Tip of the Day

Ακίνητα: Πώς θα γίνονται γονικές παροχές και δωρεές από τη Δευτέρα

10-12-2021 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ακίνητα: Πώς θα γίνονται γονικές παροχές και δωρεές από τη Δευτέρα

Στα γραφεία των συμβολαιογράφων επικρατεί «πυρετός» μεταβιβάσεων. Πάνω από 1.200 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης υποβάλλονται καθημερινά στην πλατφόρμα myPROPERTY ενώ από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου αλλάζουν όλα στις γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.

Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ψηφιακά. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει τέλος στις επισκέψεις και την ταλαιπωρία των φορολογούμενων στην Εφορία για γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων. Οι μεταβιβάσεις αυτές θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται στο γραφείο του συμβολαιογράφου με μερικά κλικ στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής, υποβάλλονται αρχικές δηλώσεις για δωρεές ακινήτων, που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο μεταβιβάζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο δωρεάς ή γονικής παροχής. Μάλιστα, από τις 20 Δεκεμβρίου, οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται υποχρεωτικά ψηφιακά.

Δηλώσεις, που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ σε έντυπη μορφή, εξακολουθούν να ισχύουν και διεκπεραιώνονται κανονικά, εκτός αν οι συμβαλλόμενοι τις ανακαλέσουν.

Τα βήματα

Δηλώσεις γονικής παροχής – δωρεάς ακινήτου θα ολοκληρώνεται ψηφιακά στα εξής βήματα:

  1. Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό δωρητή και δωρεοδόχου
  2. Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα δωρητή και δωρεοδόχου στο myAADE
  3. O δωρητής και δωρεοδόχος αποδέχονται τη δήλωση
  4. Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και σε περίπτωση που προκύπτει φόρος βεβαιώνεται.
  5. Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.
  6. Εάν προκύπτει πληρωμή φόρου ο δωρεοδόχος πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking)
  7. Το TAXIS ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου
  8. Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myPROPERTY για συμβολαιογράφο και δωρεοδόχο
  9. Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στo myPROPERTY

Οι ηλεκτρονικές δηλώσεις για γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων μετά και την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στις 800.000 ευρώ που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου, αναμένεται να «λύσουν τα χέρια» φορολογούμενων και συμβολαιογράφων. Βέβαια, η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων δεν απαλλάσσει τους φορολογούμενους από τα δεκάδες δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που θα πρέπει να συνυποβάλλουν με τις δηλώσεις τα οποία θα πρέπει να συγκεντρώσουν ένα -ένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που για να ολοκληρωθεί μια γονική παροχή ακινήτου απαιτούνται πάνω από 2 ή 3 μήνες.

Σημειώνεται ότι με το νέο καθεστώς που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2021:

  • Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές ή δωρεές ισχύει για δωρεές μεταξύ συγγενών της Α' κατηγορίας. Δηλαδή μεταξύ συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή για δωρεές από γονείς σε παιδιά ή από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή για δωρεές από παιδιά σε γονείς.
  • Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ εφαρμόζεται για κινητή και ακίνητη περιουσία. Δηλαδή για κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, χρηματικά ποσά, μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.
  • Γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών διενεργείται υποχρεωτικά με μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
  • Γονικές παροχές και δωρεές προς τους συγγενείς της Α' κατηγορίας που υπερβαίνουν τις 800.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10%.
  • Για τις κληρονομιές δεν υπάρχει καμία αλλαγή και εξακολουθούν να φορολογούνται με συντελεστές που κυμαίνονται από 1,5% -10% ανάλογα με την αξία της περιουσίας με απαλλαγή για τις πρώτες 150.000 ευρώ.

Οι βαθμοί συγγένειας για την Εφορία είναι:

Α' κατηγορία: ο/η σύζυγος του φορολογούμενου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον φορολογούμενο, οι κατιόντες πρώτου βαθμού, δηλαδή τα παιδιά. Επίσης στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (εγγονοί) και οι ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού (γονείς).

Β' κατηγορία: οι κατιόντες εξ αίματος τρίτου και επόμενων βαθμών, οι ανιόντες εξ αίματος δεύτερου και επόμενων βαθμών, οι αδελφοί (αμφιθαλείς ή ετεροθαλείς), οι συγγενείς εξ αίματος τρίτου βαθμού εκ πλαγίου, οι πατριοί και οι μητριές, τα τέκνα από προηγούμενο γάμο του συζύγου, τα τέκνα εξ αγχιστείας (γαμπροί - νύφες), οι ανιόντες εξ αγχιστείας (πεθεροί - πεθερές).

Γ' κατηγορία: υπάγεται οποιοσδήποτε άλλος εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενής του κληρονομούμενου ή εξωτικός.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:33

Ιράν: Κατέστρεψε αμερικανικό αεροσκάφος διοίκησης και ελέγχου στη Σαουδική Αραβία

18:24

Ιταλία: Η κυβέρνηση εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον Λατίνο Πατριάρχη Ιεροσολύμων

18:00

Επενδυτική ψυχολογία σε καιρό πολέμου – Οι παγίδες που κοστίζουν ακριβά

17:51

Πακιστάν: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Πακιστάν, Τουρκίας, Σ. Αραβίας και Αιγύπτου για το Ιράν

17:40

Πιερρακάκης: Θα στηρίξουμε τους πολίτες, τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις, την παραγωγή, για όσο διάστημα χρειαστεί

17:19

Eli Lilly: Συμφωνία $2,75 δισ. για παγκόσμια διάθεση φαρμάκων που έχουν αναπτυχθεί μέσω ΑΙ

16:57

Οι Ελβετοί τάσσονται υπέρ της θέσπισης αυστηρότερων κανόνων για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανήλικους

16:36

Reuters: Ο τζόγος πριν από ορισμένες ανακοινώσεις του Τραμπ δημιουργεί ερωτηματικά

16:26

Μητσοτάκης: Σύσκεψη με αντικείμενο την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών

16:00

Γιατί διστάζει η ΕΕ; Τα μαθήματα από την ενεργειακή κρίση του 2022

15:41

Λίβανος: Κηδεύτηκαν οι τρεις δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή

15:29

Η ισραηλινή αστυνομία εμπόδισε τον Καθολικό Πατριάρχη Ιεροσολύμων να εισέλθει στον Πανάγιο Τάφο

15:24

ΠΑΣΟΚ: Με την ψηφοφορία για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνεται το 4ο συνέδριο

15:11

Καραμανλή: Ανερχόμενος διεθνής προορισμός για τους τουρίστες η Θεσσαλονίκη

14:52

Αρχαία Ολυμπία: Η ΔΟΑ ανοίγει τις πύλες της

14:46

Καιρός: Ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό φέρνει θυελλώδεις ανέμους και έντονα φαινόμενα

14:41

Κεφαλογιάννη: Ο ελληνικός τουρισμός δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση στη Μ. Ανατολή

14:36

Δύο ινδικά δεξαμενόπλοια LPG πέρασαν με ασφάλεια τα Στενά του Ορμούζ

14:22

ΠΟΕ: Μέλη του οργανισμού συμφώνησαν σε παγκόσμιο πλαίσιο κανόνων για το ψηφιακό εμπόριο

14:10

Ιράν: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν χερσαία επίθεση

14:03

Ελβετία: Οι συνομιλίες για εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα συνεχίσουν και μετά τον Μάρτιο

13:51

Τσουκαλάς: H ανάπτυξη επί διακυβέρνησης της ΝΔ δεν διαχέεται δίκαια στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού

13:42

PetroChina: Μείωση κερδών για τη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Κίνας

13:28

Με τα εμβόλια επόμενης γενιάς μπορούν να αποφευχθούν 18 δισ. περιστατικά γρίπης έως το 2050

13:14

Κέρκυρα: Σε τροχιά ανάπτυξης ο θαλάσσιος τουρισμός - Αισιόδοξα μηνύματα για το 2026

13:04

Γερμανία: Η στεγαστική κρίση θα επιδεινωθεί

13:00

Επαγγελματικά Ακίνητα - Θεσσαλονίκη: Τι συμβαίνει σε Γραφεία, Logistics, Retail - Ενοίκια, αποδόσεις και προοπτικές

12:53

Ρωσία: Ουκρανικό πλήγμα στο σημαντικό λιμάνι εξαγωγής πετρελαίου Ουστ-Λούγκα

12:43

Ινδία: Οι τράπεζες ζητούν απ' την κεντρική τράπεζα χαλάρωση των κανόνων στις συναλλαγές συναλλάγματος

12:25

Panathēnea 2026: Η Αθήνα στο σταυροδρόμι τεχνολογίας, startups και πολιτισμού