Φόροι: Πάνω από 8 στα 10 ευρώ πληρώνονται στην ώρα τους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φόροι: Πάνω από 8 στα 10 ευρώ πληρώνονται στην ώρα τους
Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν στην ώρα τους πάνω από 8 στα 10 ευρώ του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που οφείλουν στο Δημόσιο, ενώ τρία στα τέσσερα ευρώ της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2023 πληρώθηκαν εμπρόθεσμα. Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις πληρωμές ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν στην ώρα τους πάνω από 8 στα 10 ευρώ του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που οφείλουν στο Δημόσιο, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων καταβάλλουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών το 79% του ΕΝΦΙΑ που τους έχει βεβαιωθεί. Μάλιστα, τρία στα τέσσερα ευρώ της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2023 πληρώθηκαν εμπρόθεσμα μέχρι το τέλος Μαΐου.

Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι παρά την ακρίβεια που πιέζει να εισοδήματα των νοικοκυριών τα ποσοστά φορολογικής συμμόρφωσης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και του ΕΝΦΙΑ έφθασε στο 83,89%. Το στοιχείο αυτό αποτυπώνεται και στην πορεία των φορολογικών εσόδων τα οποία κινούνται πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους ξεπέρασαν κατά 2,2 δισ. ευρώ το στόχο του προϋπολογισμού.

Διαβάστε ακόμα: «Τσουνάμι» διασταυρώσεων σε POS και ταμειακές - Ποιοι μπαίνουν στο «μάτι»

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τη συμμόρφωση των φορολογούμενων στην πληρωμή των φόρων για το πρώτο πεντάμηνο του έτους δείχνουν τα εξής:

- ΦΠΑ. Οι εμπρόθεσμες πληρωμές ανήλθαν σε 84,64% καθώς από βεβαιωμένες οφειλές ύψους 6,5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία εισέρρευσαν στην ώρα τους τα 5,5 δισ. ευρώ.

- Φόρος εισοδήματος Νομικών Προσώπων. Πληρώθηκε εμπρόθεσμα το 89,04% του φόρου καθώς εισπράχθηκαν από το δημόσιο 1,123 δισ. ευρώ έναντι συνολικής οφειλής ύψους 1,262 δισ. ευρώ.

- Φόρος εισοδήματος Φυσικών Προσώπων. Καταβλήθηκε εμπρόθεσμα το 74,92% του φόρου με τις εισπράξεις να ανέρχονται στα 685,71 εκατ. ευρώ από οφειλή ύψους 915,31 εκατ. ευρώ.

- Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Τον Φεβρουάριο καταβλήθηκε η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ του 2022 και από τον Μάιο άρχισαν να «τρέχουν» οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2023. Ετσι, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους το ποσοστό εισπραξιμότητας του ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε σε 79,13%. Τον Ιανουάριο ανήλθε σε 81,34%, τον Φεβρουάριο σε 81,75% ενώ τον Μάιο που οι ιδιοκτήτες ακινήτων ξεκίνησαν να πληρώσουν το νέο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ η εισπραξιμότητα προσγειώθηκε στο 74,75%. Δηλαδή ένα στα τέσσερα ευρώ της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ δεν πληρώθηκε από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τα 240,19 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να εισπραχθούν τέλη Μαΐου εισπράχθηκαν 179,54 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2022 η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ είχε κινηθεί στα επίπεδα του 77,22%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσωνας και στα επιτόκια - Αίσχη με εικονικά νομίσματα - Χρειάζεται «τρέξιμο» για την ασφάλεια των γεφυρών

Αττική Οδός: «Ραντεβού» το φθινόπωρο για ανάδειξη νικητή – Ο παράγοντας λειτουργία/διαχείριση

Αέριο: Νέο βήμα διεθνοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας – Είσοδος στην αγορά της Αυστρίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider