INSIDE OUT

Η γεύση των εκλογών είναι μπλε - Στριμωγμένος Μπακογιάννης - Παγωμένος Ζέρβας - Η συνταγή Παχατουρίδη

09-10-2023 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η γεύση των εκλογών είναι μπλε - Στριμωγμένος Μπακογιάννης - Παγωμένος Ζέρβας - Η συνταγή Παχατουρίδη

Πέρασε και δεν ακούμπησε η συμφορά του καλοκαιριού την κυβέρνηση- τεφλόν σε Θεσσαλία, Έβρο και Ρόδο. Φωτιές και πλημμύρες, λασπόνερα και καμένο δάσος, καταστροφές και θλίψη, σα να μην άγγιξαν διόλου τους υποψήφιους που έλαβαν το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία, οι οποίοι κατέγραψαν υψηλές επιδόσεις στην πραγματική κάλπη, αυτή των εκλογών. Σ’ αυτές τις εκλογές, οι πολίτες ψήφισαν κυρίως για τα επόμενα πέντε χρόνια αυτοδιοικητικά στελέχη που προέρχονται από την κυβερνώσα παράταξη. Μικρές γρατζουνιές εμφανίστηκαν σε ορισμένες Περιφέρειες που πάνε δεύτερο γύρο, αλλά πουθενά καθίζηση. Η καταστροφή του Ντάνιελ άφησε πίσω της προσδοκίες από τη διακυβέρνηση του Κώστα Αγοραστού, τον οποίο στήριξε η κυβέρνηση, και θα δώσει τη μάχη του β’ γύρου έχοντας λάβει 41,8% απέναντι στον μοναδικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης Δ. Κουρέτα (34,11%). Ο κ. Κουρέτας που στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο μοναδικός, (μαζί με την Κρήτη του Σταύρου Αρναουτάκη), εάν τελικά κερδίσει που θα αποτελούν μια πράσινη «παραφωνία» σε έναν χάρτη γαλάζιων αποχρώσεων.

Εξ Αθηνών

Τα αίματα άναψαν επάνω. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, έχοντας στο πλευρό του βουλευτές της ΝΔ εμφανίστηκε το βράδυ για την δήλωσή του παγωμένος από το αποτέλεσμα. Οι τρεις πρώτοι, με τον ίδιο μπροστά έμειναν σε αποτέλεσμα εικοσαδας. Αρκετά κοντά ο ένας στον άλλο. Ο κ. Ζέρβας κάλεσε τους πολίτες «να ψηφίσουν γιατί τις επόμενες πέντε ημέρες κρίνεται το μέλλον της πόλης. Κρίνεται αν στο τιμόνι της θα βρίσκονται άνθρωποι με σχέδιο, αν θα ολοκληρωθούν μια σειρά από μεγάλα έργα ή αν θα παραδώσουμε την πόλη σε επιχειρηματικά συμφέροντα εξ Αθηνών», σε μια προσπάθεια να «τσιγκλίσει» τα γνωστά αντι-Αθηναϊκά αντανακλαστικά. Όπως φάνηκε από την δήλωση ο νυν δήμαρχος δεν έχει κανένα πρόβλημα με «συμφέροντα». Αρκεί να είναι της Θεσσαλονίκης.

Σάρωσε ο Αγγελούδης

Απέναντί του θα βρεθεί ένας παλιός γνώριμος της πόλης, ο Στέλιος Αγγελούδης. Ο κ. Αγγελούδης, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και σάρωσε λαμβάνοντας την δεύτερη θέση, πάρα πολύ κοντά στον πρώτο, τον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ Κ. Ζέρβα. Ο στενός συνεργάτης και πιστός φίλος του Βαγγέλη Βενιζέλου, κατέβηκε ανεξάρτητος. Σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο είναι χαρακτηριστικό πως δεν συνάντησε ούτε μια φορά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκο Ανδρουλάκη. Ούτε καν την περασμένη Παρασκευή που ανέβηκε στην πόλη κάνοντας περιοδεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είχε στο πλευρό του μόνο τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Χρήστο Παπαστεργίου.

