Μέση αύξηση 1.292 ευρώ στο Δημόσιο το 2024 - Xαμηλόμισθοι, γονείς, ένστολοι και μέλη ΔΕΠ οι κερδισμένοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέση αύξηση 1.292 ευρώ στο Δημόσιο το 2024 - Xαμηλόμισθοι, γονείς, ένστολοι και μέλη ΔΕΠ οι κερδισμένοι
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα ωφεληθούν αναλογικά περισσότερο θα είναι οι χαμηλόμισθοι, εκείνοι που έχουν παιδιά και όσοι λαμβάνουν επίδομα θέσης ευθύνης.

Αυξήσεις της τάξης των 70 ευρώ το μήνα «κρύβει» το νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα ισχύσει από 1/1/2024, ενώ αυξήσεις των οικογενειακών τους επιδομάτων θα δουν και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν παιδιά.

«Ο μέσος δημόσιος υπάλληλος θα έχει όφελος που θα ανέρχεται σε 1.292 ευρώ μικτά το χρόνο. Ενώ, αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (κατάργηση ειδ. εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του ΤΠΔΥ κλπ.) τότε το όφελος για το μέσο δημόσιο υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά το χρόνο» τόνισε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Κερδισμένοι θα είναι πάνω από 650.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο, οι οποίοι έπειτα από 14 χρόνια περικοπών λόγω μνημονίων, θα δουν μέχρι και έναν επιπλέον μισθό από το 2024.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από το νέο έτος θα δοθεί στους δημοσίους υπαλλήλους:

  • Αύξηση 70 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους
  • Αύξηση 20 ευρώ έως 50 ευρώ στο επίδομα τέκνων
  • Αύξηση έως και 30% στα επιδόματα θέσης ευθύνης
  • Αναπροσαρμογή στα επιδόματα εκτός έδρας
  • Οικονομικό κίνητρο επίτευξης στόχων.

Από Δευτέρα αναμένεται η κατάθεση νομοσχαδίου που θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ενώ θα περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις μισθολογικών αυξήσεων για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, και για τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα ωφεληθούν αναλογικά περισσότερο θα είναι οι χαμηλόμισθοι, εκείνοι που έχουν παιδιά και όσοι λαμβάνουν επίδομα θέσης ευθύνης.

«Η αλήθεια είναι ότι στην ελληνική δημόσια διοίκηση η «ψαλίδα» η οποία χωρίζει την αμοιβή ενός νεοπροσλαμβανόμενου δημοσίου υπαλλήλου, από αυτήν του γενικού διευθυντή είναι η μικρότερη από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Πρέπει να ανταμείψουμε καλύτερα τους δημοσίους υπαλλήλους μας, οι οποίοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, καθώς βάσει του επιτελικού κράτους τους αναθέτουμε και περισσότερες αρμοδιότητες» τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμα: Έρχονται οριζόντιες αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο - Πόσα θα κερδίσουν τμηματάρχες, διευθυντές και υπάλληλοι με παιδιά

Εργαζόμενοι με παιδιά στο Δημόσιο

Κερδισμένοι από το νέο μισθολόγιο θα είναι και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν παιδιά. Το σχετικό επίδομα αυξάνεται 20 ευρώ/μήνα για το πρώτο παιδί, 50 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 50 ευρώ για το τρίτο.

Έτσι, ο εισαγωγικός μισθός για εργαζόμενο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 908 στα 988 ή στα 998 ευρώ, ενώ ο νεοεισερχόμενος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με δύο παιδιά, θα λαμβάνει ακόμη και 1.272 ευρώ από 1.162 ευρώ σήμερα.

Επιπλέον αυξήσεις θα προβλέπονται για τους αμειβόμενους με τα ειδικά μισθολόγια, ενώ αναπροσαρμογές θα υπάρξουν και για όσους ασκούν επάγγελμα που εντάσσεται στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Υπενθυμίζεται πως στο Δημόσιο ο πρώτος μεικτός μισθός για υπάλληλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης είναι 780 ευρώ, για υπάλληλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 858 ευρώ, για υπάλληλο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 1.037 ευρώ και για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 1.092 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται οριζόντιες αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο - Πόσα θα κερδίσουν τμηματάρχες, διευθυντές και υπάλληλοι με παιδιά

Χατζηδάκης: Το πακέτο αύξησης μισθών, μείωσης φόρων και ενίσχυσης των τραπεζών – Κεντρικός στόχος η ανάπτυξη

Αυξήσεις στο Δημόσιο, φοροελαφρύνσεις, στήριξη νέων και συνταξιούχων: Όλα τα μέτρα Μητσοτάκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider