BACKSTORY

Η «μάχη» της Κρήτης – Εξελίξεις στα τιμολόγια του ρεύματος – Τα τραπεζικά μερίσματα

26-01-2024 | 07:03
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «μάχη» της Κρήτης – Εξελίξεις στα τιμολόγια του ρεύματος – Τα τραπεζικά μερίσματα

Η «μάχη» της Κρήτης

Τελικά, όπως φάνηκε χτες, η «μάχη» της Κρήτης για την κατάκτηση του «επάθλου» της παραχώρησης του ΒΟΑΚ, είχε νικητή τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ανεξάρτητα αν οι προσφορές των ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Mytiineos (με συμμετοχή και της Intrakat αν επικρατούσαν) και ΑΒΑΞ – Egis – Meridiam ήταν (σχετικά) κοντά ή πιο μακριά, η ουσία είναι ότι ο όμιλος Περιστέρη βάζει, εκτός απροόπτου, άλλη μια σύμβαση παραχώρησης στο χαρτοφυλάκιό του. Η προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που κατέβηκε σε έναν ακόμα διαγωνισμό αυτόνομα, (δίχως εταίρο) «δείχνει» το χαμηλότερο ποσό χρηματοδότησης από το δημόσιο και το μικρότερο ποσοστό επιδότησης διοδίων έναντι των άλλων δύο ανταγωνιστικών προσφορών. Αν θα υπάρξουν ενστάσεις, θα φανεί, θεωρητικά ήδη στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εξετάζουν τα σχετικά πρακτικά και τους φακέλους, οπότε μάλλον από βδομάδα θα έχουμε νεότερα.

Σε ακρόαση καλεί τη «Φυσικό Αέριο» η ΡΑΑΕΥ

Νόθευση του ανταγωνισμού καταλογίζει στη «Φυσικό Αέριο» η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), υποστηρίζοντας ότι με την καταστρατήγηση του Κώδικα Προμήθειας, η εταιρεία απέκτησε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων προμηθευτών ρεύματος. Μάλιστα, το πιο πιθανό είναι η διαδικασία αυτή να οδηγήσει σε επιβολή κυρώσεων.

Το επίδικο είναι το σταθερό τιμολόγιο διάρκειας 8 μηνών της «Φυσικό Αέριο», το οποίο αυτή τη στιγμή αποτελεί το μοναδικό ανάλογο προϊόν για λιγότερο από 1 έτος. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ, οι υπόλοιποι προμηθευτές έχουν κινηθεί στη βάση όσων προβλέπει ο Κώδικας και επομένως δεν έχουν διαθέσει σταθερά προϊόντα διάρκειας μικρότερης από 12 μήνες. Επομένως, όπως υποστηρίζει η Ρυθμιστική Αρχή, εκ των πραγμάτων η εταιρεία βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση, ώστε να προσφέρει μικρότερη χρέωση. Πάντως, όπως έγραψε χθες το Insider.gr, το ΥΠΕΝ προετοιμάζει παρέμβαση ώστε να ξεκαθαρίσει το «τοπίο» και εφεξής να μπορούν να διατεθούν από 6μηνα συμβόλαια σταθερής τιμής.

H Minoan θέλει να πηγαίνει Κρήτη μέσω… Μήλου

Αίτημα για την τροποποίηση των εγκεκριμένων δρομολογίων των πλοίων Knossos Palace και Festos Palace στη γραμμή Πειραιάς – Ηράκλειο – Πειραιάς, ώστε να προσεγγίζουν στο λιμάνι της Μήλου καθημερινά ξεκινώντας από την 1η Φεβρουαρίου 2024, κατέθεσε στο υπουργείο Ναυτιλίας η Minoan Lines του ομίλου Γκριμάλντι. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς η τροποποίηση των δρομολογίων θα έχει και ως αποτέλεσμα την μη επιβολή επίναυλου στα εισιτήρια ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του συστήματος εμπορίας ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕU ETS) στην ακτοπλοΐα. Και αυτό γιατί όλοι οι νησιωτικοί προορισμοί με πληθυσμό κάτω των 200.000 κατοίκων (στην πράξη όλα τα νησιά πλην Κρήτης) βρίσκονται εκτός της υποχρέωσης αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπου μέχρι το 2030. Αναμένεται η απόφαση του υπουργείου και αν βεβαίως θα υπάρξει παρέμβαση της Ευρ. Επιτροπής.

Τα «πακέτα» των Παραχωρήσεων

Με αφορμή την σύμβαση παραχώρησης του ΒΟΑΚ, στην αγορά θυμήθηκαν τα παλιά σενάρια για το πως θα μπορούσαν οι κατασκευαστές να «αξιοποιήσουν» καλύτερα τους φορείς Παραχωρήσεων που έχουν ή «χτίσουν». Προς αποφυγήν παρεξήγησης, το σχόλιο δεν αφορά στη ΓΕΚ και τη θυγατρική ΓΕΚ Παραχωρήσεις, αλλά γενικά. Παλιά, κάποιοι στον κλάδο αναρωτιόντουσαν αν θα μπορούσαν να προσελκύσουν στρατηγικό επενδυτή στους φορείς αυτούς, να τους βάλουν στο ΧΑ, ακόμα και να συνδυάσουν τις δύο αυτές κινήσεις, ήτοι παραχώρηση ποσοστού σε εταίρο αλλά και IPO στο Χρηματιστήριο. Βλέπετε, αυτές οι συμβάσεις έχουν μεγάλη διάρκεια και, θεωρητικά, εγγυώνται μακροχρόνια έσοδα, ροές, μερίσματα και ισχυρά EBITDA. Προφανώς βέβαια, δεν έχουν και πολλοί τέτοιες εταιρείες, 4-5 είναι όλοι κι όλοι και μάλιστα δίχως να έχουν το ίδιο αποτύπωμα ώστε να ορέγονται εξελίξεις. Οπότε, μιλάμε απλώς και μόνο για σενάρια.

Μέρισμα πότε;

Στον πιστωτικό τομέα επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον στη Νέα Υόρκη όπου οι επενδυτές δεν έχασαν την ευκαιρία να ρωτήσουν αυτό που τους καίει περισσότερο: Πότε θα έχουν το οριστικό οκ οι τράπεζες για τη διανομή μερισμάτων από τον επόπτη τους. Ε σας λέω πως κάτι τέτοιο θα το δούμε τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Μέχρι τότε θα μείνουμε στο κλείσιμο του ματιού.

Aλλαγή σκυτάλης

Ο Eugenio Tornaghi είναι ο νέος CEO της Nexi. Εμείς πάντως θα αναμένουμε και τα επόμενα βήματα του Διονύση Γρηγοράτου- εξαιρετικά ικανού στελέχους της αγοράς-

Οι μεγάλες εκδόσεις και το ΧΑ

Οι μεγάλες εκδόσεις θα πιέσουν την αγορά. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να θεωρείται περίπου σίγουρο. Και αυτήν την χρονιά θα έχουμε όπως και να το κάνουμε εκδόσεις πραγματικά μεγάλες τόσο στον τραπεζικό χώρο όσο και αλλού. Η έναρξη της ΕΛΒΕΛ αποτελεί την πρώτη σοβαρή ένδειξη προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Χέρι – χέρι» ΠΛΑΘ και ΦΡΛΚ

Θυμάστε που πριν καμιά 10αριά μέρες, ίσως και λιγότερο, σας λέγαμε ότι συμπωματικά οι μετοχές των Fourlis και Πλαστικά Θράκης υποχωρούσαν «χέρι – χέρι», γράφοντας κάμποσες μαζεμένες πτωτικές συνεδριάσεις και μάλιστα σερί; Ε, η πτώση τότε συνεχίστηκε για 1-2 συνεδριάσεις ακόμα και στις δύο, αλλά αμφότερες άρχισαν να αντιδρούν θετικά σχεδόν ταυτόχρονα. Στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις πάλι «χέρι – χέρι» κινούνται ανοδικά. Όχι ότι έγινε κάποιος «ντόρος», αλλά τέτοια πράγματα τα τσεκάρουν οι traders.

Ράλι στα «Κοκκαλόχαρτα»

Εντάξει, δεν σας λέμε και κάτι καινούργιο, ούτε ανακαλύπτουμε τον τροχό. Αλλά όπως και να το κάνουμε, σε μια μέρα όπως η χτεσινή στην οποία αρκετοί traders έσπευσαν να αναζητήσουν ρευστότητα (για όποιον λόγο το έκαναν) οι μετοχές των Intracom και Intralot συνέχισαν τα δικά τους, δηλαδή την ανοδική τους κίνηση. Ούτε και ξέρω σε πόσων μηνών υψηλά έχουν φτάσει, τι μηνών, μάλλον κάμποσων ετών η κάθε μία. Ας τα βρούνε οι αναλυτές αυτές. Για την Intrakat δεν λέμε, όχι γιατί χτες δεν ανέβηκε, αλλά επειδή εκεί ο όμιλος έχει μικρή συμμετοχή, αλλά όχι και ευκαταφρόνητη. Αλλά η τελευταία «προσπαθεί» πλέον για τα 5 ευρώ με κεφαλαιοποίηση στα 800 εκατ. ευρώ, όχι και λίγο. «Να τα χιλιάσει», της εύχονται κάποιοι brokers, που μάλλον θα εννοούν να πιάσει το 1 δις ευρώ στην αποτίμηση. Λέτε να εννοούν και τίποτα για τον FTSE 25 καθώς έχει μεγαλώσει αρκετά για Mid Cap; Εμείς τι να πούμε, όταν πέρυσι τέτοια εποχή ήταν στο 1,5 ευρώ…

