Μπλόκο στη φοροδιαφυγή με προσυμπληρωμένες δηλώσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπλόκο στη φοροδιαφυγή με προσυμπληρωμένες δηλώσεις
Από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι δηλώσεις ΦΠΑ είναι «κλειδωμένες» για τα έσοδα και τα έξοδα που εμφανίζουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Η ΑΑΔΕ θα συμπληρώνει και θα υποβάλει από μόνη της τις φορολογικές δηλώσεις για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους. 

Τα παράθυρα φοροδιαφυγής μέσω «φουσκωμένων» δαπανών και απόκρυψη εσόδων επιχειρούν να κλείσουν ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ με το μέτρο των προσυμπληρωμένων δηλώσεων.

Ήδη, από την 1η Ιανουαρίου 2024 τα έσοδα και τα έξοδα που εμφανίζουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες στις δηλώσεις ΦΠΑ είναι προσυμπληρωμένα με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα των myDATA, ενώ από φέτος για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους οι φορολογικές δηλώσεις θα συμπληρωθούν και θα υποβληθούν αυτόματα από την ΑΑΔΕ.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις θα επεκταθούν σταδιακά σε όλες τις πηγές εισοδήματος, καθώς και στην ακίνητη περιουσία, ενώ ήδη υποβάλλονται αυτόματα μέσω της πλατφόρμας myProperty οι δηλώσεις Ε9 για αγοραπωλησίες ακινήτων και συγκεκριμένες περιπτώσεις γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων.

Με το νέο καθεστώς στις δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβάλλουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις από 1η Ιανουαρίου 2024 δεν θα μπορούν να εμφανίσουν λιγότερα έσοδα ή περισσότερες δαπάνες από αυτά που έχει προσυμπληρώσει η εφορία με βάση τα δεδομένα στο myDATA. Ειδικά στην πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου δίνεται περιθώριο διορθώσεων με μείωση εσόδων και αύξηση των δαπανών αλλά σε ποσοστό έως 30% σε σχέση με αυτά που αυτά που υπάρχουν στις προκάτ δηλώσεις ΦΠΑ με το όριο περιορίζεται σε βάθος χρόνου έως να μηδενιστεί.

Όπως ξεκαθαρίζει η απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη η προσυμπλήρωση των πεδίων της δήλωσης ΦΠΑ είναι πλέον δεσμευτική για τις επιχειρήσεις και γίνεται με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ και τον λογιστικό χαρακτηρισμό τους από τους υπόχρεους για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά.

Κατά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από κωδικό εκροών σε έτερο κωδικό εκροών με κατηγορία ΦΠΑ 0%, η υποβολή περισσότερων εσόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA, η μεταφορά ποσών από κωδικό εισροών σε έτερο κωδικό εισροών για όλες τις κατηγορίες εξόδων και η υποβολή λιγότερων εξόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.

Επίσης επιτρέπεται και παρακολουθείται συστημικά η ετεροχρονισμένη δήλωση εξόδων, σε επόμενη φορολογική περίοδο ΦΠΑ από αυτή που αντιστοιχεί στην ημερομηνία έκδοσης των αντίστοιχων παραστατικών και εμφανίζεται στο myDATA, εντός όμως της χρήσης που αφορούν.

Για την ευχερέστερη κατανόηση της προσυμπλήρωσης της δήλωσης ΦΠΑ ανά φορολογική περίοδο και τον εντοπισμό τυχόν ασυμφωνιών με τα δεδομένα που τηρούν οι επιχειρήσεις, η πλατφόρμα myDATA παρέχει πλέον τη δυνατότητα άντλησης αρχείων για κάθε φορολογική περίοδο, όπου καταγράφονται, ανά διαβιβαζόμενο παραστατικό, οι αξίες που προσυμπληρώνονται για αυτό στους κωδικούς εκροών και εισροών. Η νέα υπηρεσία της πλατφόρμας myDATA ονομάζεται «Ανάλυση για Προσυμπλήρωση ΦΠΑ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τα δύο συστήματα δήλωσης του ωραρίου που επιλέγουν οι εργοδότες και οι «γκρίνιες» των βιομηχάνων

Ακίνητα: Άμεσα οι διαγωνισμοί για επιχειρηματικά/logistics πάρκα 1 δισ. – Έρχεται η Φυλή

Λεφτά υπάρχουν; - Πωλείται η «Ελευθεροτυπία» - Τεχνολογία στα γήπεδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider