Ασφαλιστικά
22-04-2021 | 12:19

Αντιδρούν οι δικηγόροι στο σχέδιο εμπλοκής τους στις συντάξεις - Κατάληψη από υπαλλήλους του ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Αντιδρούν οι δικηγόροι στο σχέδιο εμπλοκής τους στις συντάξεις - Κατάληψη από υπαλλήλους του ΕΦΚΑ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τις επιφυλάξεις τους στο σχέδιο Χατζηδάκη για την εμπλοκή πιστοποιημένων ιδιωτών στην διαδικασία απονομής σύνταξης εκφράζει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, με αφορμή το περιεχόμενο της σχετικής τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας.

Όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους «το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εντελώς αιφνίδια προώθησε τη σχετική τροπολογία, χωρίς να υιοθετήσει ουσιώδεις θέσεις των δικηγόρων και των οικονομολόγων, που παρουσιάστηκαν στη μοναδική συνάντηση που έγινε και κατά παράβαση της κοινοβουλευτικής τάξης, με την εισαγωγή της την τελευταία στιγμή σε άσχετο νομοσχέδιο.

Το Δικηγορικό Σώμα, σύμφωνα και με την από 4.4.2021 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, θεωρεί, κατ’ αρχάς, θετική την πρόθεση της Κυβέρνησης να αναθέσει μέρος της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων σε δικηγόρους.

Ο δικηγόρος, ως δημόσιος λειτουργός, δύναται και πρέπει να συμβάλλει στην επίλυση ενός τεράστιου κοινωνικού προβλήματος, που ταλαιπωρεί δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι αναμένουν για ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα τη λήψη της σύνταξής τους.

Η συμμετοχή όμως των δικηγόρων στη διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει με την τήρηση των ακόλουθων προϋποθέσεων:

1. Διαφάνεια, αξιοκρατία και αντικειμενικότητα στην ανάθεση των υποθέσεων.

  • Η επιλογή των δικηγόρων, στους οποίους θα ανατίθεται μία υπόθεση, θα πρέπει να γίνεται από τον ΕΦΚΑ, ανά υποκατάστημα, από τον κατάλογο του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου , στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν υποστεί τη σχετική ειδική επιμόρφωση - ενημέρωση στα συστήματα του ΕΦΚΑ, και όχι απευθείας από τους ασφαλισμένους.
  • Νέα υπόθεση θα ανατίθεται στον ίδιο δικηγόρο, μόνο μετά την εξάντληση των δικηγόρων του καταλόγου.
  • Κατά την ανάθεση των υποθέσεων πρέπει να τηρείται η αρχή της χρονικής προτεραιότητας, δηλ. η ανάθεση να γίνεται κατά σειρά αρχαιότητας αιτήματος του ασφαλισμένου.

Έτσι, εξασφαλίζεται η αντικειμενική, αδιάβλητη επιλογή και να αποφεύγονται συχνά παρατηρούμενες παθογένειες του συστήματος.

Οι δικηγόροι δεν συνδέονται με ουδεμία έννομη σχέση με τους ασφαλισμένους και η μόνη επικοινωνία μαζί τους πρέπει να περιορίζεται σε τυχόν συμπληρωματικές διευκρινήσεις επί της υπόθεσής τους.

2. Η ευθύνη του δικηγόρου, σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων

Η ευθύνη του δικηγόρου ρυθμίζεται από τις ειδικές διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων και δεν δικαιολογείται καμία παρέκκλιση από αυτές. Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη των δικηγόρων δεν μπορεί να εξομοιώνεται με αυτή των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ , αφού ο συμπράττων δικηγόρος συντάσσει μόνον εισήγηση - σχέδιο απόφασης, ενώ την τελική ευθύνη φέρει ο αρμόδιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ.

Περαιτέρω, σε περίπτωση σφαλμάτων, η αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σύνταξης πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τον ασφαλισμένο, που καρπώθηκε την ωφέλεια, και όχι από τον δικηγόρο. Η ισχύς των συντασσόμενων σχεδίων ως Διοικητικών Πράξεων χωρίς έλεγχο και υπογραφή από το αρμόδιο προς τούτο Όργανο του e-ΕΦΚΑ, μετά την πάροδο άπρακτης προθεσμίας 30 ημερών, εγείρει ζητήματα συνταγματικότητας της ρύθμισης.

3. Επιμόρφωση δικηγόρων από το Υπουργείο ή τον e-ΕΦΚΑ

Η επιμόρφωση και κατάρτιση των δικηγόρων θα πρέπει γίνεται αποκλειστικά από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή/και τον e-ΕΦΚΑ. Η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων θα παρέχει μόνο υποστηρικτική συνδρομή, μέσω των πληροφοριακών της συστημάτων.

4. Η αποζημίωση των δικηγόρων για το έργο που θα επιτελούν θα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ.

Οι ασφαλισμένοι δεν πρέπει να έχουν την παραμικρή συμμετοχή στην αποζημίωση αυτή.

Η προωθούμενη τροπολογία, ως έχει σήμερα, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, φαλκιδεύει, επί της ουσίας, τον σκοπό που επιδιώκει, δημιουργεί δυσανάλογες ευθύνες στους εμπλεκόμενους δικηγόρους και κίνδυνο ανάπτυξης ολιγοπωλιακών καταστάσεων και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το δικηγορικό σώμα.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έστω την ύστατη στιγμή, να εισακούσει τις προτάσεις του δικηγορικού σώματος και των οικονομολόγων και να προβεί στις αναγκαίες τροποποιήσεις».

 

 

Οι αντιδράσεις των εργαζομένων

Κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Κοινωνική Ασφάλιση, αντιδρώντας στην τροπολογία Χατζηδάκη, με την οποία πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα εμπλακούν στο έργο των απονομών συντάξεων.

Στις 12 το μεσημέρι έχουν προγραμματίσει στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για «εμπαιγμό ασφαλισμένων και συνταξιούχων» και ζητούν την άμεση απόσυρση της τροπολογίας. Τονίζουν ότι ο e-ΕΦΚΑ είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την απονομή συντάξεων με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και αξιοπιστία σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), διαπιστώνει ότι με την τροπολογία Χατζηδάκη στο εξής "ανάλογα με το πόσο γνωστό θα είναι το όνομα του δικηγορικού ή λογιστικού γραφείου που θα αναλάβει την έκδοση της σύνταξης, θα πρέπει να βάζει το χέρι βαθιά στην τσέπη ο ενδιαφερόμενος με αποτέλεσμα να έχουμε απονομή συντάξεων πολλών ταχυτήτων, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου".

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.