Ο νομικός σύμβουλος και η Ολυμπία Οδός

Ακόμα στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «παλεύουν» με την Ολυμπία Οδό για εκείνο το θέμα με την αποκόλληση βραχόμαζας στον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνας-Κορίνθου. Δεν λέμε ότι είναι ασήμαντο, κάθε άλλο. Αλλά ακόμα είναι στη διαδικασία της ανάθεσης νομικών υπηρεσιών σε σχετικό σύμβουλο «στο πλαίσιο επικείμενης Διαιτησίας που άπτεται επί της διαφωνίας και συναφούς διαφοράς μεταξύ του Δημοσίου και του Παραχωρησιούχου» για τις κατολισθήσεις στην Κακιά Σκάλα στις αρχές Δεκεμβρίου 2022. Με την κοινοπραξία όμως να αντικρούει ότι ήταν δική της ευθύνη, αν και νομίζουμε ότι είχε πληρώσει το πρόστιμο. Πάντως, ο παραχωρησιούχος και το υπουργείο είχαν και άλλα ανοιχτά θέματα που απαιτούσαν διαιτησία, καθώς τα κόστη των υλικών έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια και το «Πάτρα – Πύργος» λογικό ήταν να «ξεφύγει» σε κόστος. Να τα λέμε και αυτά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ανάρτηση της ΠτΔ για την ηρωική έξοδο των «Ελεύθερων Πολιορκημένων», την Κυριακή των Βαΐων του 1826

23:39

Μπανγκλαντές: Άνοιξαν και πάλι τα σχολεία εν μέσω σφοδρού καύσωνα

23:16

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν χωριό κοντά στο Ντονέτσκ

22:50

Εξαρθρώθηκε συμμορία ανηλίκων και νεαρών που διακινούσε ναρκωτικά σε Ψυχικό, Παπάγου και Χαλάνδρι

22:21

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 42χρονος μετά από καταγγελία της συντρόφου του ότι την εξέδιδε και της ασκούσε σωματική βία

21:53

Τα μηνύματα (για την Αθήνα) από τον νέο Προϋπολογισμό του Βερολίνου

21:48

Ρωσία: Και δεύτερος δημοσιογράφος συνελήφθη για παραγωγή βίντεο για τον Αλεξέι Ναβάλνι

21:20

Γάζα: Τουλάχιστον 34.454 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας

21:00

Λετονία: Οι πολίτες καλούνται να μετατρέψουν τα υπόγειά τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια

20:51

Μπορέλ: Συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στο Ριάντ

20:47

Κασσελάκης: Απόλυτα ικανοποιημένος από την περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου

20:35

Ιμάμογλου: Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς

20:04

Συνελήφθη διακινητής μεταναστών μετά από επεισοδιακή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας

19:41

Fed: Από το πόσες μειώσεις φτάσαμε στο αν θα γίνουν μειώσεις επιτοκίων

19:30

Game changer στη παγκόσμια αγορά μετάλλων - Το σούπερ ντιλ ΒΗΡ-Anglo

18:59

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Βοιωτία

18:17

Σάμος: Ενας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι από ημιβύθιση σκάφους με μετανάστες στο Καρλόβασι

18:12

Λευκός Οίκος: Σύμφωνο το Ισραήλ να ακούσει τους αμερικανικούς προβληματισμούς πριν εισβάλει στη Ράφα

17:47

Πέλλα: Σύλληψη άνδρα που απέκρυπτε 675 λίτρα λαδιού αμφιβόλου ποιότητας

17:34

Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επισκεφθεί το Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

17:11

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών

17:00

Οι ραγδαίες αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών φέρνουν τα πάνω κάτω στην αγορά

16:52

Συλλήψεις στα Χανιά για όπλα και πυροτεχνήματα

16:44

Πυρκαγιά σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε Φθιώτιδα και Βοιωτία

16:40

Ρωσία: Προειδοποιεί τη Δύση με σκληρή απάντηση αν αγγίξει τα περιουσικά της στοιχεία που έχουν παγώσει

16:25

Μελόνι: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

16:21

Αναγνωστόπουλος: Ενδελεχείς οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας

16:12

Μάνη: Η κυβέρνηση συζητά με την αγορά, ώστε να βρίσκει καθημερινά λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων

15:39

Σημείο αναφοράς στη Σκιάθο το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

15:34

Μέγαρο Μαξίμου: Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό Συμβούλιο