Tip of the Day

Συμβουλές για να βρείτε την πρώτη σας «πράσινη» δουλειά

Newsroom
15-02-2024 | 07:51
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συμβουλές για να βρείτε την πρώτη σας «πράσινη» δουλειά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η αειφορία δεν αφορά μόνο στην ανακύκλωση και την φύτευση δέντρων. Ειδικά σε επιχειρηματικό επίπεδο, ο θετικός αντίκτυπος επιτυγχάνεται με διάφορα μέσα. Μπορείτε να συμβάλετε στη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς να είστε ειδικός. Σήμερα τα «πράσινα» επαγγέλματα αποτελούν ένα σχετικά μικρό μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου σύμπαντος και σύμφωνα με τις έρευνες έχουν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Η αναζήτηση μιας «πράσινης» θέσης εργασίας απαιτεί και αυτή κάποια συγκεκριμένα βήματα, ίσως λίγο διαφορετικά από αυτά που ακολουθείτε όταν ψάχνετε μια οποιαδήποτε άλλη εργασία.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να σκεφθείτε ποια είναι τα θέματα που σας παρακινούν περισσότερο (ενεργειακή απόδοση, μείωση άνθρακα, βιώσιμες προμήθειες, διαχείριση βιοποικιλότητας, εργασιακές σχέσεις και ανθρώπινα δικαιώματα κλπ) Σκεφτείτε τους τύπους ρόλων που σας ενδιαφέρουν (για παράδειγμα, ανάλυση δεδομένων, σχεδιασμός στρατηγικής, καινοτομία κλπ) συνδυάζοντας τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά σας.

Κατόπιν, βρείτε εταιρείες που σας ενδιαφέρουν και δείτε τους διαθέσιμους ρόλους. Για παράδειγμα, ομάδες σχεδιασμού που εξετάζουν την κυκλικότητα ενός προϊόντος, κατασκευαστές ή ειδικοί προμηθειών που αναπτύσσουν προγράμματα υπεύθυνης προμήθειας. Ερευνήστε τους διάφορους οργανισμούς για να εντοπίσετε αυτούς που ταιριάζουν με τις φιλοδοξίες σας. Ελέγξτε τους ιστότοπούς τους και αναζητήστε αναφορές βιωσιμότητας που έχουν δημοσιεύσει. Συγκρίνετε τους με τον ανταγωνισμό και, εάν σας ικανοποιούν τις απαιτήσεις σας, ακολουθήστε τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας για τυχόν θέσεις εργασίας. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να εντοπίσετε τους υπαλλήλους τους που εργάζονται για τη βιωσιμότητα και να τους ακολουθήσετε στο LinkedIn.

Φυσικά, ίσως δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ για την πρώτη σας «πράσινη» δουλειά. Ρωτήστε για ευκαιρίες μέσα στον οργανισμό που ήδη εργάζεστε. Εάν το Περιβάλλον, η Κοινωνική και η Διακυβέρνηση (ESG) είναι ήδη στην ημερήσια διάταξη, ρωτήστε τα άτομα στην ομάδα για τυχόν ευκαιρίες. Ακόμα κι αν δεν προσλαμβάνουν τώρα, αξίζει να φροντίσετε να ενημερωθείτε όταν έρθει η ώρα. Εν τω μεταξύ, εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για να εμπλακείτε ως μέρος του τρέχοντος ρόλου σας και προσπαθήστε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα.

Παράλληλα, μην αφήσετε την έλλειψη σχετικής εμπειρίας να σας εμποδίσει να υποβάλετε αίτηση. Αρκεί να δείξετε ότι διαθέτετε μία από τις παρακάτω ικανότητες: δημιουργική ή/και αναλυτική σκέψη, επικοινωνία, ομαδικό πνεύμα, περιέργεια/επίλυση προβλημάτων, διαχείριση κινδύνου.

Η δικτύωση είναι πιθανώς η νούμερο ένα συμβουλή για να βρείτε την πρώτη σας δουλειά σε τομείς που ασχολούνται με την βιωσιμότητα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το κάνετε αυτό. Κάντε ερωτήσεις στις υπάρχουσες επαφές (ή τουλάχιστον λάβετε μια σύσταση σε κάποιον άλλο), παρακολουθήστε εκδηλώσεις και αναζητήστε μαθήματα από ειδικούς. Το LinkedIn φυσικά αποτελεί ένα καλό εργαλείο.

Η αειφορία είναι ένας ταχέως εξελισσόμενος τομέας. Συνεχίστε να ενημερώνεστε γύρω από το θέμα, ώστε να μπορείτε να συζητάτε ιδέες με τις επαφές σας, καθώς και να δίνετε στον εαυτό σας τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας σε μια πιθανή συνέντευξη. Χρήσιμες πηγές αποτελούν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, καθώς και δημοσιεύσεις από το Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αλλά και εταιρείες συμβούλων όπως η Deloitte, η PWC και η McKinsey (μπορείτε να εγγραφείτε στα newsletter).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:05

Πέντε λόγοι που θα σας πείσουν να επισκεφθείτε τη Σκύρο

16:00

«Ομοβροντία» ευνοϊκών ρυθμίσεων για χρέη προς Δημόσιο, ΕΦΚΑ, τράπεζες και servicers

15:58

Γιατί η τέχνη πρέπει να γίνει μέρος της ζωής σου

15:52

Goldman Sachs: Νέο ρεκόρ 7,42 δισ. δολαρίων στις συναλλαγές μετοχών

15:42

Motor Oil: «Θα πράξουμε στο πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί από την πολιτεία»

15:41

Πληθωρισμός: Αποκλιμάκωση στις ΗΠΑ τον Ιούνιο - Στο 3,5% ο CPI

15:39

Ο πληθυσμός της ΕΕ πλησιάζει σε ιστορική κορύφωση, πριν αρχίσει να φθίνει

15:33

Χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ για απόκτηση διδακτικής εμπειρίας από νέους κατόχους διδακτορικού σε ΑΕΙ

15:28

Μπρατάκος: Οι 10 βασικές προτάσεις για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Βιομηχανίας και Εφοδιαστικής Αλυσίδας

15:28

ΕΕ: Ο EASA συστήνει στις αεροπορικές να αποφεύγουν τις πτήσεις πάνω από τον Κόλπο

15:19

Δείπνο Υποστήριξης «An Evening of Purpose» του Ιδρύματος «Θεοτόκος»

15:19

Γαλλία: Η στρατιωτική παρέλαση της 14ης Ιουλίου με μήνυμα ισχύος και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης

15:15

Απογοήτευσαν τα αποτελέσματα β' τριμήνου της IBM - «Βουτιά» 22% της μετοχής

15:08

Η Ρωσία βομβαρδίζει το Κίεβο με πυραύλους στην πέμπτη κατά σειρά επίθεση αυτό τον μήνα

15:05

BofA: Στα 9,1 δισ. δολ. τα καθαρά κέρδη το δεύτερο τρίμηνο

15:04

Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέοι οι δύο κατηγορούμενοι για την επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα

14:45

Αύριο ολοκληρώνονται οι εργασίες της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος

14:45

Greece Sotheby’s International Realty: Στα 6,11 δισ. ευρώ η ζήτηση για πολυτελή ακίνητα το 2026

14:42

Γάζα: Εννέα νεκροί, ανάμεσά τους ένα 10χρονο αγόρι, από ισραηλινά πυρά στη Γάζα

14:33

Έκρηξη έπληξε το δεξαμενόπλοιο Stolt Magnesium ανοιχτά του Ομάν

14:29

Ψηφιακό ευρώ: 36 πάροχοι πληρωμών στο πιλοτικό πρόγραμμα - Συμμετέχει και η Ελλάδα

14:28

Ιράν: Αναφορές για μπαράζ αμερικανικών πληγμάτων σε Μπουσέρ και Μπαντάρ Αμπάς

14:25

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος

14:15

Μαρινάκης: «Για 45 χρόνια, μέχρι το 2019, αν έκανες κατάληψη σε ένα πανεπιστήμιο, ήσουν επαναστάτης»

13:58

Υποκλοπές: Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου νέα αίτηση ανάσυρσης της δικογραφίας

13:47

JP Morgan: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα το δεύτερο τρίμηνο

13:46

Αύξηση 17% στα καθαρά κέρδη της Wells Fargo το β' τρίμηνο

13:27

Πιερρακάκης: «Στις τράπεζες υπάρχει ρευστότητα που περιμένει να γίνει ανάπτυξη»

13:25

ΕΕΤ: Οι δράσεις ΕΚΕ των ελληνικών τραπεζών φτάνουν στα 900 εκατ. ευρώ

13:16

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 18,7% σημείωσαν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων τον Ιούνιο