INSIDE OUT

Ένα σπουδαίο έργο παραδόθηκε - Πραξικόπημα στο Όρος Σινά: Είναι πολλά τα επίγεια

Μαρία Νταλιάνη
01-08-2025 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ένα σπουδαίο έργο παραδόθηκε - Πραξικόπημα στο Όρος Σινά: Είναι πολλά τα επίγεια
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ημέρα γιορτής και χαράς για τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής η παράδοση επιτέλους του σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου. Η τελετή ήταν γκράντε και έφτιαξε το κέφι του Πρωθυπουργού, που δεν έχει και τόσες ευχάριστες στιγμές το τελευταίο διάστημα. Ο Κυριάκος το φιλοσόφησε.

«Σε έναν- δύο μήνες από τώρα δεν θα θυμόμαστε πως ήταν ο παλιός δρόμος» είπε. «Θα γίνει μέρος της κανονικότητάς μας. Και αυτή είναι η φύση της πολιτικής, να χαιρόμαστε σήμερα, να εντυπωσιαζόμαστε την πρώτη φορά που θα τον διανύσουμε, και μετά αυτό να γίνει κανονικότητα. Θα μεταβολίζουμε με άλλα λόγια, αυτά τα δύσκολα έργα με μεγάλη ταχύτητα. Αυτή είναι η φύση της δουλειάς μας. Γι’ αυτό κι εμείς θα σταθούμε μόνο για μια στιγμή σήμερα και θα εισπράξουμε αυτή την ικανοποίηση, αλλά το μυαλό μας μονίμως θα τρέχει στις επόμενες προκλήσεις».

Παρουσίες

Παρόντες στην εκδήλωση παράδοσης του δρόμου -πλην δέκα χιλιομέτρων που θα παραδοθούν του Αγίου Ανδρέα-, οι επικεφαλής των κατασκευαστικών ομίλων που εργάστηκαν για την εμπρόθεσμη παράδοση, και φυσικά η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών από το ’19. Μεγάλος απών, όπως σχολιάστηκε στα σόσιαλ, ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, που έβαλε τη σφραγίδα του έργου, το οποίο αλλάζει τη Δυτική Πελοπόννησο.

Οι προκλήσεις

Ο Πρωθυπουργός ως επόμενες προκλήσεις ονομάτισε τη συνέχεια του δρόμου μέχρι Ολυμπία και Τσακώνα, και τα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη στη βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη και την Αττική.

Ένα μήνα πριν τη ΔΕΘ όμως, οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι άλλες: Η ανάκτηση του χαμένου εδάφους, μετά το χαστούκι του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Αύγουστος βρίσκει τη ΝΔ στα μισά της δεύτερης τετραετίας, μακριά από ποσοστά αυτοδυναμίας και με χλωμούς οιωνούς μέχρι τέλος του χρόνου. Η πρόκληση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να επιστραφούν κονδύλια που εισπράχτηκαν παράνομα από τα κυκλώματα, και η κυβέρνηση να πείσει ότι πράγματι εννοεί όσα λέει περί κάθαρσης.

Κόντρες

Η τελευταία πράξη του δράματος ήταν η συνταγματική επίθεση Βενιζέλου για τον χειρισμό της ψηφοφορίας της Προανακριτικής στη Βουλή.

«Αναρωτιέμαι, ποιος λόγος υπήρχε να συντελεστεί αυτός ο ακραίος διασυρμός του Κοινοβουλίου; Η κυβερνητική πλειοψηφία θα μπορούσε να μετάσχει κανονικά στην ψηφοφορία και οι προτάσεις να μη συγκεντρώσουν 151 θετικές ψήφους και να απορριφθούν έστω με κάποιες διαρροές ψήφων βουλευτών της συμπολίτευσης. Το θεσμικό και πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θα ήταν πολύ μικρότερο από το κόστος της εικόνας ευτελισμού των θεσμών που καταγράφτηκε χθες» ανέφερε ο ΒΒ, την επομένη της ψηφοφορίας όπου η μισή δύναμη των βουλευτών της ΝΔ ψήφισε με επιστολική ψήφο στη μυστική κάλπη για Προανακριτική.

Φοβάται

Από κοντά κι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο οποίος την επομένη, απεφάνθη ότι «φοβάται και τη Δικαιοσύνη και την ΚΟ της ΝΔ, γι΄ αυτό οδήγησε τη διαδικασία σε φιάσκο. Για να προστατεύσει τους κ. Βορίδη και Αυγενάκη οδήγησε σε γελοιοποίηση τη Βουλή και το κόμμα του. Δεν κρατιέται όρθιος ένας πρωθυπουργός που δεν εμπιστεύεται τους βουλευτές του» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Το σχόλιο θα ήταν σοβαρό, εάν δεν προέρχονταν από έναν άλλο αρχηγό, ο οποίος διακρίνεται για την αποφυγή συνεδρίασης των οργάνων του δικού του κόμματος. Κι αν πράττει έτσι όντας ένα μικρομέγαλο κόμμα της αντιπολίτευσης, φαντάσου εάν μεγάλωνε.

Πραξικόπημα

Οι αμυντικές κινήσεις των εκάστοτε αρχηγών πολιτικών κομμάτων για να περιφρουρήσουν δύναμη και επιρροή, ενίοτε μοιάζουν με παιδικό παιγνίδι μπροστά στις ωμές ίντριγκες που συμβαίνουν σε άλλους χώρους. Πρόσφατο παράδειγμα, η κίνηση 15 μοναχών κατά του Αρχιεπισκόπου της Μονής Σινά, την οποία ο ίδιος ο κ. Δαμιανός χαρακτήρισε πραξικόπημα.

Το λάθος

«Ως πνευματικός τους πατέρας έχω το καθήκον να καταβάλω κάθε προσπάθεια ώστε να κατανοήσουν το λάθος τους και να μην γίνουν πατραλοίες. Κατόπιν προσευχής και με άφατο πόνο καρδιάς, με χέρι τρεμάμενο όχι από το βάρος 91 ετών επίγειας ζωής αλλά από την ευθύνη για το μέλλον της Ιεράς Μονής, οφείλω να πράξω ότι προβλέπουν οι Θείοι και Ιεροί Κανόνες στον συνετιστικό χαρακτήρα των οποίων θα παραδοθούν, ώστε να έχουν την ευκαιρία να μετανοήσουν και έτσι όλοι μαζί, ενωμένοι, μακριά από εφήμερους και μάταιους εγωισμούς, να περισώσουμε την Ιερά Μονή. Ας εμπνευστούμε όλοι από την ενότητα που δείχνει η Ελληνική Βουλή από την μιά άκρη ως την άλλη τούτες τις ημέρες για την διάσωση της Ιεράς Μονής Σινά» ανέφερε σε μια πρωτοφανή και συγκλονιστική ανακοίνωση ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός.

Ανάμεσα στους 15 που υπέγραψαν με στόχο την καθαίρεση του, ώστε να μπλοκαριστεί η λύση που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το ιδιοκτησιακό της Ιεράς Μονής Σινά, βρίσκεται και ο μοναχός Πάμφυλος, ο οποίος έχει φύγει από την σκληρή γη του Σινά, και πήγε στο Άγιο Όρος.

Πανσέληνος

Με το νου στην αρχαιότερη Μονή του κόσμου, αφήνω το Μαντείο στα χέρια στα Φημονόης και κατευθύνομαι προς την αγαπημένη μου Δήλο. Αύριο στο ιερό νησί του Απόλλωνα έχει προγραμματισμένη συναυλία της διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου, με το μουσικό πρόγραμμα «Mare Nostrum – Μεσογειακές Μελωδίες», ένα ταξίδι στις μουσικές ακτές της Μεσογείου. Προβλέπω ότι δύσκολα θα γίνει εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Εύχομαι καλό κι ανέφελο καλοκαίρι, με ηρεμία και χωρίς διακοπές ρεύματος για όλους.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:20

Παράταση έως 17 Ιουλίου για τα προγράμματα «Εξοικονομώ»

09:13

Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας: Διελεύσεις αεροσκαφών πάνω από τον Αττική σήμερα στις 10:00

09:11

Γαλλία και Ιταλία θέλουν να συγκροτήσουν πολυεθνικό «συνασπισμό» για να διαδεχτεί τη FINUL στον Λίβανο

09:08

ΕΕ προς Τουρκία για τον αποκλεισμό της Κύπρου από την COP31: «Είμαστε Ένωση των 27, τελεία και παύλα»

08:55

VentureFriends: Στην τελική ευθεία το τέταρτο fund - Έρχονται νέες επενδύσεις και exits

08:42

Επιδημία Έμπολα: 1.155 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 304 θάνατοι στη ΛΔ Κονγκό

08:20

Πετρέλαιο: Επιστρέφει στις απώλειες μετά τη μίνι άνοδο - Πτώση 2%

08:19

Πληθαίνουν οι μπίζνες του Halcyon Equity Partners στη βιομηχανία τροφίμων

07:56

Το γαλάζιο 98% - Η χυλόπιτα του Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ - Το «καρφί» στον προϊστάμενο

07:48

ΗΠΑ προς Ιράν: Όχι συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα

07:42

Οι συνομιλίες Λιβάνου-Ισραήλ θα συνεχιστούν σήμερα στις ΗΠΑ

07:36

Σεισμοί στη Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 235 νεκροί - Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία διάσωσης

07:27

Γραφάκος: DRS το 2026 και νέες μονάδες έως το 2029 - Το χρονοδιάγραμμα για την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων

07:19

ΕΥΔΑΠ: Διαγωνισμός 76 εκατ. για «λίφτινγκ» στο Υδραγωγείο Μόρνου

07:11

Σιάμισιης: «Η Ελλάδα δεν έχει ακριβότερα καύσιμα» - Το στοίχημα της διύλισης σε εποχή ακραίων διακυμάνσεων

07:07

«Μπράλος - Άμφισσα» (ΑΒΑΞ): Για το τέλος 2028 μεταφέρθηκε η ολοκλήρωση του οδικού έργου

07:05

Γιατί 7 χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων το εισόδημα των μισθωτών υπολείπεται της προ-κρίσης περιόδου;

07:03

Φορολογική ενημερότητα: Οι νέοι κανόνες για οφειλέτες - Τι αλλάζει σε μεταβιβάσεις ακινήτων, συμψηφισμούς

07:02

Εξάρχου - «AKTOR 2031»: Νέα «δύναμη πυρός» 1 δισ. για επενδύσεις 3 δισ. σε Κατασκευή/Παραχωρήσεις, LNG, FSRU/ΑΠΕ

07:00

Το μεγάλο στοίχημα της AKTOR - Το κόστος του χρήματος - Διαψεύσεις και εξελίξεις

23:57

Ομοσπονδιακή δικαστής στις ΗΠΑ μπλόκαρε το διάταγμα Τραμπ για τους κανόνες επιστολικής ψήφου

23:45

Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να στείλει 50 διασώστες στη Βενεζουέλα

23:32

Ελβετία: Ρεκόρ 80ετίας έσπασε η ζέστη τον Ιούνιο - Στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος

23:20

Πυρκαγιές: Στις 122 οι συλλήψεις για εμπρησμό μέσα στο 2026 - Από αμέλεια οι 115

23:14

Διχασμένη η Wall Street μετά τον PCE: Ρεκόρ ο Dow Jones, στο -6% η Apple

23:03

Ορμούζ: Αναστέλλεται η επιχείρηση απομάκρυνσης πλοίων μετά την επίθεση στον Κόλπο του Ομάν

22:48

Goolsbee (Fed): «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση»

22:32

Το διυλιστήριο NORSI της Ρωσίας ανέστειλε τη λειτουργία του μετά από ουκρανική επίθεση με drone

22:21

Helleniq Energy: Εγκρίθηκε τελικό μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή - Από 8 Ιουλίου η καταβολή

22:09

ΗΠΑ: Έκλεισε το «Αλκατράζ με αλιγάτορες», η φυλακή για μετανάστες στη Φλόριντα