ΔΝΤ: Κερδίζει έδαφος η δημιουργία ενός νέου ταμείου για την βιωσιμότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Κερδίζει έδαφος η δημιουργία ενός νέου ταμείου για την βιωσιμότητα
Διεθνή υποστήριξη κερδίζουν τα σχέδια για ένα νέο ταμείο για την «Ανθεκτικότητα και Βιωσιμότητα».

Διεθνή υποστήριξη κερδίζουν τα σχέδια για ένα νέο ταμείο για την «Ανθεκτικότητα και Βιωσιμότητα», το οποίο θα επεκτείνει την υποστήριξή του σε δεκάδες ευάλωτες χώρες.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Kristalina Georgieva πρότεινε αυτό το μήνα να δοθεί η δυνατότητα στις πλούσιες χώρες να διοχετεύσουν ορισμένα από τα νέα αποθεματικά τους στο ΔΝΤ σε φτωχότερα και μεσαίου εισοδήματος κράτη που πλήττονται από τον COVID-19 ή την κλιματική αλλαγή.

«Αυτό είναι κάτι που σίγουρα υποστηρίζουμε», δήλωσε ο Lars Jensen, οικονομολόγος στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και συγγραφέας μιας νέας έκθεσης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί η νέα χρηματοδότηση του ΔΝΤ.

Το Πρόγραμμα εκτιμά ότι το Ταμείο για τη μείωση της φτώχειας και την ανάπτυξη (PRGT) του ΔΝΤ το οποίο αναμένεται επίσης να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην εθελοντική ανακατανομή των SDR (Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα) είναι ανοιχτό μόνο σε 55 από τις 82 πιο ευάλωτες αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου.

Μόνο τα πλούσια έθνη της ομάδας G7 θα λάβουν 283 δισεκατομμύρια δολάρια από τη συνολική κατανομή SDR ύψους 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όλες οι χώρες «υψηλού εισοδήματος» θα λάβουν 438 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ 75 από τις φτωχότερες χώρες θα μοιραστούν 62 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κρίση COVID αναμένεται να αφήσει σε 47 από τις 82 ευάλωτες χώρες ακαθάριστο χρέος το οποίο δεν είναι βιώσιμο. Επιπρόσθετα, εννέα από τις 10 πιο ευάλωτες χώρες στην κλιματική αλλαγή είναι επίσης αναπτυσσόμενες και είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στο χρέος.

"Θα ήταν φυσικό να στοχεύσουμε το κλίμα λόγω των παγκόσμιων επιπτώσεών του", δήλωσε ο Jensen.

Οι ηγέτες της G7 έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους τους να αναδιανείμουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια από τα νέα χρήματα SDR.

Το ΔΣ του ΔΝΤ θα συνέλθει την Παρασκευή για να καθορίσει τα επόμενα βήματα και τα ανώτερα οικονομικά στελέχη της ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών θα συζητήσουν το ζήτημα της ανακατανομής του SDR όταν θα συναντηθούν τον Ιούλιο στη Βενετία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider