Τεχνολογία
05-02-2019 | 11:32

Forthnet: Ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας απέκτησαν οι τράπεζες 

Ελένη Μπότα
Μοιράσου το
Forthnet: Ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας απέκτησαν οι τράπεζες 

Ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας ελέγχουν πλέον οι τέσσερις δανείστριες τράπεζες (Alpha, Αττικής, Εθνική και Πειραιώς) στην Forthnet, οι οποίες μετέτρεψαν συνολικά 8.723.237 ομολογίες με αποτέλεσμα το συνολικό ποσοστό τους να ανέρχεται πλέον σε πάνω από 36% των μετοχών της εταιρείας.

Όπως ανακοίνωσε η Forthnet, τον Νοέμβριο του 2017, οι τέσσερις τράπεζες είχαν μετατρέψει τμήμα του ομολογιακού δανείου των 70 εκατ. ευρώ σε μετοχές και είχαν αποκτήσει το 32,7% των μετοχών της εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Στη συνέχεια προχώρησαν στην επιλογή συμβούλου (Nomura International), προκειμένου να πωλήσουν το ποσοστό τους, διαδικασία που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αν και η απόκτηση καταστατικής μειοψηφίας, προβλέπει το ενδεχόμενο υποχρεωτικής Δημόσιας Πρότασης, εντούτοις παραμένει ακόμη άγνωστο τι θα πράξουν οι πιστώτριες τράπεζες. 

Να σημειωθεί ότι Vodafone – Wind βρίσκονται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες αν και αρχικά είχαν ανακοινώσει ότι θα διαρκούσαν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, εντούτοις φαίνεται ότι πήραν παράταση για τον Μάρτιο. 

H πλήρης ανακοίνωση της Forthnet

• Σύμφωνα με σημερινή χρηματιστηριακή ανακοίνωση της Forthnet οι τέσσερις δανείστριες τράπεζες (Alpha, Αττικής, Εθνική και Πειραιώς) μετέτρεψαν συνολικά 8.723.237 ομολογίες που αντιστοιχούν σε ισάριθμες νέες μετοχές με αποτέλεσμα το συνολικό ποσοστό τους να ανέρχεται πλέον σε πάνω από 36% των μετοχών της εταιρείας. Μετά από αυτή την εξέλιξη οι τέσσερις τράπεζες συνολικά έχουν ξεπεράσει το οριακό σημείο του 33,3% (minority block).  
• Το καλοκαίρι του 2016 το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε την έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου, το οποίο καλύφθηκε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς από τις τέσσερις τράπεζες, αναλογικά κατά το ποσοστό που συμμετέχουν στο δανεισμό της Forthnet. Έτσι οι τράπεζες απέκτησαν τον πρώτο λόγο στις όποιες μετοχικές εξελίξεις της εταιρείας, καθώς οι μετατρέψιμες ομολογίες που απέκτησαν τους έδιναν τη δυνατότητα να ελέγξουν μέχρι και το 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet. 
• Μετά από 13 μήνες, το Νοέμβριο του 2017,  η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Attica Bank, μετέτρεψαν επίσης κατά την ίδια αναλογία του ποσοστού κάλυψης του ΜΟΔ, μέρος των ομολογιών που κατείχαν αποκτώντας συνολικά κάτω από το 33% των μετοχών της εταιρείας. Επίσης οι τέσσερις τράπεζες από κοινού εξουσιοδότησαν την Ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura να αναζητήσει επενδυτές για το σύνολο της έκθεσής τους (συμπεριλαμβανομένων κοινοπρακτικών δανείων, μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών) στην εταιρεία και τις θυγατρικές της. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.