Με Σεβασμό για το Μέλλον: Η νέα σημαντική πρωτοβουλία του καφέ Nescafé

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με Σεβασμό για το Μέλλον: Η νέα σημαντική πρωτοβουλία του καφέ Nescafé
Ήξερες πως μπορείς να συμβάλεις σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλάζοντας μόνο ένα απλό κομμάτι στην αγαπημένη καθημερινή σου συνήθεια;

Κλιματική αλλαγή. Προστασία περιβάλλοντος. Ανακύκλωση. Πλαστικό. Εξοικονόμηση. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Βιωσιμότητα.

Λέξεις, οι οποίες βρίσκονται στην καθημερινότητά μας όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα, νέα δεδομένα και νέες συνήθειες, τις οποίες χρειάζεται να υιοθετήσουμε. Κι αυτό, διότι υπάρχει η ανησυχία για το μέλλον. Ένα μέλλον που είναι καθήκον μας να σεβόμαστε. Για εμάς. Για τις επόμενες γενιές.

«Με σεβασμό για το μέλλον», λοιπόν. Η νέα πρωτοβουλία του καφέ Nescafé, που έχει πρώτο πυλώνα δράσης το περιβάλλον και την ανάπτυξη δράσεων για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης.

Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα, που εστιάζει στη μείωση της ρύπανσης από τα πλαστικά μιας χρήσης, στην απομάκρυνση και ορθή διαχείριση θαλάσσιων απορριμμάτων και στην ενίσχυση εναλλακτικών επιλογών, φιλικών προς το περιβάλλον. Και όλα αυτά, μαζί με δράσεις για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού.

Κάνε τώρα την αρχή

Ο καφές Nescafé είναι ο αγαπημένος στιγμιαίος καφές που υπάρχει σε όλα τα σπίτια. Μια αγαπημένη και πάντα επίκαιρη συνήθεια, που μας συντροφεύει στις πιο όμορφες και ξεχωριστές μας στιγμές.

Συνεπώς, στο μέλλον θα είναι πάντα εκεί για εμάς. Κι εμείς, πρέπει να είμαστε εκεί, για το περιβάλλον. Συχνά, οραματιζόμαστε ένα μέλλον με λιγότερο πλαστικό μιας χρήσης. Τώρα πια, μπορούμε να συμβάλλουμε σε αυτό, αρχίζοντας από την αγαπημένη μας καθημερινή συνήθεια. Από τον καφέ. Έτσι, μπορούμε κι εμείς να γίνουμε αρωγοί στην προσπάθεια «Με Σεβασμό για το Μέλλον», αφήνοντας το δικό μας, μικρό, αλλά καθόλου αμελητέο, στίγμα μας.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Φυσικά, σε μια προσπάθεια για αλλαγή και ένα καλύτερο «αύριο», ένας μόνος δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Χρειάζεται η ομάδα, που θα διαδώσει το μήνυμα και θα ευαισθητοποιεί όλο και περισσότερο κόσμο. Κομμάτι της μπορεί να είσαι εσύ, αλλά και ο καθένας μας.

Σημαντικοί συνεργάτες του καφέ Nescafé στην πρωτοβουλία αυτή είναι ελληνικοί οργανισμοί κι επιχειρήσεις, που καινοτομούν στον τομέα τους, από την στεριά έως τη θάλασσα! Πρόκειται για τους Aegean Rebreath, Εναλεία και Staramaki.

Ο καφές Nescafé σε συνεργασία με την Aegean Rebreath διεξήγαγε έρευνα σε επαγγελματίες της εστίασης, σχετικά με τη διαχείριση των πλαστικών μιας χρήσης στην Καλαμάτα, της οποίας τα συμπεράσματα θα κατατεθούν σε αρμόδιους φορείς για περαιτέρω αξιοποίηση. Επιπλέον, το Μάιο έγινε εγκατάσταση ενός ειδικού διχτυού/φίλτρου στις εκβολές του ποταμού Νέδοντα στην Καλαμάτα, για τη συγκράτηση φερτών υλικών και απορριμμάτων, ώστε να μην καταλήγουν στη θάλασσα. Επίσης, αναμένεται να τοποθετηθούν πινακίδες ευαισθητοποίησης σε επιλεγμένα σημεία, σχετικά με τα πλαστικά μιας χρήσης, ενώ στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς λαμβάνει χώρα περίφραξη αμμοθινικών συστημάτων, βοτανική σήμανση και χάραξη μονοπατιών.

Ο Γιώργος Σαρελάκος, Πρόεδρος της Aegean Rebreath ανέφερε σχετικά: «Η Aegean Rebreath, μέσω των δράσεών της, φιλοδοξεί να εισάγει μια νέα κουλτούρα σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης των πλαστικών μιας χρήσης, αλλά και την ανακύκλωση ή επαναξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Στόχος μας είναι να γίνει ευρέως αντιληπτή η σημασία που έχει η προστασία των θαλασσών μας για τα οικοσυστήματα, την οικονομία και την κοινωνία μας. Το πρόγραμμα που υλοποιούμε στη Μεσσηνία με την υποστήριξη του καφέ Nescafé έχει ως στόχο να αποτελέσει πιλότο και για την υπόλοιπη Ελλάδα, αποδεικνύοντας πως η ρύπανση των θαλασσών ξεκινάει πρωτίστως από τη στεριά και τις συνήθειες μας».

Ο καφές Nescafé συνεργάζεται με την Εναλεία στο πλαίσιο του προγράμματος "Mediterranean Cleanup", για την απομάκρυνση πλαστικών απορριμμάτων από τη θάλασσα.

Ο Λευτέρης Αραπάκης, Συνιδρυτής της «Εναλείας», δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με τον καφέ Nescafé για την προστασία του Θερμαϊκού από τα υποθαλάσσια πλαστικά απορρίμματα. Μαζί και με τις αλιευτικές κοινότητες θα μπορέσουμε να συλλέξουμε πλαστικό από τη θάλασσα και να αναδείξουμε βιώσιμες λύσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή».

Τέλος, ο καφές Nescafé συνεργάζεται με την Staramaki για την υποστήριξη και ανάπτυξη μιας ελληνικής Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης με έδρα το Κιλκίς, ώστε να μπορέσει να ενισχύσει σημαντικά την πρωτοβουλία για την αντικατάσταση του πλαστικού καλαμακίου με ένα φυσικό προϊόν από σιτάρι, μέσα από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της
παραγωγικότητας αυτής, με στόχο η επιχείρηση να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά.

H ομάδα της Κοιν.Σ.Επ. Staramaki επεσήμανε: «Ενθάρρυνση, καθοδήγηση, εμπιστοσύνη, σεβασμός. Το έμπρακτο ενδιαφέρον που δείχνει ο καφές Nescafé για το Staramaki, αποτελεί τόσο επιβράβευση των προσπαθειών μας, όσο και ισχυρό κίνητρο να συνεχίσουμε να δημιουργούμε θετικό κοινωνικό αντίκτυπο με αρνητικό ανθρακικό αποτύπωμα, για έναν υγιέστερο πλανήτη».

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Αλεβίζος, Business Executive Officer Coffees της Nestlé, υποστήριξε: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το πρόγραμμα "Με Σεβασμό για το Μέλλον", του καφέ Nescafé. Το όραμά μας είναι να είμαστε οδηγός, κι ένα ζωντανό παράδειγμα, στην κατηγορία του καφέ, αλλά και πέρα από αυτή, για έναν κόσμο με λιγότερο πλαστικό. Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μακρά πορεία που απαιτεί δέσμευση, συνεχή προσπάθεια και συνεργασία. Γι’ αυτό και ξεκινάμε ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τρεις εξαιρετικές ομάδες, με τις οποίες μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Θέλουμε να ενισχύσουμε την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση των συνεργατών μας και να επεκτείνουμε το πεδίο εφαρμογής της δράσης τους, κάνοντας ουσιαστική διαφορά».

Λίγα λόγια για τους στρατηγικούς συνεργάτες

  • Aegean Rebreath

Η Aegean Rebreath ιδρύθηκε το 2017 για να απαντήσει στην επείγουσα ανάγκη για απορρύπανση των βυθών και να προάγει την προστασία της βιοποικιλότητας του Αιγαίου. Mέσω των δράσεων της, η Αegean Rebreath φιλοδοξεί να εισάγει μια νέα κουλτούρα σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης, αλλά και την ανακύκλωση ή επαναξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων στο πλαίσιο των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Στόχος της είναι να γίνει ευρέως αντιληπτή η σημασία που έχει η προστασία των θαλασσών μας για τα οικοσυστήματα, την οικονομία και την κοινωνία. Ο αντίκτυπος της Aegean Rebreath ανέρχεται σε 47 καθαρισμούς βυθών και ακτών, συλλογή 64.157 πλαστικών τεμαχίων, 14,8 τόνους από δίχτυα - φαντάσματα και 844 ελαστικά.

  • Εναλεία

Η Εναλεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2016, με στόχο αφενός την κατάρτιση της νεολαίας στον τομέα της αλιείας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση ότι το επάγγελμα της αλιείας θα επιβιώσει στο μέλλον, και αφετέρου την παροχή υψηλής ποιότητας, φιλικής προς το περιβάλλον και ηθικής εκπαίδευσης. Έτσι, δημιουργήθηκε η πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα. H Εναλεία έχει αναπτύξει και το πρόγραμμα Mediterranean Cleanup για τον καθαρισμό της Μεσογείου από τα πλαστικά απορρίμματα, για το οποίο βραβεύτηκε το 2020 από τον Οργανισμό Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών. 229 αλιευτικά σκάφη συμμετέχουν στην δράση καθαρισμού έχοντας απομακρύνει από τη θάλασσα 130 τόνους πλαστικού έως σήμερα.

  • Staramaki

Η Staramaki είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που εδρεύει στο Κιλκίς και παράγει καλαμάκια από το φυσικό στέλεχος των σιτηρών, αξιοποιώντας το υποπροϊόν της τοπικής καλλιέργειας. Η Staramaki στηρίζει το περιβάλλον, την ντόπια αγροτική οικονομία και παράλληλα προσφέρει δυνατότητα εργασιακής ένταξης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Με αφετηρία το Κιλκίς, όραμα αυτής της δυναμικής ελληνικής επιχείρησης είναι η ανάπτυξη και άλλων σημείων παραγωγής, στρατηγικά τοποθετημένων εκεί που υπάρχει παραγωγή σιτηρών, ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή παροχή πρώτης ύλης, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς και ενισχύοντας τοπικές αγροτικές κοινωνίες.

Μην χάνεις άλλο χρόνο

Αν ήθελες να κάνεις κάτι καλό για το περιβάλλον και δεν ήξερες πως να κάνεις την αρχή, η ευκαιρία είναι τώρα. Ξεκίνα με τον καφέ σου. Βάλε κι εσύ το λιθαράκι σου στην προστασία του περιβάλλοντος. Άσε τα πλαστικά μιας χρήσης στην άκρη και συνέχισε να απολαμβάνεις τον αγαπημένο σου καφέ υιοθετώντας νέες συνήθειες στην καθημερινότητά σου.

Είτε ζεστός, είτε κρύος, ο καφές Nescafé είναι εκεί σε κάθε σημαντική στιγμή, Με Σεβασμό για το Μέλλον. Γιατί Μετράει να προσπαθείς για ένα μέλλον με λιγότερο πλαστικό μιας χρήσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider