Επιδοτούμενες προσλήψεις: Δωρεάν εισφορές επέλεξαν 19.351 επιχειρήσεις στο α' τρίμηνο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιδοτούμενες προσλήψεις: Δωρεάν εισφορές επέλεξαν 19.351 επιχειρήσεις στο α' τρίμηνο
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έχουν καλυφθεί 19.351 θέσεις (από τις 24.331 αιτήσεις που υποβλήθηκαν) στο πρόγραμμα που πριμοδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές για τους πρώτους 6 μήνες της πρόσληψης.

Η ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους και η προώθηση μέτρων μόνιμης διάρκειας στον τομέα της φορολογίας της εργασίας αποτελεί πάγιο αίτημα των εργοδοτών.

Άλλωστε είναι γνωστό πως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών δεν βελτιώνει μόνο το διαθέσιμο εισόδημα του εργαζόμενου, αλλά αποτελεί και κίνητρο για την αύξηση της «επίσημης» απασχόλησης και των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό φανερώνουν και τα στοιχεία συμμετοχής των επιχειρήσεων στο δημοφιλές πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για τη δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας (με τις 100.000 θέσεις να έχουν καλυφθεί ήδη από το 2021).

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το πρώτο τρίμηνο του έτους που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, έχουν καλυφθεί άλλες 19.351 θέσεις (από τις 24.331 αιτήσεις που υποβλήθηκαν) στο πρόγραμμα που πριμοδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές για τους πρώτους 6 μήνες της πρόσληψης.

Μάλιστα από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 15 Μαρτίου, 1.446 θέσεις από αυτές αφορούν συνδυασμό του προγράμματος των 100.000 + 50.000 νέων θέσεων εργασίας καθώς και αυτού της πρώτης πρόσληψης νέων ηλικίας από 18 έως 29 ετών - «Πρώτο Ένσημο». Αποκλειστικά για το Πρώτο Ένσημο έχουν εγκριθεί 532 αιτήσεις, από τις 778 που υποβλήθηκαν αρχικά.

Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη συμμετοχή έως τώρα, ήταν το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, η εστίαση, τα καταλύματα, η βιομηχανία τροφίμων και οι δραστηριότητες του τομέα υγείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο δίμηνο που ξεκινούν οι προσλήψεις εν όψει τουριστικής σεζόν.

Υπενθυμίζεται πως για κάθε νέα θέση εργασίας που δημιουργείται και εντάσσεται στο «Πρώτο Ένσημο» και η σύμβαση εργασίας του νεοπροσλαμβανόμενου έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών, η επιχείρηση, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να ενταχθεί ταυτόχρονα για τον ίδιο εργαζόμενο στο ανοιχτό πρόγραμμα 150.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

Στην περίπτωση αυτή, επιπλέον της επιδότησης των 1.200 ευρώ (σε εργαζόμενο και εργοδότη), η επιχείρηση επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, ανεξαρτήτως του ύψους του μηνιαίου μισθού, για χρονικό διάστημα 6 μηνών. Υπογραμμίζεται ότι ισχύει η ρήτρα της διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Νέα μείωση εισφορών τον Ιούνιο

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, εν όψει και της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού την Πρωτομαγιά, ζητούν ολοένα και πιο επιτακτικά ένα μείγμα παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Άλλωστε σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε., η χώρα μας κατέχει την 6η θέση ανάμεσα στα κράτη με τον υψηλότερο συντελεστή ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, 5,9 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών του ΟΟΣΑ.

Αντίστοιχα σε επίπεδο εργοδοτικών εισφορών, η Ελλάδα κατέχει την 7η θέση στις χώρες της Ε.Ε., κατά 14,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων οικονομιών του ΟΟΣΑ.

Υπενθυμίζεται πως η συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 2021 ανέρχεται σε 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ από τον Ιούνιο του 2022 οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης –υποχρεωτικές για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα– προβλέπεται να μειωθούν στο 6% (από 6,5% που είναι σήμερα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατώτατος μισθός: Αύξηση 4% και μείωση εισφορών ζητούν οι εργοδότες

Πρώτο ένσημο: Τι πρέπει να κάνουν οι νέοι για να λάβουν το μπόνους των 600 ευρώ

«Πρώτο ένσημο»: Ξεκινά από 1η Ιανουαρίου - Πώς θα λειτουργεί και πώς θα δηλώνεται η νέα πρόσληψη

gazzetta
gazzetta reader insider insider