Αναδρομικά συνταξιούχων: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των κομμένων δώρων - Έως την Τετάρτη η απόφαση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδρομικά συνταξιούχων: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των κομμένων δώρων - Έως την Τετάρτη η απόφαση
Έως την Τετάρτη 30 Ιουνίου αναμένεται να δημοσιευτεί η πολυαναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει αν θα επιστραφούν και σε ποιους συνταξιούχους αναδρομικά από τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις

Έως την Τετάρτη 30 Ιουνίου αναμένεται να δημοσιευτεί η πολυαναμενόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει αν θα επιστραφούν και σε ποιους συνταξιούχους αναδρομικά από τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις.

Η επιστροφή των αναδρομικών -κατά πάσα πιθανότητα- θα αφορά:

- τα «κομμένα» δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (οι αγρότες με την κατώτατη σύνταξη διεκδικούν 660 ευρώ).
- τις μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ
- την κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ισούνται με δυο επικουρικές ανά έτος.

Υπενθυμίζεται πως στην αντίστοιχη δίκη του ΣτΕ για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, επιδικάστηκε η επιστροφή αναδρομικών του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και δόθηκαν πίσω στους συνταξιούχους το περασμένο καλοκαίρι, ανεξαρτήτως αν είχαν κάνει αγωγές ή όχι.

Αντίστοιχη αναμένεται να είναι και η απόφαση για τις επικουρικές και τα Δώρα, καθώς όπως αναφέρουν έγκριτοι νομικοί θα αφορούν το εν λόγω 11μηνο και το κόστος τους υπολογίζεται έως και 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές. Στο τραπέζι βρίσκονται διεκδικήσεις:

- 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και
- 1,875 δις. ευρώ για τα Δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η πιλοτική δίκη για την υπόθεση διεξήχθη τον περασμένο Ιανουάριο- μετά από προσφυγή συνταξιουχικών οργανώσεων- ενώ με πρόσφατη απόφασή του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με την απόφαση 898/2021 (TMHMA 12o) απεφάνθη υπέρ της επιστροφής των αναδρομικών του 11μήνου για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και μάλιστα με τόκο (6% ετησίως), ενώ έκρινε αντιστυνταγματικό το «ψαλίδισμά» τους κατά 10%-20% όταν το ποσό τους ξεπερνά τα 200 ευρώ (μεικτά).

Πολιτική η απόφαση επιστροφής τους

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το κατά πόσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστροφή των αναδρομικών ποσών στους δικαιούχους τους φέτος, σε μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη από δημοσιονομικής πλευράς, λόγω των έκτακτων μέτρων στήριξης εξαιτίας της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως όσοι πληρώθηκαν αναδρομικά από την επιστροφή των περικοπών στην κύρια σύνταξή τους, «συναίνεσαν» (σύμφωνα με το γράμμα του σχετικού νόμου) να «απαρνηθούν» μελλοντικές αξιώσεις για επικουρικές και δώρα. Δεν ισχύει το ίδιο για τους συνταξιούχους που είχαν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια και είχαν εκκρεμείς δίκες.

Είναι ξεκάθαρο πως η απόφαση επιστροφής τους θα είναι πολιτική, καθώς αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, ακόμη και αυτούς που δεν έχουν προσφύγει δικαστικά. Ωστόσο το δημοσιονομικό της «αποτύπωμα» θα είναι καίριο, δεδομένου ότι ο ΕΦΚΑ υστερεί σε εισπράξεις εδώ και 14 περίπου μήνες, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ τα περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού εξαντλούνται μήνα με τον μήνα εξαιτίας της ύφεσης και του «πακέτου» στήριξης της οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider