INSIDE OUT

Ένα σπουδαίο έργο παραδόθηκε - Πραξικόπημα στο Όρος Σινά: Είναι πολλά τα επίγεια

Μαρία Νταλιάνη
01-08-2025 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένα σπουδαίο έργο παραδόθηκε - Πραξικόπημα στο Όρος Σινά: Είναι πολλά τα επίγεια

Ημέρα γιορτής και χαράς για τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής η παράδοση επιτέλους του σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου. Η τελετή ήταν γκράντε και έφτιαξε το κέφι του Πρωθυπουργού, που δεν έχει και τόσες ευχάριστες στιγμές το τελευταίο διάστημα. Ο Κυριάκος το φιλοσόφησε.

«Σε έναν- δύο μήνες από τώρα δεν θα θυμόμαστε πως ήταν ο παλιός δρόμος» είπε. «Θα γίνει μέρος της κανονικότητάς μας. Και αυτή είναι η φύση της πολιτικής, να χαιρόμαστε σήμερα, να εντυπωσιαζόμαστε την πρώτη φορά που θα τον διανύσουμε, και μετά αυτό να γίνει κανονικότητα. Θα μεταβολίζουμε με άλλα λόγια, αυτά τα δύσκολα έργα με μεγάλη ταχύτητα. Αυτή είναι η φύση της δουλειάς μας. Γι’ αυτό κι εμείς θα σταθούμε μόνο για μια στιγμή σήμερα και θα εισπράξουμε αυτή την ικανοποίηση, αλλά το μυαλό μας μονίμως θα τρέχει στις επόμενες προκλήσεις».

Παρουσίες

Παρόντες στην εκδήλωση παράδοσης του δρόμου -πλην δέκα χιλιομέτρων που θα παραδοθούν του Αγίου Ανδρέα-, οι επικεφαλής των κατασκευαστικών ομίλων που εργάστηκαν για την εμπρόθεσμη παράδοση, και φυσικά η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών από το ’19. Μεγάλος απών, όπως σχολιάστηκε στα σόσιαλ, ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, που έβαλε τη σφραγίδα του έργου, το οποίο αλλάζει τη Δυτική Πελοπόννησο.

Οι προκλήσεις

Ο Πρωθυπουργός ως επόμενες προκλήσεις ονομάτισε τη συνέχεια του δρόμου μέχρι Ολυμπία και Τσακώνα, και τα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη στη βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη και την Αττική.

Ένα μήνα πριν τη ΔΕΘ όμως, οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι άλλες: Η ανάκτηση του χαμένου εδάφους, μετά το χαστούκι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Αύγουστος βρίσκει τη ΝΔ στα μισά της δεύτερης τετραετίας, μακριά από ποσοστά αυτοδυναμίας και με χλωμούς οιωνούς μέχρι τέλος του χρόνου. Η πρόκληση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να επιστραφούν κονδύλια που εισπράχτηκαν παράνομα από τα κυκλώματα, και η κυβέρνηση να πείσει ότι πράγματι εννοεί όσα λέει περί κάθαρσης.

Κόντρες

Η τελευταία πράξη του δράματος ήταν η συνταγματική επίθεση Βενιζέλου για τον χειρισμό της ψηφοφορίας της Προανακριτικής στη Βουλή.

«Αναρωτιέμαι, ποιος λόγος υπήρχε να συντελεστεί αυτός ο ακραίος διασυρμός του Κοινοβουλίου; Η κυβερνητική πλειοψηφία θα μπορούσε να μετάσχει κανονικά στην ψηφοφορία και οι προτάσεις να μη συγκεντρώσουν 151 θετικές ψήφους και να απορριφθούν έστω με κάποιες διαρροές ψήφων βουλευτών της συμπολίτευσης. Το θεσμικό και πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θα ήταν πολύ μικρότερο από το κόστος της εικόνας ευτελισμού των θεσμών που καταγράφτηκε χθες» ανέφερε ο ΒΒ, την επομένη της ψηφοφορίας όπου η μισή δύναμη των βουλευτών της ΝΔ ψήφισε με επιστολική ψήφο στη μυστική κάλπη για Προανακριτική.

Φοβάται

Από κοντά κι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο οποίος την επομένη, απεφάνθη ότι «φοβάται και τη Δικαιοσύνη και την ΚΟ της ΝΔ, γι΄ αυτό οδήγησε τη διαδικασία σε φιάσκο. Για να προστατεύσει τους κ. Βορίδη και Αυγενάκη οδήγησε σε γελοιοποίηση τη Βουλή και το κόμμα του. Δεν κρατιέται όρθιος ένας πρωθυπουργός που δεν εμπιστεύεται τους βουλευτές του» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Το σχόλιο θα ήταν σοβαρό, εάν δεν προέρχονταν από έναν άλλο αρχηγό, ο οποίος διακρίνεται για την αποφυγή συνεδρίασης των οργάνων του δικού του κόμματος. Κι αν πράττει έτσι όντας ένα μικρομέγαλο κόμμα της αντιπολίτευσης, φαντάσου εάν μεγάλωνε.

Πραξικόπημα

Οι αμυντικές κινήσεις των εκάστοτε αρχηγών πολιτικών κομμάτων για να περιφρουρήσουν δύναμη και επιρροή, ενίοτε μοιάζουν με παιδικό παιγνίδι μπροστά στις ωμές ίντριγκες που συμβαίνουν σε άλλους χώρους. Πρόσφατο παράδειγμα, η κίνηση 15 μοναχών κατά του Αρχιεπισκόπου της Μονής Σινά, την οποία ο ίδιος ο κ. Δαμιανός χαρακτήρισε πραξικόπημα.

Το λάθος

«Ως πνευματικός τους πατέρας έχω το καθήκον να καταβάλω κάθε προσπάθεια ώστε να κατανοήσουν το λάθος τους και να μην γίνουν πατραλοίες. Κατόπιν προσευχής και με άφατο πόνο καρδιάς, με χέρι τρεμάμενο όχι από το βάρος 91 ετών επίγειας ζωής αλλά από την ευθύνη για το μέλλον της Ιεράς Μονής, οφείλω να πράξω ότι προβλέπουν οι Θείοι και Ιεροί Κανόνες στον συνετιστικό χαρακτήρα των οποίων θα παραδοθούν, ώστε να έχουν την ευκαιρία να μετανοήσουν και έτσι όλοι μαζί, ενωμένοι, μακριά από εφήμερους και μάταιους εγωισμούς, να περισώσουμε την Ιερά Μονή. Ας εμπνευστούμε όλοι από την ενότητα που δείχνει η Ελληνική Βουλή από την μιά άκρη ως την άλλη τούτες τις ημέρες για την διάσωση της Ιεράς Μονής Σινά» ανέφερε σε μια πρωτοφανή και συγκλονιστική ανακοίνωση ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός.

Ανάμεσα στους 15 που υπέγραψαν με στόχο την καθαίρεση του, ώστε να μπλοκαριστεί η λύση που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το ιδιοκτησιακό της Ιεράς Μονής Σινά, βρίσκεται και ο μοναχός Πάμφυλος, ο οποίος έχει φύγει από την σκληρή γη του Σινά, και πήγε στο Άγιο Όρος.

Πανσέληνος

Με το νου στην αρχαιότερη Μονή του κόσμου, αφήνω το Μαντείο στα χέρια στα Φημονόης και κατευθύνομαι προς την αγαπημένη μου Δήλο. Αύριο στο ιερό νησί του Απόλλωνα έχει προγραμματισμένη συναυλία της διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου, με το μουσικό πρόγραμμα «Mare Nostrum – Μεσογειακές Μελωδίες», ένα ταξίδι στις μουσικές ακτές της Μεσογείου. Προβλέπω ότι δύσκολα θα γίνει εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Εύχομαι καλό κι ανέφελο καλοκαίρι, με ηρεμία και χωρίς διακοπές ρεύματος για όλους.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:24

Λιβάνιος: Ηλεκτρονική ψήφος σε ψηφιακά εκλογικά τμήματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2028

13:15

«Βιολάντα»: Σταμάτησαν οι έρευνες στο εργοστάσιο υπό τον φόβο νέας έκρηξης

13:00

Ακίνητα: «Βαρύ» το κόστος της Στέγασης, «μαύρη πρωτιά» για τα ελληνικά νοικοκυρά

12:52

Χουάνγκ ( Nvidia): Η επένδυση στην OpenAI «ποτέ δεν ήταν δέσμευση»

12:39

Ιράν: Χαρακτήρισε τους ευρωπαϊκούς στρατούς τρομοκρατικές οργανώσεις

12:33

Σε πλήρη λειτουργία παραδίδεται αρχές του 2027 το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης - ΙΣΝ

12:27

Λήγει η τελευταία συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για πυρηνικό αφοπλισμό

12:20

Μείωση των φυσικών και ελεύθερων ποταμών στα Βαλκάνια μέσα σε 13 χρόνια

12:10

Ναυτιλία: Μάστιγα η εγκατάλειψη πληρωμάτων

12:00

Χαμενεΐ : Μια αμερικανική επίθεση θα πυροδοτούσε έναν περιφερειακό πόλεμο

11:48

Bitcoin: Κάτω από τα $80.000 - Χάθηκαν $111 δισ. από τα crypto σε 24 ώρες

11:35

ΓΓΠΠ: Σύγκληση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για την επέλαση της κακοκαιρίας

11:28

Ομόλογα: Τα μεγάλα ελλείμματα ΗΠΑ και Ιαπωνίας πιέζουν ανοδικά τις αποδόσεις

11:21

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ένα βήμα πριν την άνοδο στη Super League 1 των αγορών

11:14

Όταν το AI πιάνει δουλειά στον ελληνικό τουρισμό

11:06

Ηλεκτροκίνητα περιπολικά για την Τροχαία Πατρών- Πύργου

11:00

Τέλος τα εικονικά τιμολόγια - Έρχεται real time παρακολούθηση του ΦΠΑ

10:46

Μητσοτάκης: Η σκέψη όλων βρίσκεται σε οικογένειες που πενθούν

10:37

Προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας για οικονομία επιλέγουν οι Έλληνες καταναλωτές

10:27

ΚΟΜΥ: Ο γιατρός στην πόρτα του πολίτη

10:22

Γάζα: Το Ισραήλ ανοίγει περιορισμένα τη διάβαση της Ράφα

10:16

ΗΠΑ: Δικαστής διατάσσει να απελευθερωθεί 5χρονος που συνέλαβε η ICE

09:45

Τραμπ: Απειλεί τον Καναδά για την εμπορική συμφωνία με την Κίνα

09:32

ΥΠΕΝ: Τα επόμενα ορόσημα για τον Κάθετο Διάδρομο και το πλεονέκτημα για την Ελλάδα

09:20

Ψηφιακό προβάδισμα με αστερίσκους για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα

09:15

Τραμπ: Η Ινδία θα αγοράζει πετρέλαιο απ' τη Βενεζουέλα, όχι απ' το Ιράν

09:01

Εξερευνώντας τα χωριά του Κισσάβου

08:51

Τραμπ: Παρόλες τις σκοτούρες, δεν ξέχασε τους Αμερικάνους αγρότες

08:45

Ποια είναι η Sun Shoe που κατέθεσε αίτηση πτώχευσης

08:38

Ανελκυστήρες: Τα ατυχήματα στην Ελλάδα και τον κόσμο και το στοίχημα της πιστοποίησης