«Τσουνάμι» διασταυρώσεων σε POS και ταμειακές - Ποιοι μπαίνουν στο «μάτι»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τσουνάμι» διασταυρώσεων σε POS και ταμειακές - Ποιοι μπαίνουν στο «μάτι»
Μπαράζ ελέγχων και διασταυρώσεων στις αποδείξεις από την ΑΑΔΕ με στόχο τον εντοπισμό όσων δέχονται πληρωμές με κάρτες αλλά «ξεχνούν» να κόψουν απόδειξη.

Μπαράζ ελέγχων και διασταυρώσεων στις αποδείξεις που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές και τα στοιχεία που προκύπτουν από τα POS διενεργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ με στόχο τον εντοπισμό όσων δέχονται πληρωμές με κάρτες αλλά «ξεχνούν» να κόψουν απόδειξη και δίνουν στους πελάτες μόνο το «χαρτάκι» του POS.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS που θα κλείσει παράθυρα φοροδιαφυγής οι φορο-ελεγκτές εντείνουν τους ελέγχους μεταξύ των εισπράξεων των POS και αυτών των ταμειακών μηχανών. Ήδη έβαλαν λουκέτο σε τέσσερις επιχειρήσεις εστίασης στην Αθήνα, μία στον Πόρο και ένα κατάστημα ρούχων στην Μύκονο.

Οι επιχειρήσεις βρέθηκαν να έχουν δεχθεί πληρωμές μέσω POS, για τις οποίες όμως δεν εξέδωσαν απόδειξη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν διαβίβασαν τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ. Δηλαδή οι πελάτες πληρώνουν με κάρτα, χωρίς να λαμβάνουν την απόδειξη από την ταμειακή και το κατάστημα να μην εμφανίζει τις συναλλαγές και τις εισπράξεις στην Εφορία.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τις ταμειακές μηχανές έχουν ληφθεί μέσω της διαβίβασης δεδομένων 8,5 δισ. αποδείξεις συνολικής αξίας πάνω από 250 δισ. ευρώ. Από αυτή τη διασύνδεση η φορολογική διοίκηση βλέπει σε πραγματικό χρόνο εάν διαβιβάζουν τις αποδείξεις. Ανεξάρτητα εάν μια επιχείρηση υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ, η υποχρέωση της διασύνδεσης είναι αυτοτελής.

Όπως έχει αναφέρει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής «έχει ξεκινήσει διασταύρωση από τα στοιχεία των POS, τους εκκαθαριστές των συναλλαγών, με το τι βλέπουμε από τη διαβίβαση των ταμειακών. Έχουμε ήδη αρχίσει εκτεταμένες διασταυρώσεις αλλά και επισκέψεις πλέον».

Με τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS η πληρωμή με κάρτα θα πραγματοποιείται μόνο όταν η απόδειξη εκδοθεί από την ταμειακή ενώ το POS δεν θα μπορεί να δεχθεί συναλλαγές εκτός του φορολογικού μηχανισμού. Αυτό σημαίνει ότι σε μία συναλλαγή με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Τα 5 βήματα

Με το νέο σύστημα ο έλεγχος θα γίνεται ως εξής:

  1. Η συναλλαγή ξεκινάει από τον (ΦΗΜ), δηλαδή τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές, για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.
  2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον φορολογικό μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
  3. Το POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε: (α) online έγκριση, (β) offline έγκριση, (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.
  4. Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.), αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ.
  5. Ο φορολογικός μηχανισμός ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/ POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον φορολογικό μηχανισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πέντε «λαβράκια» για εικονικά τιμολόγια 19 εκατ. ευρώ στα δίχτυα της ΑΑΔΕ

ΑΑΔΕ: Έξι νέα «λουκέτα» σε καταστήματα σε Μύκονο, Αθήνα και Πόρο

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε η Εφορία στέλνει κλήσεις για έλεγχο των δικαιολογητικών

gazzetta
gazzetta reader insider insider