Έρχονται οριζόντιες αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο - Πόσα θα κερδίσουν τμηματάρχες, διευθυντές και υπάλληλοι με παιδιά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται οριζόντιες αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο - Πόσα θα κερδίσουν τμηματάρχες, διευθυντές και υπάλληλοι με παιδιά
Το ποσό της οριζόντιας αύξησης αναμένεται να ξεπεράσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 50 με 60 ευρώ μεικτά.

Πάνω από 650.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα δουν από τον Ιανουάριο του 2024 αυξήσεις μισθών και επιδομάτων, έπειτα από 14 χρόνια περικοπών λόγω μνημονίων.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την αύξηση του αφορολόγητου και τις αλλαγές στα μισθολογικά κλιμάκια, υπολογίζεται ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα ενισχυθεί με έναν επιπλέον μισθό τον χρόνο.

Το ποσό της οριζόντιας αύξησης αναμένεται να ξεπεράσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 50 με 60 ευρώ μεικτά.

Συγκεκριμένα θα δοθεί:

  • Αύξηση 50 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους
  • Αύξηση 20 ευρώ έως 50 ευρώ στο επίδομα τέκνων
  • Αύξηση τουλάχιστον 50 ευρώ στο επίδομα θέσης
  • Αυξήσεις έως και 30% στα επιδόματα θέσης ευθύνης
  • Αναπροσαρμογή στα επιδόματα εκτός έδρας
  • Ενσωμάτωση στον βασικό μισθό μέρους από τα επιδόματα που καταβάλλονται
  • Κίνητρο επίτευξης στόχων.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα αυξηθούν τα ειδικά επιδόματα για θέσεις ευθύνης και εργαζόμενους με παιδιά. Όπως είπε, ειδική έμφαση δίνεται στις αμοιβές όσων κατέχουν θέση ευθύνης και σε αυτούς που έχουν οικογένεια.

«Η αλήθεια είναι ότι στην ελληνική δημόσια διοίκηση η «ψαλίδα» η οποία χωρίζει την αμοιβή ενός νεοπροσλαμβανόμενου δημοσίου υπαλλήλου, από αυτήν του γενικού διευθυντή είναι η μικρότερη από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Πρέπει να ανταμείψουμε καλύτερα τους δημοσίους υπαλλήλους μας, οι οποίοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, καθώς βάσει του επιτελικού κράτους τους αναθέτουμε και περισσότερες αρμοδιότητες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Προτεραιότητά μας είναι η συνεχής ανέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων. Κάνουμε πράξη το στόχο μας για αύξηση των μισθών μετά από 14 χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, κατά την ομιλία της στις προγραμματικές δηλώσεις.

Όσοι κατέχουν θέση ευθύνης, όπως τμηματάρχες, διευθυντές και γενικοί διευθυντές θα δουν αύξηση πιθανότατα άνω του 20% στο επίδομα θέσης.

Εργαζόμενοι με παιδιά στο Δημόσιο

Κερδισμένοι από το νέο μισθολόγιο θα είναι και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν παιδιά. Το σχετικό επίδομα αυξάνεται 20 ευρώ/μήνα για το πρώτο παιδί, 50 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 50 ευρώ για το τρίτο.

Έτσι, ο εισαγωγικός μισθός για εργαζόμενο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 908 στα 988 ή στα 998 ευρώ, ενώ ο νεοεισερχόμενος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με δύο παιδιά, θα λαμβάνει ακόμη και 1.272 ευρώ από 1.162 ευρώ σήμερα.

Επιπλέον αυξήσεις θα προβλέπονται για τους αμειβόμενους με τα ειδικά μισθολόγια, ενώ αναπροσαρμογές θα υπάρξουν και για όσους ασκούν επάγγελμα που εντάσσεται στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Υπενθυμίζεται πως στο Δημόσιο ο πρώτος μεικτός μισθός για υπάλληλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης είναι 780 ευρώ, για υπάλληλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 858 ευρώ, για υπάλληλο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 1.037 ευρώ και για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 1.092 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξήσεις στο Δημόσιο, φοροελαφρύνσεις, στήριξη νέων και συνταξιούχων: Όλα τα μέτρα Μητσοτάκη

Κεραμέως για Δημόσιο: «Αξιολόγηση παντού» η βασική μας προτεραιότητα

Ερχονται φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις επιδομάτων και μισθών στο δημόσιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider