Πόσα χάνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από τις αυξήσεις στο ρεύμα - Πίνακας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσα χάνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από τις αυξήσεις στο ρεύμα - Πίνακας
Περίπου 9,5 εκατ. εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν ήδη δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας πριν από την έναρξη της κρίσης.

Πάνω από το 25% της αγοραστικής τους δύναμης έχουν απωλέσει οι Έλληνες συνταξιούχοι λόγω του κύματος ακρίβειας που ταλανίζει την χώρα, τόσο στο ενεργειακό επίπεδο όσο και στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

Ταυτόχρονα έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, εκτιμά πως οι εργαζόμενοι της χώρας επιβαρύνονται με σχεδόν δύο μηνιαίους κατώτατους μισθούς από την αύξηση των τιμών του ρεύματος.

Η Ελλάδα μαζί με την Εσθονία -σύμφωνα πάντα με την έρευνα της ΣΕΣ- είναι οι χώρες στις οποίες οι εργαζόμενοι χρειάζονται τις περισσότερες ημέρες εργασίας για να πληρώσουν τους ετήσιους λογαριασμούς ρεύματος (μετά την Τσεχία).

Ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας είναι πλέον μεγαλύτερος από τους μηνιαίους μισθούς των χαμηλόμισθων εργαζομένων στην πλειονότητα των κρατών μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με ανάλυση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC).

Περίπου 9,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν ήδη δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας πριν από την έναρξη της κρίσης του κόστους ζωής και τώρα το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 38% σε όλη την Ευρώπη σε σύγκριση με πέρυσι.

Αυτό έχει κάνει τους εργαζόμενους που κερδίζουν τον κατώτατο μισθό σε 16 κράτη μέλη της Ε.Ε. να χρειάζεται να βάλουν στην άκρη το ποσό ενός μηνιαίου μισθού ή και περισσότερο, προκειμένου να διατηρήσουν τα φώτα αναμμένα και τη θέρμανση στο σπίτι. Το 2021, αυτό συνέβαινε σε οκτώ κράτη μέλη. Ο αριθμός των ημερών που ένα άτομο που κερδίζει τον κατώτατο μισθό πρέπει να εργαστεί για να πληρώσει τον λογαριασμό ενέργειας έχει αυξηθεί δραματικά σε ορισμένες χώρες: Εσθονία (+26), Κάτω Χώρες (+20), Τσεχία (+17), Λετονία (+16).

Σε τέσσερις χώρες - τη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Ιταλία - ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας είναι επίσης πλέον μεγαλύτερος από τους μισθούς ενός μήνα για έναν εργαζόμενο που κερδίζει το μέσο μισθό.

Ψίχουλα η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων «ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε στην ΔΕΘ ότι θα προκύψουν αυξήσεις για 1,5 εκατ.
συνταξιούχους, που έχουν μικρή ή καθόλου προσωπική διαφορά. Οι αυξήσεις αυτές θα είναι στα επίπεδα του 6%, ίσως και λίγο παραπάνω, ανέφερε χαρακτηριστικά. Την στιγμή που οι συνταξιούχοι χάνουν από την ανεξέλεγκτη και κερδοσκοπική ακρίβεια πάνω από 25% της αγοραστικής τους δύναμης.

Όμως, οι συνταξιούχοι χρειάζονται «εδώ και τώρα» αύξηση στο εισόδημά τους. Ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι ο χειρότερος που έχει ζήσει η χώρα εδώ και δεκαετίες και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να τον αντιμετωπίσουν με τις ίδιες αποδοχές». Το ΕΝΔΙΣΥ επισήμανε πως ούτε η έκτακτη εφάπαξ οικονομική
ενίσχυση ύψους 250 ευρώ τον Δεκέμβριο
που θα δοθεί σε 2,3 εκατ. πολίτες που ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, είναι ικανή να αντισταθμίσει την επιβάρυνση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από τις αυξήσεις στην ενέργεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: «Εκατομμύρια» εργαζόμενοι είναι «αδύνατο να πληρώσουν» τους λογαριασμούς ενέργειας, προειδοποιούν τα συνδικάτα

Δημοσκόπηση: 9 στους 10 Ιταλούς ανησυχούν για τον χειμώνα και τους λογαριασμούς ρεύματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider