Tip of the Day

Συμβουλές για να βρείτε την πρώτη σας «πράσινη» δουλειά

Newsroom
15-02-2024 | 07:51
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συμβουλές για να βρείτε την πρώτη σας «πράσινη» δουλειά
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η αειφορία δεν αφορά μόνο στην ανακύκλωση και την φύτευση δέντρων. Ειδικά σε επιχειρηματικό επίπεδο, ο θετικός αντίκτυπος επιτυγχάνεται με διάφορα μέσα. Μπορείτε να συμβάλετε στη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς να είστε ειδικός. Σήμερα τα «πράσινα» επαγγέλματα αποτελούν ένα σχετικά μικρό μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου σύμπαντος και σύμφωνα με τις έρευνες έχουν ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Η αναζήτηση μιας «πράσινης» θέσης εργασίας απαιτεί και αυτή κάποια συγκεκριμένα βήματα, ίσως λίγο διαφορετικά από αυτά που ακολουθείτε όταν ψάχνετε μια οποιαδήποτε άλλη εργασία.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να σκεφθείτε ποια είναι τα θέματα που σας παρακινούν περισσότερο (ενεργειακή απόδοση, μείωση άνθρακα, βιώσιμες προμήθειες, διαχείριση βιοποικιλότητας, εργασιακές σχέσεις και ανθρώπινα δικαιώματα κλπ) Σκεφτείτε τους τύπους ρόλων που σας ενδιαφέρουν (για παράδειγμα, ανάλυση δεδομένων, σχεδιασμός στρατηγικής, καινοτομία κλπ) συνδυάζοντας τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντά σας.

Κατόπιν, βρείτε εταιρείες που σας ενδιαφέρουν και δείτε τους διαθέσιμους ρόλους. Για παράδειγμα, ομάδες σχεδιασμού που εξετάζουν την κυκλικότητα ενός προϊόντος, κατασκευαστές ή ειδικοί προμηθειών που αναπτύσσουν προγράμματα υπεύθυνης προμήθειας. Ερευνήστε τους διάφορους οργανισμούς για να εντοπίσετε αυτούς που ταιριάζουν με τις φιλοδοξίες σας. Ελέγξτε τους ιστότοπούς τους και αναζητήστε αναφορές βιωσιμότητας που έχουν δημοσιεύσει. Συγκρίνετε τους με τον ανταγωνισμό και, εάν σας ικανοποιούν τις απαιτήσεις σας, ακολουθήστε τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας για τυχόν θέσεις εργασίας. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να εντοπίσετε τους υπαλλήλους τους που εργάζονται για τη βιωσιμότητα και να τους ακολουθήσετε στο LinkedIn.

Φυσικά, ίσως δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ για την πρώτη σας «πράσινη» δουλειά. Ρωτήστε για ευκαιρίες μέσα στον οργανισμό που ήδη εργάζεστε. Εάν το Περιβάλλον, η Κοινωνική και η Διακυβέρνηση (ESG) είναι ήδη στην ημερήσια διάταξη, ρωτήστε τα άτομα στην ομάδα για τυχόν ευκαιρίες. Ακόμα κι αν δεν προσλαμβάνουν τώρα, αξίζει να φροντίσετε να ενημερωθείτε όταν έρθει η ώρα. Εν τω μεταξύ, εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για να εμπλακείτε ως μέρος του τρέχοντος ρόλου σας και προσπαθήστε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα.

Παράλληλα, μην αφήσετε την έλλειψη σχετικής εμπειρίας να σας εμποδίσει να υποβάλετε αίτηση. Αρκεί να δείξετε ότι διαθέτετε μία από τις παρακάτω ικανότητες: δημιουργική ή/και αναλυτική σκέψη, επικοινωνία, ομαδικό πνεύμα, περιέργεια/επίλυση προβλημάτων, διαχείριση κινδύνου.

Η δικτύωση είναι πιθανώς η νούμερο ένα συμβουλή για να βρείτε την πρώτη σας δουλειά σε τομείς που ασχολούνται με την βιωσιμότητα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το κάνετε αυτό. Κάντε ερωτήσεις στις υπάρχουσες επαφές (ή τουλάχιστον λάβετε μια σύσταση σε κάποιον άλλο), παρακολουθήστε εκδηλώσεις και αναζητήστε μαθήματα από ειδικούς. Το LinkedIn φυσικά αποτελεί ένα καλό εργαλείο.

Η αειφορία είναι ένας ταχέως εξελισσόμενος τομέας. Συνεχίστε να ενημερώνεστε γύρω από το θέμα, ώστε να μπορείτε να συζητάτε ιδέες με τις επαφές σας, καθώς και να δίνετε στον εαυτό σας τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας σε μια πιθανή συνέντευξη. Χρήσιμες πηγές αποτελούν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, καθώς και δημοσιεύσεις από το Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αλλά και εταιρείες συμβούλων όπως η Deloitte, η PWC και η McKinsey (μπορείτε να εγγραφείτε στα newsletter).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:26

ΗΠΑ-καύσωνας: Στον «φούρνο» η Ανατολική Ακτή, ενόψει των εορτασμών για την 4η Ιουλίου

22:11

Πυροσβεστική: 44 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

22:03

Πετρέλαιο: Τέταρτη εβδομάδα απωλειών ενώ συνεχίζονται οι ροές στο Ορμούζ

21:50

Λιθουανία: Το Βίλνιους θέλει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος «της πυρηνικής αποτροπής» απέναντι στη Ρωσία

21:30

«Η Γροιλανδία δεν πωλείται» επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός της χώρας

21:14

Νάγκελ για επόμενη απόφαση ΕΚΤ: Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και με ανοιχτές επιλογές

20:51

Τηλεφωνική συνομιλία Μελόνι-Ερντογάν ενόψει της συνόδου ΝΑΤΟ

20:47

Ισπανία: Πυρκαγιά κοντά στο τουριστικό θέρετρο Κόστα Μπράβα

20:25

Πιερρακάκης: Η εποχή της γεωπολιτικής αθωότητας έχει τελειώσει για την Ευρώπη

20:18

Ουκρανία-Πολωνία: Το Κίεβο προχωρά σε βήματα για αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη Βαρσοβία

19:56

Νετανιάχου και Τραμπ συμφώνησαν να συναντηθούν «σύντομα»

19:53

Δικαίωση για τους ξενοδόχους Σαντορίνης - Η Trivago απέσυρε το επίμαχο βίντεο

19:39

Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ ο Stoxx 600 - 4η εβδομάδα κερδών

19:39

ΗΠΑ: Επέτειος 250 ετών στη σκιά του διχασμού και της αμφισβήτησης της παγκόσμιας ισχύος

19:37

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο Σπαθοβούνι Κορινθίας

19:27

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι απειλούν με πλήγματα στη Σαουδική Αραβία

19:18

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Σάαρ κατηγορεί τον Φιντάν για «υποκίνηση σε γενοκτονία»

19:02

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα εικονικής συνταγογράφησης φαρμάκων - Πάνω από 405.000 ευρώ η ζημιά στον ΕΟΠΥΥ

19:00

ΔΕΗ: Ανακοίνωση ρυθμιζόμενης πληροφορίας

18:50

Φον ντερ Λάιεν: «Πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν» για τις ουρές στα αεροδρόμια λόγω των νέων ελέγχων

18:48

OPEC: Εκτοξεύθηκε η παραγωγή τον Ιούνιο καθώς αυξήθηκαν οι ροές μέσω Ορμούζ

18:39

Λίβανος: Περισσότεροι από 600.000 εκτοπισμένοι επέστρεψαν στις εστίες τους μετά την εκεχειρία

18:34

Πρόταση Πιερρακάκη: Ανάγκη να υπάρξει κεντρική ευρωπαϊκή δημοπρασία συχνοτήτων αντί για 27 εθνικές

18:28

ΥΠΑΝ: Τεκμηριωμένη και σαφής η ανακοίνωση της ΑΑΕΑ&ΠΚ για τις μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα

18:09

Θεοδωρικάκος: Εμείς βάζουμε πλαφόν 60% ενώ η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα βάζει 100%

17:58

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο ταμπλό του ΧΑ από 6 Ιουλίου οι 15,51 εκατ. νέες μετοχές από την ΑΜΚ

17:52

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ για την περίοδο 6 έως 10 Ιουλίου

17:48

Χρηματιστήριο: Αλλεπάλληλα υψηλά 17ετίας και εβδομαδιαία κέρδη 3,6% για τον Γενικό Δείκτη

17:47

Nvidia: Το εμβληματικό μπουφάν του Χουάνγκ βγαίνει σε δημοπρασία

17:40

Μελέτη για ΗΠΑ: «Πρακτικά αδύνατες» η ακραία ζέστη και η αφόρητη υγρασία χωρίς κλιματική αλλαγή