Επίσημα η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, για 3,25 δισ. δολάρια - «Σβήστηκαν» 17 δισ. για τους ομολογιούχους

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίσημα η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, για 3,25 δισ. δολάρια - «Σβήστηκαν» 17 δισ. για τους ομολογιούχους
Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας θα παρέχει γραμμή ρευστότητας άνω των 100 δισ. δολαρίων για την υλοποίηση της συμφωνίας. Η UBS θα λάβει επιπλέον 9 δισ. φράγκα σε κυβερνητικές εγγυήσεις. Η κατάρρευση της SVB επιβάρυνε την κρίση της Credit Suisse. Μηδενίστηκαν ομόλογα ύψους 17 δισ. δολαρίων!

Τελευταία ενημέρωση: 21:25

Η συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS ανακοινώθηκε επισήμως το βράδυ της Κυριακής, λήγοντας ένα Σαββατοκύριακο έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας και της κυβέρνησης της ευρωπαϊκής χώρας.

Το deal έκλεισε με τιμή περίπου 3 δισ. ελβετικά φράγκα (3,25 δισ. δολάρια) ή 0,76 φράγκα ανά μετοχή της Credit Suisse, τίμημα υψηλότερο από το 1 δισ. δολάρια που πρότεινε η UBS νωρίτερα μέσα στην Κυριακή. Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία του κλεισίματος της Παρασκευής στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, η αξία της Credit Suisse ανερχόταν στα 7,4 δισ. ελβετικά φράγκα (8 δισ. δολάρια) ενώ η αξία της UBS στα 60 δισ. φράγκα.

Οι όροι του deal

Η συμφωνία δεν θα τεθεί προς έγκριση των μετόχων της Credit Suisse, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.

Από την πλευρά της, η UBS ανακοίνωσε πως θα καταργήσει τον κλάδο επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse.

Η UBS υποστηρίζει πως η συμφωνία θα οδηγήσει το νέο εταιρικό σχήμα σε μείωση κόστους ύψους 8 δισ. δολαρίων μέχρι το 2027.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) θα παρέχει την απαιτούμενη ρευστότητα για τη χρηματοδότηση του deal, με «γραμμή» κρατικών εγγυήσεων έως και 100 δισ. ελβετικών φράγκων (πάνω από 100 δισ. δολάρια).

Πέρα από αυτά τα χρήματα, η κυβέρνηση της Ελβετίας θα διαθέσει στην UBS 9 δισ. φράγκα για ενδεχόμενες πιστωτικές ζημίες από την απόκτηση της Credit Suisse.

«Πρόκειται για μια λύση που διασφαλίζει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και προστατεύει την ελβετική οικονομία» τονίζεται στην ανακοίνωση της SNB.

Στη σχετική συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε πως το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν διαρροές καταθέσεων από την Credit Suisse και η συμφωνία με την UBS ήταν «η καλύτερη λύση» για τη σταθεροποίηση της τράπεζας.

«Με τους όρους της συμφωνίας για την εγγύηση σχετικά με ενδεχόμενες ζημίες, η UBS αναλαμβάνει την κάλυψη των πρώτων 5 δισ. φραγκών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των επόμενων 9 δισ. φραγκών και η Credit Suisse των υπόλοιπων ζημιών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στα «σκουπίδια» 17 δισ. δολάρια

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της συμφωνίας θα «κουρευτεί» εντελώς το ομόλογο AT1 ή additional Tier 1, ύψους 16 δισ. φραγκών (17 δισ. δολαρίων). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια στα χρονικά της αγοράς των ευρωπαϊκών Tier 1, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 1,35 δισ. δολαρίων των ομολογιούχων της ισπανικής Banco Popular, όταν η τράπεζα απορρίφθηκε από την Banco Santander το 2017.

Οι συζητήσεις, το προσωπικό και η SVB

Το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως οι συζητήσεις μεταξύ των δύο τραπεζών είχαν ξεκινήσει από την Τετάρτη -την ημέρα που η SNB συμφώνησε να δώσει έκτακτη γραμμή ενίσχυσης ύψους 50 δισ. φραγκών στην Credit Suisse.

Η ελβετική κυβέρνηση εξέφρασε τη λύπη της για το ότι η Credit Suisse δεν μπόρεσε να επιλύσει νωρίτερα την κρίση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη.

Σχετικά με τους εργαζόμενους, σημειώθηκε πως χιλιάδες υπάλληλοι θα επηρεαστούν από την εξαγορά και υπογραμμίστηκε πως η UBS πρέπει γρήγορα να ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με το μέλλον των υπαλλήλων της Credit Suisse.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας μίλησε για τον διεθνώς σημαντικό ρόλο της Credit Suisse να υπογράμμισε πως μια χρεοκοπία της τράπεζας θα είχε «μεγάλες συνέπειες» στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Ήταν ευθύνη της Ελβετίας να αποτρέψει ένα τέτοιο σενάριο» τόνισε το ΥΠΟΙΚ της χώρας.

Με τη συμφωνία, οι κίνδυνοι για το κράτος της Ελβετίας, τους φορολογούμενους και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι λιγότεροι απ' ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο σενάριο, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου από τον διοικητή της SNB, Τόμας Τζόρνταν.

Ο ίδιος είπε πως η πρόσφατη τραπεζική κρίση που προκλήθηκε στις ΗΠΑ από τις καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank «επιβάρυνε την κρίση της Credit Suisse».

Εξάπλωση των ανησυχιών ή και της κρίσης;

Εν μέσω των εξελίξεων στην Ελβετία, τουλάχιστον 2 «μεγάλες» τράπεζες της Ευρώπης εξετάζουν σενάρια στα οποία η αναταραχή με την Credit Suisse μπορεί να μεταδοθεί στο σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Το πρακτορείο δεν κατονομάζει αυτές τις «μεγάλες τράπεζες», αλλά τονίζει πως οι διοικήσεις τους ζητούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να εκδώσουν ανακοινώσεις στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ακόμα, έγινε γνωστό πως οι τραπεζικές αρχές της Βρετανίας συμφωνούν με το deal, με τον επικεφαλής της BoE, Άντριου Μπέϊλι και τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, ενημερώνονται για τις εξελίξεις, όπως αναφέρει το Sky News.

Σημειώνεται πως η Credit Suisse απασχολεί περίπου 5.000 υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούσα μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη βρετανική αγορά.

Μετά και από τις επίσημες ανακοινώσεις για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών στο άνοιγμα των χρηματιστηρίων το πρωί της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider