INSIDE OUT

Ομόφωνα πίσω στο μαντρί ο Πολάκης, Η απολογία, Ο Μπίστης εντόπισε το «φάουλ» της Ράνιας

20-03-2023 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ομόφωνα πίσω στο μαντρί ο Πολάκης, Η απολογία, Ο Μπίστης εντόπισε το «φάουλ» της Ράνιας

Αίσιο τέλος σε δύο από τα μεγαλύτερα θρίλερ των ημερών: η τύχη της Credit Suisse και του Παύλου του Πολάκη. Την πρώτη την πήρε πάνω της η Ελβετική κυβέρνηση και ο ελβετός φορολογούμενος. Τον δεύτερο, ο ίδιος ο Πρόεδρος Αλέξης που έδειξε πόσο συναισθηματικός είναι τελικά με τα στελέχη του.

Μια συγγνώμη ήταν αρκετή για να ξεχάσει τα: «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται για να εκδικηθεί κάποιους, δεν έρχεται για να καταστρέψει, έρχεται για να δημιουργήσει», και να αφήσει χώρο για τα: «Αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ!!».

Ευελιξία

Με αυτή την φράση ξεκινούσε την επίμαχη ανάρτηση ο Παύλος Πολάκης στις 25 Φεβρουαρίου.

Μπροστά όμως στον κίνδυνο να μην συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, άρα να μην είναι βουλευτής με τα προνόμια που αυτό συνεπάγεται (ασυλία, αποζημίωση κλπ), ο αψύς μεμιάς ξέχασε την αψάδα κι έκατσε κι έγραψε γράμμα στον Πρόεδρο.

Υπερβολική ένταση

Αίφνης το «Αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ!!» έγινε: «εξέφρασα, ίσως με υπερβολική ένταση, απόψεις τις οποίες από καιρό έχω διατυπώσει δημόσια και που οι περισσότερες αποτελούν προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Όπως εξήγησε ο κ. Πολάκης «αποκλειστικός στόχος μου ήταν να στηλιτεύσω όλους εκείνους που απαιτούσαν τη μη υποψηφιότητα του Νίκου Παππά μετά την -αναντίστοιχη προς το κοινό αίσθημα- καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο για «παράβαση καθήκοντος». Υπενθυμίζεται ότι στην επίμαχη ανάρτηση ο βουλευτής είχε συμπεριλάβει ονομαστικά τα ονόματα των 13 δικαστών οι οποίοι ομόφωνα καταδίκασαν το Νίκο Παππά. Μεταξύ αυτών και η δικαστής που έστειλε φυλακή την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση.

Οι δημοσιογράφοι

Η απολογία Πολάκη που είχε ως αποτέλεσμα την πανηγυρική επιστροφή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εμπεριείχε ειδικό κεφάλαιο για την στοχοποίηση δημοσιογράφων.

«Στα δικά σας μάτια κύριε Πρόεδρε είμαι υπό εκκαθάριση ή εξαφάνιση;» είχε ρωτήσει ευθέως ο δημοσιογράφος Σρόιτερ τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς στην ανάρτηση Πολάκη υπήρχε και η δική του φωτογραφία κάτω από τον κείμενο «αν δεν καθαρίσουμε με αυτούς».

Παρεξήγηση

«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που παρεξηγήθηκε έντονα ήταν η χρήση μιας φωτογραφίας με τα πρόσωπα γνωστών δημοσιογράφων» έγραψε παραμονή της συνεδρίασης των οργάνων ο αψύς.

«Η πρόθεσή μου ωστόσο δεν ήταν σε καμία περίπτωση η στοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων -δημοσιογράφων-, αλλά η ανάδειξη της χειραγωγούμενης από το καθεστώς Μητσοτάκη ενημέρωσης που έχει οδηγήσει τη χώρα μας στην 108η θέση διεθνώς, χειρότερη και από αυταρχικές δημοκρατίες ή απολυταρχικά καθεστώτα. Τα παραπάνω μπορεί να οδήγησαν σε εκατέρωθεν παρεξηγήσεις και βαρύ κλίμα στις συντροφικές μας σχέσεις και γι’ αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί».

Δεν το εξέλαβαν έτσι πάντως όλοι οι δημοσιογράφοι. Ήδη ο Νίκος Χατζηνικολάου πέρασε στην επίθεση σημειώνοντας ότι ο αψύς ζήτησε συγνώμη μόνο από τον Αλέξη Τσίπρα και όχι από όσους ετοίμαζε για προγραφές.

Ισορροπίες

Το διάστημα μεταξύ της ομόφωνης απόφασης της ΕΓ και του ΠΓ για να κοπεί ο Πολάκης από τα ψηφοδέλτια, και της, πάλι ομόφωνης, απόφασης του ΠΓ, να μην κοπεί, έχει το δικό του ενδιαφέρον. Άλλοι πανηγύρισαν γιατί τελειώνει ο «πολακισμός» απ’ το κόμμα, κι άλλοι στεναχωρήθηκαν. Στο πλευρό Πολάκη στάθηκε παραδόξως η «ομπρέλα» (Τσακαλώτος κλπ) και άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Αυτός που θαύμασα όμως για την ισορροπημένη στάση του ήταν ο Νίκος ο Μπίστης, παλιός υπουργός του Σημίτη και τεράστιος φαν του Αλέξη. Πριν γράψει ο Πολάκης το γράμμα της συγγνώμης, υπήρξε η συνέντευξη του Προέδρου σε Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη την οποία ο Μπίστης βρήκε πολύ καλή.

Το φάουλ της Ράνιας

Ένα «φάουλ» μόνο εντόπισε, όπως έγραψε στα σόσιαλ: «προφανώς η δημοσιογράφος έπρεπε να ρωτήσει για τον Πολάκη, είναι στην επικαιρότητα. Δεν είναι όμως δουλειά της να "πιέζει" για την διαγραφή του. Και σε αυτό το σημείο ο Τσίπρας απάντησε σωστά και μετρημένα».

Πού να φανταστεί άραγε ο Τσίπρας ότι ο Πολάκης ετοίμαζε ήδη το γράμμα; Ή μήπως το φαντάστηκε;

Αν και ο καταλύτης για την επιστροφή στο μαντρί, δεν ήταν το «γράμμα», αλλά η στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την δημοσκοπική πτώση της κυβέρνησης μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:26

Πάτρα: Απευθείας θαλάσσιες γραμμές Ελλάδας–Αιγύπτου αναβαθμίζουν τον ρόλο του λιμανιού

15:14

Δήμας: Παράδοση στην κυκλοφορία του οδικού έργου Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα

15:12

Αποχώρησαν από το μπλόκο στην Ιόνια Οδό οι αγρότες της Άρτας

15:08

Φρεντέρικσεν για Γροιλανδία: Τα χειρότερα ενδέχεται να είναι ακόμα μπροστά μας

15:05

Εcofin: Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη Φινλανδία

14:52

Μιχαηλίδου: Η συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ενισχύει την κοινωνική συνοχή

14:52

«Οργανωθείτε»: Κλήση αφύπνισης από Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ) στην Ευρώπη

14:45

Τσιάρας για αγρότες: Είναι η στιγμή ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί

14:33

Pantelakis Sec.: Αναβαθμίζει σύσταση και τιμή-στόχο για Helleniq Energy, top-pick με αυξημένη τιμή-στόχο η Motor oil

14:31

Κακοκαιρία: Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Σε Red Code 5 περιφέρειες, ανάμεσά τους και η Αττική

14:23

Ζελένσκι για «Συμβούλιο Ειρήνης»: «Δύσκολο να είμαστε μαζί με τη Ρωσία σε οποιοδήποτε σώμα» - Το σκέφτεται ο Ερντογάν

14:22

Νέο ρεκόρ για τον διεθνή τουρισμό το 2025 με 1,52 δισ. αφίξεις

14:16

Εξεταστική Επιτροπή ΟΠΕΚΕΠΕ: Την απόσυρση 17 μαρτύρων αποφάσισε η πλειοψηφία

14:13

Βιλερουά (ΕΚΤ): Υποτονικός ο αντίκτυπος των εμπορικών εντάσεων στον πληθωρισμό

14:11

Βαλεντίνο: O θρύλος της ιταλικής δεξιοτεχνίας και η κληρονομιά του

14:02

Ο Γκουτέρες ακυρώνει τη μετάβασή του στο Νταβός λόγω σοβαρού κρυολογήματος

14:00

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση για το Ιράν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

13:48

Citi: Υποβαθμίζει σε «neutral» τις ευρωπαϊκές μετοχές λόγω Γροιλανδίας

13:48

Coca-Cola Τρία Έψιλον: «Κορυφαίος Εργοδότης» για 7η συνεχή χρονιά

13:47

Η Galanis Sports Data σε νέα εποχή ανάπτυξης και στρατηγικού μετασχηματισμού

13:37

Allianz: Πιθανότητες 10% να διαλυθεί το ΝΑΤΟ

13:28

Ecofin: Κεντρική προτεραιότητα η χρηματοδότησης της Ουκρανίας - Στεκόμαστε σθεναρά στο πλευρό της Δανίας

13:26

Λάιεν για Γροιλανδία: Οι απειλές Τραμπ είναι ένα «λάθος» που παραβιάζει την εμπορική συμφωνία

13:07

Κεραμέως: Πρώτη η Ελλάδα στην αύξηση της απασχόλησης στον ΟΟΣΑ

13:03

Opinion Poll: Το 80% της κοινής γνώμης ζητά πολιτική σταθερότητα

13:00

«Make America Go Away»: Οι Γροιλανδοί διακωμωδούν τον Τραμπ και το κίνημα MAGA

12:57

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ ξέρουν καλά πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει να καταλάβει τη Γροιλανδία

12:52

Ισραήλ: Μπουλντόζες κατεδάφισαν κτίρια στην έδρα του ΟΗΕ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

12:50

Προσβασιμότητα κατ' οίκον: Παράταση για την υποβολή δικαιολογητικών έως τις 6 Φεβρουαρίου 2026

12:47

Ελλάδα - Ντουμπάι: Το Υπερταμείο σε στρατηγικό διάλογο με το Dubai Chambers  για επενδύσεις και ανάπτυξη