Εισοδηματικός «κόφτης» σε παροχές της ΔΥΠΑ από τον Ιανουάριο- Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εισοδηματικός «κόφτης» σε παροχές της ΔΥΠΑ από τον Ιανουάριο- Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας
Η σχετική υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση των ρυθμίσεων που προβλέπονται στο νόμο «Δουλειές Ξανά» αναμένεται αυτές τις ημέρες, προκειμένου να «ξεδιπλωθούν» οι νέες παρεμβάσεις για τους μακροχρόνια άνεργους.

Τον Ιανουάριο του 2023 τίθενται σε εφαρμογή τα νέα εργαλεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ψηφιακό μητρώο, ψηφιακή κάρτα ανεργίας και ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης) ενώ εισοδηματικά κριτήρια θεσπίζονται για την είσπραξη βοηθημάτων και παροχών από μακροχρόνια άνεργους.

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα δίδεται μόνο το τακτικό επίδομα ανεργίας και θα παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής σε Ενεργητικές Πολιτικές (Απασχόληση, Κατάρτιση, Συμβουλευτική).

Η σχετική υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση των ρυθμίσεων που προβλέπονται στο νόμο «Δουλειές Ξανά» αναμένεται αυτές τις ημέρες, προκειμένου να «ξεδιπλωθούν» οι νέες παρεμβάσεις για τους μακροχρόνια άνεργους, που προβλέπουν μεταξύ άλλων και εφάπαξ επίδομα 300 ευρώ.

Συγκεκριμένα, μέσα στον Ιανουάριο θα κληθούν οι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 5 ετών να κλείσουν ραντεβού στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΔΥΠΑ myDYPAlive ή στο τοπικό Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης με τον εργασιακό τους σύμβουλο, για να καταρτιστεί το Ψηφιακό Ατομικό τους Σχέδιο και να λάβουν τα 300 ευρώ.

Το Ατομικό σχέδιο δράσης θα περιλαμβάνει τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά, το επαγγελματικό προφίλ, αλλά και τους επαγγελματικούς στόχους, καθώς και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο άνεργος για να βρει δουλειά.

Οι υπηρεσίες της ΔΥΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει την προεργασία για την προσέγγιση των εν λόγω αναζητούντων εργασία, οι οποίοι υπολογίζονται σε 160-170.000. Σε περίπτωση που δεν προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΥΠΑ θα διαγραφούν από την λίστα της ΔΥΠΑ για έξι μήνες και θα πάψουν να απολαμβάνουν τις επιπλέον παροχές, όπως για παράδειγμα δωρεάν μετακίνηση, επιπλέον μοριοδότηση κτλ.

Ταυτόχρονα, ο άνεργος θα διαγράφεται από το μητρώο ανέργων εφόσον αρνηθεί τρεις φορές να εργαστεί σε κατάλληλη θέση που του έχει προταθεί από την ΔΥΠΑ. Σε αυτή τη περίπτωση η διαγραφή του θα έχει διάρκεια 2 χρόνια και θα διακόπτεται το επίδομα ανεργίας.

Εισοδηματικά κριτήρια

Θεσπίζονται εισοδηματικά κριτήρια (αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης) προκειμένου να συνεχίσει ένας εγγεγραμμένος στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ να απολαμβάνει τα βοηθήματα, παροχές και διευκολύνσεις, που έχει θεσπίσει η Πολιτεία για ανέργους και αναζητούντες εργασία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ένας στους τρεις μακροχρόνια ανέργους είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα της ΔΥΠΑ για περισσότερα από πέντε χρόνια, ενώ 40.000 άτομα που είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο για περισσότερο από έναν χρόνο, έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ.

Από αυτούς:

  • Οι 13.000 έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ.
  • Περισσότεροι από 15.000 είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο για πάνω από πέντε χρόνια.
  • 1.232 με εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο για πάνω από 10 χρόνια.

Τα κριτήρια είναι αυτά που εφαρμόζονται για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, σε κατάσταση χηρείας, εν διαστάσει. Οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Και οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ για μονογονείς, συν επιπλέον 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Στο εξής με εισοδηματικά κριτήρια θα δίδονται οι παρακάτω 16 παροχές:

1. Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας.

2. Ειδικό βοήθημα μετά από 3μηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων.

3. Μπόνους 300 ευρώ για μακροχρόνια ανέργους.

4. Συμμετοχή σε προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.

5. Συμμετοχή σε κατασκηνωτικό Πρόγραμμα.

6. Ειδικό βοήθημα διακοπής των εργασιών της επιχείρησης/ επίδομα επίσχεσης.

7. Βοήθημα Αποφυλακισμένων.

8. Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη Ανέργων έως 29 ετών.

9. Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Ανέργους 29-55 ετών.

10. Παροχές Ασθένειας σε Είδος στους Μακροχρόνια Ανέργους, 55 ετών και άνω.

11. Πρόγραμμα Επιταγών Θεάματος.

12. Πρόγραμμα Επιταγών Αγοράς Βιβλίων.

13. Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

14. Προαιρετική Ασφάλιση Μακροχρονίων Ανέργων για Θεμελίωση Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος λόγω γήρατος.

15. Μοριοδότηση σε προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

16. Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους/ μουσεία.

Επίδομα εργασίας

Ο νέος νόμος «Δουλειές Ξανά» προβλέπει τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επίδομα εργασίας», δηλαδή την καταβολή του επιδόματος ανεργίας στο 50% για όποιον δικαιούχο του, εθελοντικά διακόψει την επιδότηση προκειμένου να εργασθεί ξανά.

Για παράδειγμα άνεργος δικαιούται επίδομα ανεργίας 446 ευρώ από τον Οκτώβριο του 2022 έως και τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ωστόσο, τον Μάιο του 2023 δηλαδή κατά τον 8ο μήνα της επιδότησης του, ο άνεργος αυτός βρίσκει δουλειά. Καθώς του μένουν ακόμη 4 μήνες επιδότησης, η ΔΥΠΑ, θα του καταβάλλει το 50% του τακτικού επιδόματος ανεργίας, δηλαδή τα 223 ευρώ για το διάστημα Ιουνίου – Οκτωβρίου 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΥΠΑ: Πλέον του 1 εκατομμυρίου οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Νοέμβριο

Τι αλλάζει το 2023 για τους ανέργους της ΔΥΠΑ - Το ραντεβού που «ξεκλειδώνει» επίδομα 300 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider