INSIDE OUT

Φωτιές: Από την κανονικότητα στη νέα πραγματικότητα – Η «διαπλοκή» στον ΣΥΡΙΖΑ

23-08-2023 | 06:54
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Φωτιές: Από την κανονικότητα στη νέα πραγματικότητα – Η «διαπλοκή» στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι φωτιές έβαψαν τον ουρανό πορτοκαλί και η κάπνα στη μισή χώρα δημιουργεί μια ανυπόφορη ατμόσφαιρα. Εφιάλτης χωρίς τέλος, αγωνία για εκείνους που έχασαν το βιος τους μέσα σε λίγες ώρες, θρήνος για αυτούς που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για μια καλύτερη ζωή και πέθαναν στα αζήτητα στο δάσος της Δαδιάς.

«Είναι μια νέα πραγματικότητα» διαπίστωσε ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας για τις καταστροφικές φωτιές, που δεν λένε να σβήσουν. «Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τον θάνατο συνανθρώπων μας στον Έβρο», είπε. «Η Ελλάδα έχει θρηνήσει θύματα και δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλα θύματα στο μέτωπο των πυρκαγιών και σε κανένα τέτοιο μέτωπο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών», σημείωσε.

Ο Μαρινάκης απέφυγε να αντιπαρατεθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά – βλέπετε – ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός, ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη. Και μίλησαν για προσβολή των πολιτών, χρεώνοντας αλαζονεία και αμετροέπεια στα κυβερνητικά στελέχη.

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιεί ως όχημα τις φυσικές καταστροφές για να αναδείξει την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Έχει ξαναγίνει. Άλλωστε θα μπορούσε να υπενθυμίσει πόσο καλύτερα λειτουργούσε το κράτος επί των ημερών της.

Στη Βουλή οι φωτιές

Όλες οι καταστροφές στην Ελλάδα καταλήγουν κάπου. Κάποιες στη Δικαιοσύνη. Αλλά οι περισσότερες στη Βουλή. Έτσι, λοιπόν και για τις καταστροφικές φωτιές των τελευταίων ημερών, θα γίνει συζήτηση εκεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε συζήτηση προ ημερησίας σε επίπεδο Αρχηγών, η κυβέρνηση απάντησε ότι θα γίνει με πρωτοβουλία Μητσοτάκη.

«Την ώρα της μάχης, δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό ''ακτιβισμό''. Θα έρθει η ώρα του απολογισμού», ανακοινώθηκε αρμοδίως.

Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και το «βρώμικο» ΑΕΠ

Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνάει από τον σεβασμό των Κανόνων Δικαίου, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει την «πόρτα» σε Ράμα στη Σύνοδο των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα. Ο Ράμα απάντησε με όψιμα «καρφάκια», σε ένα διάλειμμα, από τα σοβαρά του καθήκοντα να κόβει βόλτες με τη Μελόνι και σταμπάροντας τζαμπατζήδες Ιταλούς τουρίστες στην Αλβανία.

Αλλά πόσο πραγματικά ενδιαφέρεται μια χώρα για το Κράτος Δικαίου και την «ευρωπαϊκή της πορεία», όταν το μισό (πραγματικό) ΑΕΠ της βασίζεται στα ναρκωτικά; Ρητορικό το ερώτημα.

«Κάηκε» το debate στον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι υποψήφιοι για την προεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ ποστάρουν στα social media για τις πυρκαγιές, αλλά δεν λένε κουβέντα για εκείνο το debate που θα έκαναν μεταξύ τους.

Υπάρχει μια άρνηση, ένα ίσως, ένα ναι και ένα «μάλλον ναι». Έχουν χρόνο…

Τζουμπάκας, Αχτσιόγλου και «διαπλοκή» στην Κουμουνδούρου

Το είπε ο Στέφανος Τζουμάκας: «Προσπαθεί η ελληνική διαπλοκή και η επιχειρηματική τάξη, ένα μέρος της, να εισέλθουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ για να καθορίσουν ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος» (μιλώντας στο «Kontra»).

Και η Έφη Αχτσιόγλου ρωτήθηκε αν είναι «διαπλεκόμενη» για να απαντήσει: «Από τη θέση της υπουργού Εργασίας συγκρουόμουν σχεδόν καθημερινά με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα… Η πορεία μου είναι γνωστή. Δεν πρόκειται, τώρα, να δώσω διαπιστευτήρια σε παραδοξολόγους των οποίων η γνώμη δεν με αφορά, ούτε να ασχοληθώ με μηχανισμούς μιντιακούς ή σοσιαλμιντιακούς που τροφοδοτούν ή και αναπαράγουν τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας» (μιλώντας στο iEidiseis).

Σίγουρα συζητούν για να κάνουν debate μεταξύ τους;

Μύκονος είναι μόνο μία

Για όσους δεν γνωρίζουν - ούτε εμείς είναι αλήθεια – απάντηση στην κλιματική κρίση, στη ρίζα της δίνει η Αθήνα. «Εμείς, εδώ και χρόνια, έχουμε εκπονήσει και υλοποιούμε το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στην καρδιά της», ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης. Μίλησε για ελεύθερο ποιοτικό και πράσινο δημόσιο χώρο.

Τη φροντίδα του Λυκαβηττού, του Εθνικού Κήπου, τη δημιουργία νέων μεγάλων πάρκων -όπως στο Κοροπούλη όπου κατεδαφίστηκε ένα παλιό εργοστάσιο - το πάρκο Έλενας Βενιζέλου, το κλιματικό έργο της Πανεπιστημίου με τη φύτευση δεκάδων νέων δέντρων και χρήση ψυχρών υλικών. Και έρχεται και η Διπλή Ανάπλαση με μεγάλους χώρους πρασίνου στον Βοτανικό και τους Αμπελόκηπους.

Και με την ίδια φιλοσοφία, ο Δήμος αντιμετωπίζει την ηχορύπανση. «Πέρυσι στο Γκάζι δώσαμε μάχη. Είχαμε πει τότε ότι «το Γκάζι δεν θα γίνει Μύκονος» και δεν έγινε», θύμισε. Φυσικά, άλλο οι απομιμήσεις και άλλο το original.

Μάλιστα, έδωσε και ιδέες. Θα έβλεπε – είπε – με καλό μάτι «κίνημα της πετσέτας» να μεταφερθεί από τις παραλίες στην πόλη, για την παράνομη κατάληψη δημοσίου χώρου από τραπεζοκαθίσματα. Pourquoi pas?

Φημονόη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:00

Ακίνητα: Ο «χάρτης» της ζήτησης, πού κοιτάνε οι ξένοι, πόσα δίνουν - Οι δημοφιλέστερες περιοχές για αγορά/ενοικίαση

11:55

Όσκαρ 2026: Η μεγάλη βραδιά του Χόλιγουντ στη σκιά μιας ταραγμένης διεθνούς συγκυρίας

11:49

Μητσοτάκης για Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Μηδενική ανοχή στην έμφυλη βία

11:41

Ιταλία: Εξετάζει μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα

11:31

Το σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ανάφλεξης στη Μ. Ανατολή

11:25

Κίνα: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί

11:17

Σταδιακή μείωση της εκροής των νερών της Μαύρης Θάλασσας προς το Αιγαίο

11:10

Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ–ΤΜΕΔΕ: Εργαλείο ανάπτυξης για μικρές και μεσαίες τεχνικές επιχειρήσεις

10:58

ΕΚΤ: Με το βλέμμα στα επιτόκια για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων

10:46

Bloomberg: Οι τρεις τρόποι που θα μπορούσε να λήξει ο πόλεμος με το Ιράν

10:22

Παπασταύρου για Τσίπρα: Ξαναγυρνάμε στη ρητορική του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο»

09:58

Δυναμικά τιμολόγια ρεύματος: Μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές εντός του 24ώρου

09:46

Η ΔΕΟΣ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

09:37

ΥΠΕΞ: Συνεχίστηκε ο επαναπατρισμών Ελλήνων από τη Μέση Ανατολή

09:21

Τραμπ σε Στάρμερ: Δεν σας χρειαζόμαστε - Θα θυμάμαι την έλλειψη υποστήριξης

09:08

6 πόλεις για γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες

09:02

Ιράν: Πολύ κοντά η εκλογή του επόμενου ανώτατου ηγέτη

08:43

Γυναίκες: Αποζητούν ευέλικτες μορφές εργασίας για να συνδυάσουν καριέρα και ευθύνες φροντίδας

08:33

Παγκόσμια «χρεοκοπία νερού»: Το νέο οικονομικό και γεωπολιτικό ρίσκο έως το 2050

08:22

Τι μπορεί να προσφέρει το AI στον αγροτικό τομέα;

08:15

Πώς και πόσο επεκτείνεται η τουριστική σεζόν – Το γράφημα της εβδομάδας

08:07

Σεισμός 5,3 βαθμών ταρακούνησε την Ήπειρο - Συνεχείς μετασεισμοί

08:00

Το Χρηματιστήριο στη δίνη του πολέμου - Αντίστροφη μέτρηση ως τα τέλη Μαρτίου

07:49

Νορβηγία: Έκρηξη κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Όσλο

07:37

Τραμπ: Δεν θα μείνει κανείς Ιρανός ηγέτης ζωντανός - Για ένατη μέρα στις φλόγες η Μέση Ανατολή

23:58

Συνελήφθη 82χρονος στην Αχαΐα για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου

23:36

Κίνα: Ιστορικά ρεκόρ κατέγραψε ο εσωτερικός τουρισμός το 2025

23:15

Εντοπισμός σορού άνδρα κοντά στο λιμάνι της Κορίνθου

22:47

Δένδιας: Στις 7 Μαρτίου 1948 τα Δωδεκάνησα επέστρεψαν στην «αγκαλιά» της Μητέρας Πατρίδας

22:16

Χαρδαλιάς: Κάθε αντιπλημμυρικό έργο που σχεδιάζουμε αποτελεί μια έμπρακτη απάντηση στις προκλήσεις της εποχής