Ωστόσο σε διαρροές της Χαριλάου Τρικούπη ο κ. Αγγελούδης εμφανίστηκε ως «στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που περνά στον δεύτερο γύρο». Ο ίδιος ο υποψήφιος, με δικές του διαρροές απάντησε πως είναι ανεξάρτητος κομμάτων. Αυτή η σχέση θα έχει συνέχεια, αν καταφέρει και πάρει το Δήμο.

Ψαλιδισμένος Μπακ

Στον Δήμο Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης πάει επίσης σε β’ γύρο, εισπράττοντας ενδεχομένως όλη την δυσαρέσκεια για τα καμώματα στην Πανεπιστημίου και τα ακριβά πειράματα του Μεγάλου Περιπάτου. Απέναντί του ο πρωτοεμφανιζόμενος του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής του ΕΜΠ, Χάρης Δούκας, που έκανε την έκπληξη έναντι της καθαρόαιμης κομματικής υποψηφιότητας του Κώστα Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ, που κι αυτός ένιωσε την καυτή ανάσα του ΚΚΕ Νίκου Σοφιανού. Ο κ. Μπακογιάννης έπεσε όλος ελπίδα στη αγκαλιά του ισχυρού νέου Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά χθες το βράδυ. Η μάχη του β’ γύρου θα είναι σκληρή στην Αθήνα, στη οποία σημειώθηκε η μεγαλύτερη αποχή ψηφοφόρων.

Οι άνετοι

Με πολύ μεγάλοι άνεση επανεκλέγονται ο Γιώργος Παπανικολάου στη Γλυφάδα, ο Γιάννης Κωνσταντακόπουλος στο Ελληνικό, και ο Ανδρέας Κονδύλης στον Άλιμο. Επίσης ο Γιώργος Μαρκόπουλος στο Γαλάτσι.

Οι νέοι

Από τους νέους υποψήφιους, ξεχωρίζει η θριαμβευτική εμφάνιση του Βασίλη Ξυπολυτά ο οποίος σάρωσε με 64,33% στον Δήμο Κηφισιάς! Ο κ. Ξυπολυτάς στηρίχθηκε από τη ΝΔ απέναντι στον επίσης προερχόμενο από τη ΝΔ Γιώργο Θωμάκο, που κράτησε τον δήμο δύο τετραετίες.

And the winner is

Εκτός από τον Αρναουτάκη στην Περιφέρεια της Κρήτης, ο οποίος ξεκίνησε ο δήμαρχος στις Αρχάνες, έγινε ευρωβουλευτής και πάντα με σημαία το Πασοκ, κερδίζει την Περιφέρεια αναγκάζοντας με τον τρόπο του όλες τις πολιτικές δυνάμεις (πλην ΚΚΕ) να του δώσουν «χρίσμα», ο τεράστιος νικητής είναι ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης με 77,98% για …6η συνεχή φορά!

Η συνταγή

Παραθέτω την συνταγή της επιτυχίας όπως την περιγράφουν δημότες του στα σόσιαλ:

«Βγαίνει γιατί παρέχει στις μονογονεϊκές ή χαμηλού εισοδήματος μητέρες όλο τον εξοπλισμό του βρεφικού δωματίου και το γάλα και τις πάνες για έναν χρόνο. Γιατί μετά τις εντάσσει στο κοινωνικό παντοπωλείο. Γιατί διανέμει γεύματα κατ' οίκον σε χιλιάδες οικογένειες. Γιατί έχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που λειτουργούν. Γιατί έκανε τρεις σταθμούς μετρό στις τρεις πλατείες της πόλης σε αντίθεση με τους τρεις άχρηστους σταθμούς της Αγίας Παρασκευής οι οποίοι χαντάκωσαν την τοπική αγορά. Γιατί τα σκουπίδια μαζεύονται και τα δέντρα κλαδεύονται. Γιατί οι φιλόζωοι παίρνουν 20 κιλά τροφής τον μήνα προκειμένου να ταΐζουν τα αδέσποτα, τα οποία περιθάλπονται και στειρώνονται δωρεάν σε ιδιώτη κτηνίατρο. Πάντως δεν είναι τυχαίο σ έναν κατά παράδοση αριστερόστροφο δήμο να εκλέγεται έκτη φορά ο Παχατουριδης και μπράβο του».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:45

ΟΣΕΘ: Τη Δευτέρα τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

17:31

Αυγενάκης: Μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων επιδοτήσεων

17:15

Ένα κοινό από Τόκιο μέχρι Νέα Υόρκη: Τα ιστορικά υψηλά των Χρηματιστηρίων - Τα ισχυρά κέρδη

17:00

Ρεύμα: Καθαρό εγχώριο κέρδος 320 εκατ. από τη διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος

16:43

Κασσελάκης: Απολύτως σωστός και τεκμηριωμένος ο πατριωτισμός της Συμφωνίας των Πρεσπών

16:26

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες υπό ομηρία και ευάλωτοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής»

16:08

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΚΑΤ: «Βήμα - βήμα οι υποδομές του ΕΣΥ βελτιώνονται»

15:50

Επιστροφή πάνω από τα 67.000 δολάρια για το Bitcoin

15:35

Ουκρανία: Σχεδόν 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στο Χάρκοβο

15:20

Για τι θέλει να τον θυμούνται όταν «φύγει» ο συνιδρυτής της Apple

15:05

Σλοβακία: Σταθερή αλλά σοβαρή η κατάσταση της υγείας του Φίτσο

14:50

Κασσελάκης: «Ήρθα για να μείνω» – Καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο

14:40

Βορίδης: Πολύ θετικός ο ρόλος του Ευ. Βενιζέλου σε κρίσιμες στιγμές - Θα του αναγνωριστεί ιστορικά

14:25

Μητσοτάκης από Βριλήσσια: Εμείς θα είμαστε οι μεγάλοι νικητές των Ευρωεκλογών

14:10

Παναθηναϊκός: Νέα ΑΜΚ 19,1 εκατ. ευρώ

13:55

Πώς και πού κάνουμε καταγγελία όταν παραβιάζονται τα δικαιώματά μας

13:40

Μικρή ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: 35.386 νεκροί Παλαιστίνιοι από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης

13:30

Αλεξοπούλου: Σημαντική η απόφαση που υπεγράφη για την οικονομική ενίσχυση των ΚΤΕΛ

13:15

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Φτάνει πια με το λαϊκισμό στα εθνικά θέματα

13:00

Στο «συρτάρι» και στις δικαστικές αίθουσες παραμένουν (προς το παρόν) τα οδικά έργα στην Αττική

12:50

Ρωσικό δικαστήριο «πάγωσε» assets των Deutsche Bank και UniCredit

12:40

Πρόεδρος ΕΔΟΕ: Αυξημένη η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου – Υποχωρεί σταδιακά η τιμή

12:25

«Μακάβριες» επενδυτικές ευκαιρίες από τη γήρανση του πληθυσμού

12:10

Ηράκλειο: Επιχείρηση του Λιμενικού για διάσωση μεταναστών σε σκάφος

11:55

Τουλάχιστον 50 νεκροί από καταρρακτώδεις βροχές στο Αφγανιστάν

11:40

Περιοδεία Κασσελάκη στην Κεντρική Μακεδονία

11:25

Σε υψηλά 15 και πλέον ετών τα Αμοιβαία Κεφάλαια: Μία ανάσα από τα 19 δισ. ευρώ το ενεργητικό τους

11:10

Κικίλιας: Όλοι μαζί στην προσπάθεια να βοηθήσουμε τους πυροσβέστες μας

10:55

Σήμερα οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία

10:40

Πιερρακάκης: Το Ψηφιακό Σχολείο στηρίζει την σχέση δασκάλου - μαθητή, δεν την υποκαθιστά