Ένας πνεύμονας πρασίνου στην καρδιά της Αθήνας - Το micro Forest της L'Oréal Hellas

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένας πνεύμονας πρασίνου στην καρδιά της Αθήνας - Το micro Forest της L'Oréal Hellas
Alessandra Delfini, Country Managing Director της L’Oréal Hellas, Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Δήμου Αθηναίων, Φίλιππος Μιχόπουλος, Sustainability Leader της L’Oréal Hellas & Δήμητρα Πετρίδη, Corporate Affairs & Engagement Director της L’Oréal Hellas
Ανάσες δροσιάς και μικρή όαση πρασίνου στο κέντρο της πρωτεύουσας με ένα έργο πνοής που αλλάζει για πάντα την όψη της Άνω Κυψέλης, δίνει με το micro Forest η L'Oréal Hellas σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.

Ανάσες δροσιάς και μικρή όαση πρασίνου στο κέντρο της πρωτεύουσας με ένα έργο πνοής που αλλάζει για πάντα την όψη της Άνω Κυψέλης, δίνει με το micro Forest η L'Oréal Hellas σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων. Ειδικότερα, στα σύνορα της Γκράβας με την Άνω Κυψέλη, ο μικρός λόφος της Αλεπότρυπας, ο οποίος αποτελεί πολυσύχναστο και ιστορικό πλέον μέρος της συνοικίας, τους επόμενους μήνες θα μετεξελιχθεί μέσω μιας πιλοτικής προσπάθειας, η οποία περιλαμβάνει τη φύτευση σε πρώτη φάση περίπου 5.000 φυτικών ειδών (δέντρα και θάμνοι), όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος L'Oréal for the Future.

Tι είναι τελικά το micro-forest

Τα μικροδάση ή micro-forests είναι μικρά, πυκνά δάση βιοποικιλότητας που αναπτύσσονται γρήγορα σε αστικές και αγροτικές περιοχές και ενισχύουν τη βιοποικιλότητα. Είναι ακριβώς όπως τα κανονικά δάση, αλλά αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα και καταλαμβάνουν πολύ μικρότερες εκτάσεις γης. Στην πραγματικότητα, τα μικροδάση μπορεί να είναι έως και 100 τ.μ.

Αναζωογονούν τα οικοσυστήματα και τονώνουν τη βιοποικιλότητα, από μικροοργανισμούς του εδάφους και έντομα έως μεγάλα σπονδυλωτά όπως ερπετά, αμφίβια και πουλιά. Τα μικροδάση αναγεννούν επίσης φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων του νερού και του εδάφους, και δημιουργούν μικροκλίματα – εάν περάσετε χρόνο κάτω από ένα μικροδάσος ή κοντά του, θα νιώσετε τη μέση θερμοκρασία να πέφτει κατά 7 έως 10 βαθμούς Κελσίου και θα εισπνεύσετε καθαρό αέρα.

Πνοή πρασίνου στην Κυψέλη μέσω L'Oréal Hellas

Με μια εντυπωσιακή εκδήλωση στο συνεδριακό χώρο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του πρώτου Πράσινου Μουσείου της χώρας η L'Oréal Hellas παρουσίασε την Τρίτη 4 Ιουνίου το ετήσιο πλάνο βιωσιμότητας της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσία εκπροσώπων του Τύπου, θεσμικών καλεσμένων και άλλων φορέων, ανακοινώθηκε το νέο εγχείρημα της L'Oréal Hellas, η δημιουργία ενός micro Forest στην καρδιά της Αθήνας, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων.

Στόχος της προσπάθειας αυτής, είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες για την εγκατάσταση ενός δάσους που σε μόλις 10 χρόνια, θα έχει καταφέρει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ανάπτυξης ενός βιότοπου 20-30 ετών, με περισσότερα από 10.000 φυτικά είδη και πλούσια βιοποικιλότητα. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Ιάπωνα βοτανολόγο Akira Miyawaki και συντείνει στην προσπάθεια για σχεδιασμένη και συντονισμένη προστασία και ανάδειξη του πρασίνου, ως βασικού και αναπόσπαστου συστατικού της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Στην ουσία, με την ανάπτυξη του micro Forest η πόλη των Αθηνών στα επόμενα χρόνια θα αποκομίσει σπάνια οφέλη, όπως η βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής με μείωση της τοπικής θερμοκρασίας μέχρι και 6 βαθμούς, την απορρόφηση μέχρι και 400 κιλών CO2 σε ετήσια βάση, καθώς και η ουσιαστική ενίσχυση της τοπικής χλωροπανίδας.

Την έναρξη της εκδήλωσης χαιρέτησε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας, ο οποίος επεσήμανε τις προτεραιότητες του Δήμου Αθηναίων στον τομέα αναβάθμισης του αστικού πρασίνου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η πρόταση της L'Oréal Hellas για την δημιουργία ενός micro Forest, στην πιο πυκνοδομημένη και πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας, στην Κυψέλη, βρίσκει τον δήμο στο δυναμικό ξεκίνημα της πράσινης εκστρατείας του και ακουμπά τον κεντρικό πυρήνα της δράσης μας στην πόλη. Για μας το πράσινο στην Αθήνα υπήρξε ένα ταυτοτικό θέμα, από την προεκλογική ακόμη περίοδο. Στο πρώτο 5μηνο της δημαρχιακής μας θητείας, καταφέραμε να φυτέψουμε περισσότερα από 2.000 δένδρα, τα μισά δηλαδή απ’ όσα φυτεύτηκαν ολόκληρη την προηγούμενη 4ετία, θωρακίζοντας τον δήμο, με έναν σύγχρονο και αυστηρό Κανονισμό Πρασίνου».

 Alessandra Delfini, Country Managing Director της L’Oréal Hellas & Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Δήμου Αθηναίων
 Alessandra Delfini, Country Managing Director της L’Oréal Hellas & Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Δήμου Αθηναίων

Η Alessandra Delfini, Country Managing Director της L’Oréal Hellas, μίλησε για τις δράσεις που σε τοπικό επίπεδο συμβάλλουν με σεβασμό στην τήρηση των ορίων του πλανήτη, αλλά και στην ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της L’Oreal Hellas, που αποτελεί σταθερή προτεραιότητα, τονίζοντας: «Στη L'Oréal Hellas αποδεικνύουμε τη συνεχή μας δέσμευσή στην Αειφόρο Ανάπτυξη, επενδύοντας στη μακροπρόθεσμη προοπτική, αλλά και σε επιχειρηματικές λύσεις που βασίζονται σε βιώσιμες πρακτικές. Για εμάς οι Οικονομικοί και Κοινωνικοί στόχοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι. Τα δεδομένα που χρησιμοποιούμε είναι απολύτως αξιόπιστα και επιπλέον, ελέγχονται από τους πιο έγκυρους διεθνείς οργανισμούς. Κατ’ επέκταση οι δεσμεύσεις μας που σχετίζονται με το πεδίο της Αειφόρου Ανάπτυξης, είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες με τις αρχές του προγράμματος L'Oréal for the Future. Η πρωτοβουλία που ανακοινώνουμε σήμερα σε τοπικό επίπεδο, για τη δημιουργία ενός micro Forest στην περιοχή της Αθήνας, αποτελεί ένα πολύ φιλόδοξο έργο που απαιτεί συλλογική προσπάθεια, για να διαδοθούν τα οφέλη της βιοποικιλότητας στην πόλη και τους πολίτες της».

Alessandra Delfini, Country Managing Director της L’Oréal Hellas, Φίλιππος Μιχόπουλος, Sustainability Leader της L’Oréal Hellas & Δήμητρα Πετρίδη, Corporate Affairs & Engagement Director της L’Oréal Hellas

Παράλληλα, αναλύοντας τα βασικά σημεία του νέου εγχειρήματος, η Δήμητρα Πετρίδη, Corporate Affairs & Engagement Director της L’Oréal Hellas, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες που κάνουν τη δημιουργία ενός micro Forest μια μοναδική διαδικασία, αφού μιμείται τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυσσόταν ένα δάσος από το μηδέν, εάν η ανθρώπινη δραστηριότητα αποκλειόταν εντελώς, ενώ ο Φίλιππος Μιχόπουλος, Sustainability Leader της L’Oréal Hellas.

Alessandra Delfini, Country Managing Director της L’Oréal Hellas, Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Δήμου Αθηναίων, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Αστικής Πανίδας Δήμου Αθηναίων, Φίλιππος Μιχόπουλος, Sustainability Leader της L’Oréal Hellas

Παρών μέσω διαδικτυακής σύνδεσης σε ρόλο επίσημου προσκεκλημένου, ήταν και ο Joel Tronchon, Sustainability Director Europe, ο οποίος μίλησε για τους πυλώνες του παγκόσμιου προγράμματος L’Oréal for the Future και τις προτεραιότητες του Ομίλου σε Διεθνές επίπεδο, με έμφαση στους στόχους βιωσιμότητας που η εταιρεία έχει θέσει και πρόκειται να υλοποιήσει μέχρι το 2030.

Advertorial

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider