Αγορά εργασίας: Τρία «όπλα» για την στήριξη υφιστάμενων και νέων θέσεων εργασίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγορά εργασίας: Τρία «όπλα» για την στήριξη υφιστάμενων και νέων θέσεων εργασίας
Η επέκταση του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το πρόγραμμα των 150.000 νέων θέσεων εργασίας με επιδότηση εισφορών και οι δράσεις του ΟΑΕΔ θα στηρίξουν την αγορά εργασίας της χώρα μας από τις επιπτώσεις που ενδέχεται να δημιουργήσει η κρίση στο ουκρανικό μέτωπο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία που συνεχίζεται για 6η εβδομάδα ενισχύει την αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2022 και υποδαυλίζει τους φόβους του επιχειρηματικού κόσμου που δεν πρόλαβε να συνέλθει από τις «πληγές» που άφησε πίσω της η διετία της πανδημίας.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, γνωρίζοντας πως η αγορά εργασίας στη χώρα μας δεν θα αντέξει νέους κλυδωνισμούς, έσπευσε να θωρακίσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, προσφέροντας ταυτόχρονα κίνητρα για νέες προσλήψεις στους κλάδους που έχουν ανάγκη.

Το πρώτο βήμα έγινε με την παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο ολοκλήρωνε τον κύκλο του στις 31 Μαρτίου και αποφασίστηκε κατόπιν πιέσεων του επιχειρηματικού κόσμου -όπως είχε γράψει το insider.gr- να παραταθεί έως τις 31 Μαΐου 2022.

Το πρόγραμμα στο οποίο είναι ενταγμένοι πάνω από 32.000 εργαζόμενοι, θα προστατεύσει από απολύσεις χιλιάδες μισθωτούς, εν όψει πιθανών ανακατατάξεων που θα φέρει η κρίση στο ουκρανικό μέτωπο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τζίρο και την επιβίωσή των επιχειρήσεων/εργοδοτών τους.

Για την περίοδο Απριλίου - Μαΐου 2022, στο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» εντάσσονται οι εργαζόμενοι που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021 (τα στοιχεία των οποίων αντλούνται από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ) σε επιχειρήσεις που πληρούν τα οικονομικά στοιχεία που θα οριστούν στη σχετική υπουργική απόφαση, τα οποία παραμένουν ίδια με αυτά που ίσχυαν για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022.

Η υποβολή δηλώσεων για το μήνα Απρίλιο γίνεται μέχρι την 30η Απριλίου, ενώ για τον μήνα Μάρτιο 2022 (Β΄ ΦΑΣΗ) έως την 8η Απριλίου 2022.

Τα προγράμματα του υπουργείου Εργασίας

Η ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους για τους εργοδότες είναι ακόμη ένα μέτρο που φαίνεται να αποδίδει καρπούς, αν κρίνει κανείς από τα στοιχεία συμμετοχής των επιχειρήσεων στο δημοφιλές πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας (με τις 100.000 θέσεις να έχουν καλυφθεί ήδη από το 2021).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο τρίμηνο του έτους που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, έχουν καλυφθεί άλλες 19.351 θέσεις (από τις 24.331 αιτήσεις που υποβλήθηκαν) στο πρόγραμμα που πριμοδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές για τους πρώτους 6 μήνες της πρόσληψης.

Μάλιστα από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 15 Μαρτίου, 1.446 θέσεις από αυτές αφορούν συνδυασμό του προγράμματος των 100.000 + 50.000 νέων θέσεων εργασίας καθώς και αυτού της πρώτης πρόσληψης νέων ηλικίας από 18 έως 29 ετών - «Πρώτο Ένσημο». Αποκλειστικά για το Πρώτο Ένσημο έχουν εγκριθεί 532 αιτήσεις, από τις 778 που υποβλήθηκαν αρχικά.

Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη συμμετοχή έως τώρα, ήταν το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, η εστίαση, τα καταλύματα, η βιομηχανία τροφίμων και οι δραστηριότητες του τομέα υγείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο δίμηνο που ξεκινούν οι προσλήψεις εν όψει τουριστικής σεζόν.

Υπενθυμίζεται πως για κάθε νέα θέση εργασίας που δημιουργείται και εντάσσεται στο «Πρώτο Ένσημο» και η σύμβαση εργασίας του νεοπροσλαμβανόμενου έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών, η επιχείρηση, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να ενταχθεί ταυτόχρονα για τον ίδιο εργαζόμενο στο ανοιχτό πρόγραμμα 150.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

Στην περίπτωση αυτή, επιπλέον της επιδότησης των 1.200 ευρώ (σε εργαζόμενο και εργοδότη), η επιχείρηση επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, ανεξαρτήτως του ύψους του μηνιαίου μισθού, για χρονικό διάστημα 6 μηνών. Υπογραμμίζεται ότι ισχύει και εδώ η ρήτρα της διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ

Τρία νέα προγράμματα απασχόλησης για 19.000 ανέργους πρόκειται να προκηρύξει ο ΟΑΕΔ μέχρι το καλοκαίρι, είτε με συγχρηματοδότηση είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στόχος του Οργανισμού αποτελεί η μείωση της ανεργίας σε περιοχές, κλάδους και σε ομάδες ανέργων που πλήττονται περισσότερο.

Ήδη προκηρύχθηκε το πρώτο πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 νέων ανέργων έως 29 ετών, 100% επιδοτούμενο από τον Οργανισμό και με αποζημίωση διαρκείας επτά μηνών ίση για κάθε μήνα με τον κατώτατο μισθό για τους ωφελούμενους.

Ωφελούμενοι είναι άνεργοι εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης και κατάρτισης, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής (6.500 άνεργοι) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (3.500 άνεργοι).

Τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που πρόκειται να προκηρυχθούν μέχρι το καλοκαίρι είναι τα ακόλουθα:

  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες σε Μετάβαση (ΜΕΤ) της χώρας (Γ' κύκλος)
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Περισσότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΠΑΠ) της χώρας (Β' κύκλος)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Συν-Εργασία»: Ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για τον Απρίλιο

Επιδοτούμενες προσλήψεις: Δωρεάν εισφορές επέλεξαν 19.351 επιχειρήσεις στο α' τρίμηνο

ΟΑΕΔ: Ερχονται 19.000 επιδοτούμενες προσλήψεις ως το καλοκαίρι - Προ των πυλών άλλες 8 δράσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider