INSIDE OUT

Ομόφωνα πίσω στο μαντρί ο Πολάκης, Η απολογία, Ο Μπίστης εντόπισε το «φάουλ» της Ράνιας

20-03-2023 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ομόφωνα πίσω στο μαντρί ο Πολάκης, Η απολογία, Ο Μπίστης εντόπισε το «φάουλ» της Ράνιας

Αίσιο τέλος σε δύο από τα μεγαλύτερα θρίλερ των ημερών: η τύχη της Credit Suisse και του Παύλου του Πολάκη. Την πρώτη την πήρε πάνω της η Ελβετική κυβέρνηση και ο ελβετός φορολογούμενος. Τον δεύτερο, ο ίδιος ο Πρόεδρος Αλέξης που έδειξε πόσο συναισθηματικός είναι τελικά με τα στελέχη του.

Μια συγγνώμη ήταν αρκετή για να ξεχάσει τα: «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται για να εκδικηθεί κάποιους, δεν έρχεται για να καταστρέψει, έρχεται για να δημιουργήσει», και να αφήσει χώρο για τα: «Αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ!!».

Ευελιξία

Με αυτή την φράση ξεκινούσε την επίμαχη ανάρτηση ο Παύλος Πολάκης στις 25 Φεβρουαρίου.

Μπροστά όμως στον κίνδυνο να μην συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, άρα να μην είναι βουλευτής με τα προνόμια που αυτό συνεπάγεται (ασυλία, αποζημίωση κλπ), ο αψύς μεμιάς ξέχασε την αψάδα κι έκατσε κι έγραψε γράμμα στον Πρόεδρο.

Υπερβολική ένταση

Αίφνης το «Αν δεν καθαρίσουμε από αυτούς ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ!!» έγινε: «εξέφρασα, ίσως με υπερβολική ένταση, απόψεις τις οποίες από καιρό έχω διατυπώσει δημόσια και που οι περισσότερες αποτελούν προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Όπως εξήγησε ο κ. Πολάκης «αποκλειστικός στόχος μου ήταν να στηλιτεύσω όλους εκείνους που απαιτούσαν τη μη υποψηφιότητα του Νίκου Παππά μετά την -αναντίστοιχη προς το κοινό αίσθημα- καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο για «παράβαση καθήκοντος». Υπενθυμίζεται ότι στην επίμαχη ανάρτηση ο βουλευτής είχε συμπεριλάβει ονομαστικά τα ονόματα των 13 δικαστών οι οποίοι ομόφωνα καταδίκασαν το Νίκο Παππά. Μεταξύ αυτών και η δικαστής που έστειλε φυλακή την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση.

Οι δημοσιογράφοι

Η απολογία Πολάκη που είχε ως αποτέλεσμα την πανηγυρική επιστροφή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εμπεριείχε ειδικό κεφάλαιο για την στοχοποίηση δημοσιογράφων.

«Στα δικά σας μάτια κύριε Πρόεδρε είμαι υπό εκκαθάριση ή εξαφάνιση;» είχε ρωτήσει ευθέως ο δημοσιογράφος Σρόιτερ τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς στην ανάρτηση Πολάκη υπήρχε και η δική του φωτογραφία κάτω από τον κείμενο «αν δεν καθαρίσουμε με αυτούς».

Παρεξήγηση

«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που παρεξηγήθηκε έντονα ήταν η χρήση μιας φωτογραφίας με τα πρόσωπα γνωστών δημοσιογράφων» έγραψε παραμονή της συνεδρίασης των οργάνων ο αψύς.

«Η πρόθεσή μου ωστόσο δεν ήταν σε καμία περίπτωση η στοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων -δημοσιογράφων-, αλλά η ανάδειξη της χειραγωγούμενης από το καθεστώς Μητσοτάκη ενημέρωσης που έχει οδηγήσει τη χώρα μας στην 108η θέση διεθνώς, χειρότερη και από αυταρχικές δημοκρατίες ή απολυταρχικά καθεστώτα. Τα παραπάνω μπορεί να οδήγησαν σε εκατέρωθεν παρεξηγήσεις και βαρύ κλίμα στις συντροφικές μας σχέσεις και γι’ αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί».

Δεν το εξέλαβαν έτσι πάντως όλοι οι δημοσιογράφοι. Ήδη ο Νίκος Χατζηνικολάου πέρασε στην επίθεση σημειώνοντας ότι ο αψύς ζήτησε συγνώμη μόνο από τον Αλέξη Τσίπρα και όχι από όσους ετοίμαζε για προγραφές.

Ισορροπίες

Το διάστημα μεταξύ της ομόφωνης απόφασης της ΕΓ και του ΠΓ για να κοπεί ο Πολάκης από τα ψηφοδέλτια, και της, πάλι ομόφωνης, απόφασης του ΠΓ, να μην κοπεί, έχει το δικό του ενδιαφέρον. Άλλοι πανηγύρισαν γιατί τελειώνει ο «πολακισμός» απ’ το κόμμα, κι άλλοι στεναχωρήθηκαν. Στο πλευρό Πολάκη στάθηκε παραδόξως η «ομπρέλα» (Τσακαλώτος κλπ) και άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Αυτός που θαύμασα όμως για την ισορροπημένη στάση του ήταν ο Νίκος ο Μπίστης, παλιός υπουργός του Σημίτη και τεράστιος φαν του Αλέξη. Πριν γράψει ο Πολάκης το γράμμα της συγγνώμης, υπήρξε η συνέντευξη του Προέδρου σε Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη την οποία ο Μπίστης βρήκε πολύ καλή.

Το φάουλ της Ράνιας

Ένα «φάουλ» μόνο εντόπισε, όπως έγραψε στα σόσιαλ: «προφανώς η δημοσιογράφος έπρεπε να ρωτήσει για τον Πολάκη, είναι στην επικαιρότητα. Δεν είναι όμως δουλειά της να "πιέζει" για την διαγραφή του. Και σε αυτό το σημείο ο Τσίπρας απάντησε σωστά και μετρημένα».

Πού να φανταστεί άραγε ο Τσίπρας ότι ο Πολάκης ετοίμαζε ήδη το γράμμα; Ή μήπως το φαντάστηκε;

Αν και ο καταλύτης για την επιστροφή στο μαντρί, δεν ήταν το «γράμμα», αλλά η στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την δημοσκοπική πτώση της κυβέρνησης μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:16

Ακρίτας: Αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για διαγραφή των μετοχών της από το ΧΑ

15:10

Λίβανος: Ένας νεκρός στρατιώτης και τέσσερις τραυματίες από ισραηλινό πλήγμα στα νότια

14:55

Τέλος στη σπατάλη τροφίμων βάζουν τα γαλλικά σούπερ μάρκετ

14:50

PwC: Χρονιά των megadeals το 2025 για την ελληνική αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων

14:50

Ο πόλεμος στο Ιράν πιθανόν να οδηγήσει 45 εκατ. ανθρώπους σε οξεία πείνα μέχρι τον Ιούνιο

14:34

Θεοδωρικάκος: «Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα - Η κυβέρνηση έχει αντανακλαστικά»

14:25

Συνάντηση Θεοχάρη με τον ΓΓ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου

14:25

Οκτώ εντυπωσιακά κάστρα στην Πελοπόννησο

14:21

Boujnah (Euronext): Η ενίσχυση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών προϋπόθεση για την ελευθερία της Ευρώπης

14:11

«Στραβοπάτημα» για τη Capital Tankers του Β. Μαρινάκη στην πρεμιέρα της στο Όσλο

14:06

UNI-PHARMA και InterMed πιστοποιήθηκαν ως Top Employers 2026 για τέταρτη συνεχή χρονιά

14:02

Δένδιας: «Στόχος η σύγκλιση ελληνικών και βρετανικών οικοσυστημάτων στην Άμυνα»

13:46

OB Streem: Εξασφάλιση χρηματοδότησης έως 655,5 εκατ. ευρώ για επενδύσεις

13:45

ING: Οι αγορές ενέργειας προετοιμάζονται για παρατεταμένη διαταραχή - Νέες εκτιμήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

13:38

Γεραπετρίτης: Προτεραιότητά μας η ασφάλεια των ναυτικών μας στον Κόλπο

13:36

Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη θα πρέπει να έχει έτοιμο πλάνο στήριξης για τις τιμές ενέργειας»

13:30

ΠΟΥ: Αποδεσμεύει 2 εκατ. δολάρια για την υγειονομική στήριξη Λιβάνου, Ιράκ και Συρίας

13:27

TτΕ: Ταμειακό πλεόνασμα 328 εκατ. ευρώ στο δίμηνο του 2026

13:21

Διευκρινίσεις της ΔΥΠΑ σχετικά με αναφορές σε έκθεση της OLAF

13:20

ΕΕ: Οικονομική και τεχνική υποστήριξη για την αποκατάσταση του αγωγού Ντρούζμπα στην Ουκρανία

13:14

Άνοιξε η πλατφόρμα myBusinessSupport για τη στήριξη από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

13:10

«Ναι» σε κοινή πρόταση Τσιόδρα - 3 Ευρωβουλευτών για ενιαίο δίκτυο μονοπατιών από Ελλάδα ως Φινλανδία

13:03

Μαρινάκης: Η Ελλάδα εξελίσσεται σε έναν «νηφάλιο παίκτη» στη Μέση Ανατολή

12:47

Η Lenovo διατηρεί για άλλη μία χρονιά την πρωτιά σύμφωνα με τα στοιχεία της GfK & IDC

12:43

Μπρατάκος: Φορολογική σταθερότητα και AI τα «κλειδιά» για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας

12:42

maps.ktimatologio.gr: Κτηματολόγιο και όροι δόμησης πλέον μαζί σε νέο app

12:37

Κάλας: «Η ΕΕ επιδιώκει διπλωματική επίλυση για τα Στενά του Ορμούζ»

12:33

Στρατηγική συνεργασία Wikifarmer - Τρ. Πειραιώς

12:30

Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: Πού θα κατευθυνθούν τα 5,3 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

12:27

Αυξήθηκαν κατά 9,5% οι κενές θέσεις εργασίας το δ' τρίμηνο 2025