Αντίστροφη μέτρηση για την fast track έκδοση 20.500 συντάξεων στο Δημόσιο - Αυτόματη λύση για το εφάπαξ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για την fast track έκδοση 20.500 συντάξεων στο Δημόσιο - Αυτόματη λύση για το εφάπαξ
Το ΓΛΚ που επεξεργάζεται τις συντάξεις του Δημοσίου και το οποίο τα προηγούμενα χρόνια είχε ταχύτερους ρυθμούς, από πέρυσι καταγράφει αρνητική πορεία

Αρνητικό ρεκόρ στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων εμφανίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που αύξησε αντί να μειώσει το στοκ των εν αναμονή αιτημάτων για σύνταξη από δημοσίους υπαλλήλους.

Το ΓΛΚ που επεξεργάζεται τις συντάξεις του Δημοσίου και το οποίο τα προηγούμενα χρόνια είχε ταχύτερους ρυθμούς, από πέρυσι καταγράφει αρνητική πορεία, αυξάνοντας το στοκ αντί να το μειώνει. Αν και από πέρυσι καλείται να αντιμετωπίσει έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό αιτημάτων, δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί ανεβάζοντας «ταχύτητα» με αποτέλεσμα να συσσωρεύει σήμερα περί τις 20.500 εκκρεμείς συντάξεις.

Βέβαια προηγήθηκε και το «κύμα» φυγής από το Δημόσιο του 2021, όπου εργαζόμενοι κυρίως από τους κλάδους της Υγείας και της Παιδείας έσπευσαν να βγουν στη σύνταξη υπό τον φόβο του «κλειδώματος» από 1.1.2022, των νέων και αυξημένων ορίων ηλικίας. Οι ασφαλισμένοι επέλεξαν να προλάβουν να συνταξιοδοτηθούν «εδώ και τώρα» και όχι να περιμένουν να συμπληρώσουν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ασφάλισης από το 2022 και μετά, υπό το φόβο ότι μπορεί να κινδυνεύσουν να εγκλωβιστούν περισσότερα έτη στην εργασία τους.

Ο ΕΦΚΑ από την πλευρά του αυξάνει μήνα με τον μήνα την έκδοση νέων οριστικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Ετσι, τον Απρίλιο εκδόθηκαν 26.624 νέες συντάξεις, κύριες, επικουρικές και εφάπαξ, έναντι 22.425 που εκδόθηκαν ένα μήνα πριν, δηλαδή τον Μάρτιο (αύξηση 15,7%).

Αναλυτικά, τα στοιχεία του συστήματος Ηλιος για τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι τον Απρίλιο εκδόθηκαν 16.624 νέες συντάξεις, εκ των οποίων 14.627 προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και μόλις 1.292 προέρχονται από το Δημόσιο.

Fast track διαδικασίες έκδοσης

Με τις fast track διαδικασίες έκδοσης που εφαρμόζονται από τις αρχές του μήνα, οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν πως ο αριθμός των εκκρεμοτήτων στο Δημόσιο θα μειωθεί δραστικά από το τέλος Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα πρόκειται να κριθεί από τους θεσμούς τον Ιούνιο για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου αποτελούν τα σοβαρότερο «αγκάθι» στην διαδικασία αξιολόγησης της προόδου που έχει επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Διοικητή του ΕΦΚΑ, οι ασφαλισμένοι του δημοσίου πλέον μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες διατάξεις και να συνταξιοδοτηθούν άμεσα σε διάστημα έως και τριών μηνών.

Η διαδικασία για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης σε αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μέχρι 31/3/2022 γίνεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

Οι ασφαλισμένοι μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης λόγω γήρατος σύμφωνα με τις κατά περίπτωση ισχύουσες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας των φορέων στους οποίους ήταν ασφαλισμένοι.

Για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης λαμβάνεται υπόψη κανονικά όλος ο πραγματικός διαδοχικός χρόνος ασφάλισης από τον αρμόδιο φορέα. Για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης εφαρμόζονται αναλογικά όσα ισχύουν για τις περιπτώσεις αυτοτελών συντάξεων.

Εφόσον προκύψει διαφορά μεταξύ του πραγματικού χρόνου ασφάλισης και του χρόνου βάσει του οποίου έχει εκδοθεί η πράξη απονομής σύνταξης, η οποία είναι μικρότερη των δύο ετών, ο συνταξιούχος ειδοποιείται για το αποτέλεσμα του ελέγχου και τη δυνατότητα του να καταβάλλει τις ελλείπουσες εισφορές.

Τέλος δίνεται η δυνατότητα για προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης για χρονικό διάστημα μέχρι τρία έτη από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης, χωρίς να ελέγχεται η ικανότητα τους για εργασία.

Γκάζι στις απονομές εφάπαξ

Ταχύτερη από ό,τι στο παρελθόν είναι η απονομή του εφάπαξ στο Δημόσιο, ενώ άμεσα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η αυτόματη έκδοση της παροχής παράλληλα με την κύρια σύνταξη.

Συγκεκριμένα, με μία μόνο αίτηση για συνταξιοδότηση θα εκδίδεται και το μέρισμα του ΜΤΠΥ, ενώ σε δύο μήνες θα ακολουθεί η έκδοση της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ. Και αυτό γιατί τα στοιχεία αντλούνται μέσω του ΔΑΥΚ (του Δελτίου Υπηρεσιακής Κατάστασης) το οποίο καταγράφει τις αποδοχές των υπαλλήλων, τις εισφορές στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, καθώς και στο Μετοχικό τους Ταμείο (ΜΤΠΥ).

Με την αλλαγή του υπολογισμού, ένας υπάλληλος που συνταξιοδοτείται το 2022 με 35ετία θα πάρει δύο τμήματα εφάπαξ με τα εξής ποσά:

  • για τα έτη έως το 2013 θα υπολογιστεί με το 60% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της πενταετίας 2009-2013, επί τα έτη ασφάλισης έως το 2013
  • από το 2014 έως το 2022 θα είναι η επιστροφή των εισφορών που πλήρωσε, χωρίς τόκο.

Αυτό σημαίνει ότι το εφάπαξ βαίνει μειούμενο για τα έτη συνταξιοδότησης που συμπληρώνονται από 1ης/1/2014 και μετά. Ετσι ένας υπάλληλος που το 2022 θα έχει κλείσει 35ετία, για τα έτη έως το 2014 θα εισπράξει το παλιό εφάπαξ, ενώ για τα υπόλοιπα οκτώ θα έχει άτοκη επιστροφή εισφορών. Σήμερα το μέσο ποσό εφάπαξ για τους δημοσίους υπαλλήλους ανέρχεται σε 23.500 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εκκρεμείς συντάξεις: Το στοίχημα εκκαθάρισης του στοκ το καλοκαίρι - Οι σκόπελοι ανά Ταμείο και ο «αδύναμος κρίκος»

Συντάξεις: Fast track έλεγχος των αιτήσεων - Τι προβλέπεται για όσους έχουν οφειλές στα Ταμεία

ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Ιουνίου 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider