 

Επενδύσεις που μπορεί να φτάσουν και τα 70 εκατ. ευρώ αλλά και αποεπένδυση από συγκεκριμένους κλάδους σχεδιάζει για την φετινή χρονιά ο όμιλος της Quest, όπως ανέφεραν τα στελέχη του κατά την χθεσινή ενημέρωση των επενδυτών. Όπως διευκρινίστηκε οι επενδύσεις θα κατευθυνθούν σε διάφορους τομείς δραστηριοποίησής του με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας του Ομίλου, ενώ η αποεπένδυση αφορά την CardLink, την εταιρεία του ομίλου που δραστηριοποιείται στο χώρο των ψηφιακών πληρωμών και διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο POS στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, κ. Απόστολος Γεωργατζής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην Cardlink τονίζοντας ότι «και άλλοι οργανισμοί και τράπεζες σχεδιάζουν να πωλήσουν τις αντίστοιχες μονάδες τους». «Υπάρχει μια τάση συγκέντρωσης στο χώρο, τόσο παγκοσμίως όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η αγορά στη χώρα μας έχει ωριμάσει» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο ο όμιλος εξετάζει στρατηγικές επιλογές και συνεργασίες.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες η εισηγμένη έχει προβεί σε συζητήσεις τουλάχιστον με μια εταιρεία του εξωτερικού, προς ώρας όμως οι όποιες επαφές παραμένουν σε διερευνητικό στάδιο. Ό,τι κι αν ακολουθήσει βέβαια θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη της εταιρείας, δεδομένου και του κύματος εξελίξεων που συντελούνται στο χώρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών και του fintech.

Όσον αφορά το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, το οποίο έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, επισημάνθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσό (25 εκατ. ευρώ) θα κατευθυνθεί στην συμφωνία εξυγίανσης της Γ.Ε. Δημητρίου – η οποία μεταξύ άλλων είναι διανομέας της Toyotomi- και την απόκτηση του ελέγχου της από την Quest. Σημειωτέον ότι για να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης απαιτείται επικύρωση από το δικαστήριο. Αν αυτή δοθεί και η συμφωνία προχωρήσει ο όμιλος θα ενισχύσει σημαντικά την θέση του και στο κλάδο των οικιακών συσκευών και ειδικότερα του κλιματισμού, κλάδος που όπως αναφέρθηκε έχει μεγάλες προοπτικές και πολύ μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από άλλες συσκευές και προϊόντα πληροφορικής. Να θυμίσουμε ότι η είσοδος του ομίλου στην εν λόγω προϊοντική κατηγορία πραγματοποιήθηκε πέρυσι με την ClimaQuest η οποία έγινε αποκλειστικός διανομέας της Gree.

Περί τα 18 εκατ. ευρώ από το επενδυτικό πλάνο θα κατευθυνθούν στην ACS η οποία αυτή την περίοδο προχωρά το νέο μεγάλο logistics κέντρο της στην Αττική.

Επιπλέον, 8 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για την ανάπτυξη κάθετων λύσεων στο χώρο της πληροφορικής και των επικοινωνιών. Δεδομένης της κινητικότητας που καταγράφεται και σε αυτόν τον κλάδο μάλιστα, πηγές της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Quest να προχωρήσει και σε κάποια εξαγορά εταιρείας που διαθέτει μια τέτοια κάθετη λύση.

Ακόμα 8 εκατ. ευρώ αναμένεται να απορροφήσει και η Cardlink για την αλλαγή και προμήθεια τερματικών POS ενώ δεκτική παραμένει η εταιρεία και για πρόσθετες επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας αν υπάρξουν ευκαιρίες για την απόκτηση νέων πάρκων.

Τα κεφάλαια για τις προαναφερθείσες επενδύσεις μπορούν να αντληθούν από τα συνολικά διαθέσιμα και τις γραμμές χρηματοδότησης της Quest, το ύψος των οποίων, όπως επισημάνθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη, φτάνει κοντά τα 170 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι βάσει των πρόσφατων οικονομικών αποτελεσμάτων, ο όμιλος Quest σε ενοποιημένη βάση κατά το 2020 κατέγραψε πωλήσεις άνω των 720 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA περί τα 60 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων άνω των 35 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider