Κλιμακωτό ωράριο: Πώς θα εργάζονται από Δευτέρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Μέτρα για εργαζόμενους γονείς

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλιμακωτό ωράριο: Πώς θα εργάζονται από Δευτέρα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Μέτρα για εργαζόμενους γονείς
Το μέτρο στοχεύει στην αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς τις ώρες αιχμής, μέσω της αλλαγής των ωρών προσέλευσης και αποχώρησης μισθωτών και δημοσίων υπαλλήλων.

Επιστρέφει από την Δευτέρα το κυλιόμενο ωράριο στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην «σκιά» της συνεχιζόμενης πίεσης στο ΕΣΥ λόγω της διασποράς των κρουσμάτων κορονοϊού.

Το μέτρο στοχεύει στην αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς τις ώρες αιχμής (όπου παρατηρείται συνωστισμός), μέσω της αλλαγής των ωρών προσέλευσης και αποχώρησης μισθωτών και δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο, που αναμένεται να εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενεργοποιηθεί και πάλι το μέτρο των αδειών ειδικού σκοπού για τους γονείς που έχουν παιδιά κάτω των 15 ετών και πηγαίνουν στο σχολείο.

Βέβαια, το πως θα διασφαλιστεί η εφαρμογή του κυλιόμενου ωραρίου στον ιδιωτικό τομέα συνιστά έναν ακόμη «πονοκέφαλο» για το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς οι λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων είναι η πρώτη προτεραιότητα των εργοδοτών.

Σε τρία «κύματα» η προσέλευση - αποχώρηση στο Δημόσιο

Στο Δημόσιο η εφαρμογή του μέτρου είναι πιο εύκολη, δεδομένου πως είχε επαναληφθεί στις αρχές του έτους.

Συνεπώς, οι υπάλληλοι που θα προσέρχονται στην δημόσια υπηρεσία για παροχή εργασίας με αυτοπρόσωπη παρουσία δεν θα προσέρχονται ταυτόχρονα, στο ίδιο ωράριο εργασίας.

Συγκεκριμένα, θα προσέρχονται σε τρία «κύματα» και συγκεκριμένα 7.00 π.μ, 8.00 π.μ και 9.00 π.μ με αντίστοιχη ώρα αποχώρησης 15.00, 16.00 και 17.00 προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρχει συνωστισμός και συγχρωτισμός τόσο κατά την μετάβαση όσο και κατά την επιστροφή των υπαλλήλων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στην υπηρεσία κατά τις ώρες αυτές της αιχμής.

Το νέο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν πλησίον του ισχύοντος ωραρίου επιλογής του υπαλλήλου.

Η τήρηση του ωραρίου αυτού θα αναπροσαρμόζεται σε εβδομαδιαία βάση, ενώ δεν αφορά σε υπηρεσίες των οποίων οι υπάλληλοι εργάζονται σε βάρδιες.

Πέραν της κατανομής των υπαλλήλων σε τρεις ζώνες πρωινής προσέλευσης και αντίστοιχης αποχώρησης, είναι δυνατή η εργασία με αυτοπρόσωπη παρουσία να παρέχεται και σε βάρδιες, πέραν του ισχύοντος ωραρίου λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, ακριβώς για να προστατεύεται η δημόσια υγεία αλλά και η υγεία των εργαζομένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μήνυμα Μητσοτάκη: Τέλος η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους από τη Δευτέρα - Τα νέα μέτρα

Εξετάζεται η επαναφορά του κλιμακωτού ωραρίου στο Δημόσιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider