Εφορία: Ποιους και τι ψάχνει σε παλιές υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Ποιους και τι ψάχνει σε παλιές υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων
Σε ελεγκτικό κλοιό 2.500 υποθέσεις το 2023.  Οι φοροαπαλλαγές και οι αξίες στο στόχαστρο των ελεγκτών.

Από ελεγκτικό «κόσκινο» θα περάσουν το 2023 χιλιάδες παλιές υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών. Η Εφορία θα ανοίξει 2.500 φακέλους που χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου» για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έδωσε εντολή στους ελεγκτές να κάνουν «φύλλο και φτερό» τις υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου, που αφορούν σε μη ετήσιες υποχρεώσεις. Δηλαδή, εκτός του ελεγκτικού «ραντάρ» θα βρεθούν οι υποθέσεις που αφορούν στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Οι έλεγχοι αυτοί, εντάσσονται στο προγραμματισμό της ΑΑΔΕ για το 2023, το οποίο προβλέπει ακόμη τη διενέργεια 25.500 φορο-ελέγχων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης. Από το σύνολο των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας. Ποσοστό τουλάχιστον 75% των ελέγχων, θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθούν υποθέσεις του έτους 2017 για τις οποίες στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου και αφορούν ακίνητα εκτός των αντικειμενικών αξιών, μη αποδοχή από τον φορολογούμενο της προεκτίμησης προσωρινής αξία της Δ.Ο.Υ., διαφορές δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης που υπερβαίνουν το 30% ή η αξία της προεκτίμησης είναι πάνω από 100.000 ευρώ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο, τιμή τού ακινήτου. Επίσης ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής, λόγω πρώτης κατοικίας και συγκεκριμένα η Εφορία ερευνά εάν:

- Το τέκνο που είχε ζητήσει την απαλλαγή, ο σύζυγος και τα ανήλικα τέκνα τους δεν έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε άλλη κατοικία ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας επί οικοπέδου οικοδομήσιμου ή επί ιδανικού μεριδίου οικοπέδου, στα οποία αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές τους ανάγκες και βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Σημειώνεται ότι οι στεγαστικές ανάγκες θεωρείται ότι καλύπτονται αν το συνολικό εμβαδόν των ανωτέρω ακινήτων είναι 70 τ.μ., προσαυξανόμενα κατά 20τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του δικαιούχου.

- Το ακίνητο αποκτήθηκε κατά πλήρη κυριότητα και ολόκληρο.

- Η κατοικία ή το οικόπεδο παρέμεινε στην κυριότητα του τέκνου για μία τουλάχιστον πενταετία.

- Το αίτημα για την απαλλαγή υποβλήθηκε με την εμπρόθεσμη δήλωση.

- Το τέκνο ή ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα αυτών δεν είχαν τύχει στο παρελθόν απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης ή γονικής παροχής ή κληρονομιάς.

Στις εκκρεμείς υποθέσεις κληρονομιών ελέγχεται η απαλλαγή από το φόρο κληρονομιάς και συγκεκριμένα εάν η αξία του ακινήτου ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο. Σημειώνεται ότι η απαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Επίσης, χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Noval (Viohalco) – Brook Lane: Ποιο είναι το μεγάλο «πράσινο» γραφειακό project στο Μαρούσι

Ρεύμα: Πώς θα φορολογηθούν τα υπερέσοδα των προμηθευτών – Εντός του μήνα ο μηχανισμός

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider