Σχέδιο δωρεάν στέγασης: Οι νέοι δικαιούχοι για τα κτίρια του κέντρου της Αθήνας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδιο δωρεάν στέγασης: Οι νέοι δικαιούχοι για τα κτίρια του κέντρου της Αθήνας
Το σχέδιο προβλέπει την άμεση μετεξέλιξη του προγράμματος «Εστία» σε πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, με νέες κατηγορίες δικαιούχων.

Ένα σχέδιο παροχής κοινωνικής κατοικίας σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού στην πρωτεύουσα, εκπονεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο Δ. Αθηναίων, το οποίο θα χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους.

Η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με το οξύ πρόβλημα της αστεγίας και τον ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο έκρηξης «νέων αστέγων» δηλαδή ανθρώπων οι οποίοι λόγω της εκτίναξης των ενοικίων και του πληθωρισμού, δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στο κόστος στέγασης, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τον αποδεκτό μέσο όρο σε σχέση με το εισόδημα.

Με σύνθημα «επιστροφή στην Αθήνα», οι δύο συναρμόδιοι φορείς επιδιώκουν να στηρίξουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες «ζωντανεύοντας» παράλληλα τις γειτονιές του κέντρου της πρωτεύουσας.

Το πρόγραμμα, το οποίο κατατέθηκε από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, προβλέπει την άμεση μετεξέλιξη του προγράμματος «Εστία», το οποίο είχε έως σήμερα δικαιούχους αιτούντες άσυλο και λήγει στο τέλος του χρόνου, σε πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, με νέες κατηγορίες δικαιούχων.

Ήδη το Πρόγραμμα «Εστία» το οποίο έως σήμερα παρέχει στέγαση στους δικαιούχους αιτούντες άσυλο, ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου και περισσότερα από 1.500 διαμερίσματα θα μείνουν κενά.

Οι κατηγορίες των δικαιούχων

Η πρόταση που κατέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων στον κ. Χατζηδάκη προβλέπει την άμεση μετεξέλιξη του προγράμματος «Εστία» σε πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, με νέες κατηγορίες δικαιούχων.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ευάλωτες ομάδες πληθυσμού χαμηλού εισοδήματος, όπως:

  • οι άνεργοι νέοι με έμφαση στην ηλικιακή κατηγορία 15-29,
  • οι νέες οικογένειες με χαμηλό εισόδημα,
  • οι ηλικιωμένοι και κυρίως εκείνοι που μένουν μόνοι τους και έχουν χαμηλό εισόδημα, αλλά και
  • οι φοιτητές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί από τις υπάρχουσες θέσεις των φοιτητικών εστιών.

Από τις ομάδες αυτές, θα δίνεται ειδικό βάρος στα κοινωνικά ευάλωτα άτομα όπως:

  • νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία και είναι υπό έξωση
  • νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία και αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο έξωσης
  • νοικοκυριά που φιλοξενούνται σε προσωρινή/περιστασιακή στέγη σε συγγενείς ή φίλους από ανάγκη
  • άτομα σε καθεστώς μη ασφαλούς παραμονής σε οικογενειακή εστία
  • νοικοκυριά με υπερσυγκέντρωση πληθυσμού στον ίδιο ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο χώρο
  • νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο χώρο υπό δυσμενείς συνθήκες (π.χ. υπόγεια, χωρίς θέρμανση, με διαρροές κλπ)

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι ομάδες- «στόχοι» του σχεδίου αφορούν τους άνεργους νέους και τις νέες οικογένειες, ενώ ακολουθούν η τρίτη ηλικία και οι φοιτητές (15%).

Ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής ανήκουν εκείνοι που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οι μακροχρόνια άνεργοι, τα Μέλη Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων, οι νέοι που βρίσκονται σε διαδικασία αποιδρυματοποίησης, τα ΑΜΕΑ άνω του 67%, οι απεξαρτημένοι και όσοι εντάσσονται σε προγράμματα απεξάρτησης, τα θύμα βίας κ.α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς και πότε θα υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τη φθηνή κατοικία

Φθηνή στέγη για εργαζόμενους και νέους: Το σχέδιο για το 1,5 δισ. ευρώ του ΟΑΕΔ

«Στέγαση και Εργασία»: Επιδότηση ενοικίου, λογαριασμών ΔΕΚΟ, μισθού και εισφορών για τους δικαιούχους του προγράμματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider