Tip of the Day

Ακίνητα: Πώς θα γίνονται γονικές παροχές και δωρεές από τη Δευτέρα

10-12-2021 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ακίνητα: Πώς θα γίνονται γονικές παροχές και δωρεές από τη Δευτέρα

Στα γραφεία των συμβολαιογράφων επικρατεί «πυρετός» μεταβιβάσεων. Πάνω από 1.200 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης υποβάλλονται καθημερινά στην πλατφόρμα myPROPERTY ενώ από τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου αλλάζουν όλα στις γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.

Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται ψηφιακά. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει τέλος στις επισκέψεις και την ταλαιπωρία των φορολογούμενων στην Εφορία για γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων. Οι μεταβιβάσεις αυτές θα ξεκινούν και θα ολοκληρώνονται στο γραφείο του συμβολαιογράφου με μερικά κλικ στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής, υποβάλλονται αρχικές δηλώσεις για δωρεές ακινήτων, που βρίσκονται εντός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο μεταβιβάζεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο δωρεάς ή γονικής παροχής. Μάλιστα, από τις 20 Δεκεμβρίου, οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται υποχρεωτικά ψηφιακά.

Δηλώσεις, που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ σε έντυπη μορφή, εξακολουθούν να ισχύουν και διεκπεραιώνονται κανονικά, εκτός αν οι συμβαλλόμενοι τις ανακαλέσουν.

Τα βήματα

Δηλώσεις γονικής παροχής – δωρεάς ακινήτου θα ολοκληρώνεται ψηφιακά στα εξής βήματα:

  1. Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό δωρητή και δωρεοδόχου
  2. Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα δωρητή και δωρεοδόχου στο myAADE
  3. O δωρητής και δωρεοδόχος αποδέχονται τη δήλωση
  4. Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και σε περίπτωση που προκύπτει φόρος βεβαιώνεται.
  5. Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.
  6. Εάν προκύπτει πληρωμή φόρου ο δωρεοδόχος πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking)
  7. Το TAXIS ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου
  8. Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myPROPERTY για συμβολαιογράφο και δωρεοδόχο
  9. Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στo myPROPERTY

Οι ηλεκτρονικές δηλώσεις για γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων μετά και την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στις 800.000 ευρώ που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου, αναμένεται να «λύσουν τα χέρια» φορολογούμενων και συμβολαιογράφων. Βέβαια, η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων δεν απαλλάσσει τους φορολογούμενους από τα δεκάδες δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που θα πρέπει να συνυποβάλλουν με τις δηλώσεις τα οποία θα πρέπει να συγκεντρώσουν ένα -ένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που για να ολοκληρωθεί μια γονική παροχή ακινήτου απαιτούνται πάνω από 2 ή 3 μήνες.

Σημειώνεται ότι με το νέο καθεστώς που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2021:

  • Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές ή δωρεές ισχύει για δωρεές μεταξύ συγγενών της Α' κατηγορίας. Δηλαδή μεταξύ συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή για δωρεές από γονείς σε παιδιά ή από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή για δωρεές από παιδιά σε γονείς.
  • Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ εφαρμόζεται για κινητή και ακίνητη περιουσία. Δηλαδή για κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, χρηματικά ποσά, μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.
  • Γονική παροχή ή δωρεά χρηματικών ποσών διενεργείται υποχρεωτικά με μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
  • Γονικές παροχές και δωρεές προς τους συγγενείς της Α' κατηγορίας που υπερβαίνουν τις 800.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10%.
  • Για τις κληρονομιές δεν υπάρχει καμία αλλαγή και εξακολουθούν να φορολογούνται με συντελεστές που κυμαίνονται από 1,5% -10% ανάλογα με την αξία της περιουσίας με απαλλαγή για τις πρώτες 150.000 ευρώ.

Οι βαθμοί συγγένειας για την Εφορία είναι:

Α' κατηγορία: ο/η σύζυγος του φορολογούμενου ή το πρόσωπο που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον φορολογούμενο, οι κατιόντες πρώτου βαθμού, δηλαδή τα παιδιά. Επίσης στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (εγγονοί) και οι ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού (γονείς).

Β' κατηγορία: οι κατιόντες εξ αίματος τρίτου και επόμενων βαθμών, οι ανιόντες εξ αίματος δεύτερου και επόμενων βαθμών, οι αδελφοί (αμφιθαλείς ή ετεροθαλείς), οι συγγενείς εξ αίματος τρίτου βαθμού εκ πλαγίου, οι πατριοί και οι μητριές, τα τέκνα από προηγούμενο γάμο του συζύγου, τα τέκνα εξ αγχιστείας (γαμπροί - νύφες), οι ανιόντες εξ αγχιστείας (πεθεροί - πεθερές).

Γ' κατηγορία: υπάγεται οποιοσδήποτε άλλος εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενής του κληρονομούμενου ή εξωτικός.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Μαγιάρ: Η Ουγγαρία θα εκτελέσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου

23:44

Ρωσία: Ο Πούτιν απέπεμψε υπουργό μετά τις μαζικές θανατώσεις βοοειδών στη Σιβηρία

23:38

Πιστόριους: «Η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια της Ευρώπης»

23:22

Η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ στο τραπέζι των ΥΠΕΞ την Τρίτη

23:09

Ήπιες απώλειες στην Wall Street λίγο πριν την εκπνοή της εκεχειρίας

22:45

Μπακογιάννης: «Κανονικότητα η εγκατάλειψη στην Αθήνα»

22:31

Δέσμευση Ερντογάν για «δρακόντεια» μέτρα οπλοκατοχής στην Τουρκία

22:20

Ράλι για το πετρέλαιο με το βλέμμα στο Ισλαμαμπάντ: Στα 95 δολάρια το Brent, στο +7% το WTI

22:14

Έβδομη μέρα χωρίς προμήθειες η Λέσβος - Μπλόκο κτηνοτρόφων στο λιμάνι

22:01

ΤΗΕΟΝ: Πρόταση για μέρισμα 0,31 ευρώ ανά μετοχή

21:52

Πτώση 1% και χαμηλό 7 ημερών για χρυσό

21:42

Χατζηδάκης: Ενότητα, σοβαρότητα και σταθερό τιμόνι χρειάζεται η Ελλάδα του 2030

21:33

Αυξήθηκαν τα σεξουαλικά εγκλήματα και στην παραβατικότητα παιδιών στη Γερμανία το 2025

21:24

Τραμπ: «Η νέα συμφωνία με το Ιράν θα είναι καλύτερη από του 2015, όλα θα συμβούν σχετικά γρήγορα»

21:16

Στο 29,36% υποχώρησε η συμμετοχή του Δημοσίου στην CrediaBank μετά την ΑΜΚ

21:12

Γαλλία και Πολωνία θα κατασκευάσουν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο για τον πολωνικό στρατό

20:57

Μητσοτάκης: «Προικίζουμε την Κρήτη με υποδομές για τα επόμενα 50 χρόνια»

20:46

Δούκας: Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε αυτόνομο και ισχυρό προορισμό

20:32

Λαγκάρντ: «Περιπλέκεται το έργο της ΕΚΤ» - Οι 2 παράγοντες αβεβαιότητας από Μ. Ανατολή

20:30

Πολιτική ανατροπή στη Βουλγαρία με σαρωτική νίκη Ράντεφ - Η επόμενη μέρα

20:23

Εμπρηστική επίθεση σε ΙΧ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου

20:17

Ελιζέ: «Η επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα θα αναδείξει τους ιστορικούς δεσμούς Γαλλίας - Ελλάδας»

20:05

Πάνω από 71 δισ. δολάρια χρειάζονται για ανοικοδόμηση της Γάζας ως το 2036

19:53

Νέες ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο παρά την εκεχειρία που είναι σε ισχύ

19:40

Γουόρς: «Η Fed θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη από πολιτικές επιρροές»

19:31

Συνάντηση Φλωρίδη με Κοβέσι την επόμενη Τετάρτη - Άγνωστη η ατζέντα

19:23

Πτώση στις ευρωαγορές υπό τον φόβο no deal ΗΠΑ - Ιράν

19:19

Έκκληση Μακρόν σε ΗΠΑ - Ιράν για αποκλιμάκωση εν μέσω έντασης στα Στενά του Ορμούζ

19:08

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί υπουργοί γιόρτασαν την επανίδρυση εβραϊκού οικισμού

18:56

Έλαστρον: Αύξηση 78% στα EBITDA το 2025 - Στα 12,6 εκατ. ευρώ