Επικράτησαν οι profit takers στο Χρηματιστήριο - Κράτησαν οι 1.350 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επικράτησαν οι profit takers στο Χρηματιστήριο - Κράτησαν οι 1.350 μονάδες
Μακριά από τη διεθνή ανοδική συνέχεια το ΧΑ. Περισσότερες πρωτοβουλίες ρευστοποίησης κερδών. Μάζεψαν οι τράπεζες.

Βιαστικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών επικράτησαν στο Χρηματιστήριο κατά τη σημερινή συνεδρίαση, με τους traders να δημιουργούν θόρυβο, όταν επέλεξαν να ρίξουν την αγορά μέχρι και κάτω από τις 1.350 μονάδες.

Ειδικά οι τράπεζες βρέθηκαν ξανά στο επίκεντρο των πιέσεων, με αρκετούς επενδυτές να αντιδρούν στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης μαζεύοντας κάπως την κατάσταση. Παράλληλα, ούτε καν το σήμα της Wall Street ήταν αρκετό για να σημάνει την πλήρη επιστροφή σε θετικό έδαφος, όταν οι ευρωπαϊκές αγορές μάζεψαν όλες σχεδόν τις απώλειες.

Το Χρηματιστήριο λοιπόν επέλεξε να απέχει από την άνοδο των διεθνών, χωρίς μάλιστα να δείχνει τη διάθεση περαιτέρω μαζέματος των απωλειών. Κάπως έτσι σχεδόν όλο το ταμπλό του 25αρη βάφτηκε κόκκινο, με τις «αστειότητες» να επανέρχονται ξανά στο προσκήνιο με δύο τρεις desk να κάνουν παιχνίδι και market making, ενώ κάποια Α/Κ συνέχιζαν να βγάζουν πωλήσεις για να στηρίξουν το IPO του ΔΑΑ...Φυσικά όταν είσαι ρηχή αγορά και η Ε/Κ είναι απούσα υπάρχει κερδοσκοπισμός στο έπακρο.

Από την άλλη, η σημερινή μέρα αναμένεται να φέρει νέα δεδομένα σε πολλά μέτωπα, με τη βιτρίνα του ΧΑ να λάμπει στη Νέα Υόρκη καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται το roadshow της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, τα αποτελέσματα της Mytilineos αναμένεται να αποτελέσουν μαγνήτη για όλο το ταμπλό, τη στιγμή που το Ελευθέριος Βενιζέλος ετοιμάζεται να περάσει το κατώφλι της Λ. Αθηνών.

Η Mytilineos, κατέγραψε εκτίναξη των καθαρών κερδών κατά 34%, στα 623 εκατομμύρια ευρώ από 466 εκατ. ευρώ το 2022 και έσοδα 5,5 δισ. ευρώ το 2023, υπογραμμίζοντας πως οι επιδόσεις της εταιρείας άγγιξαν νέα υψηλά, ενώ μάλιστα τα EBITDA για πρώτη φορά υπερβαίνουν το ύψος του 1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το προτεινόμενο μέρισμα 1,50 ευρώ ανά μετοχή (Με ανοδική προσαρμογή για τις ίδιες μετοχές κατά την ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος). Επίσης, ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα 1,453 δισ. ευρώ, μέγεθος από το οποίο έχει εξαιρεθεί ποσό ύψους 440 εκατ. ευρώ, που αφορά σε δανεισμό χωρίς αναγωγή (non-recourse debt).

Παράλληλα, ο «κύβος ερρίφθη» για το μεγαλύτερο IPO στο Χρηματιστήριο Αθηνών των τελευταίων ετών. Μετά από την έγκριση του σχετικού ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την 1 Φεβρουαρίου η συνδυαστική δημόσια προσφορά για το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Στην πραγματικότητα, τους Έλληνες ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές αφορά το 4,5% του «Ελ. Βενιζέλος» καθώς η διαδικασία είναι διπλή με μια «Ελληνική Δημόσια Προσφορά» στην οποία θα διατεθεί το 15% των συνολικά 90.000.000 μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ και μια «Θεσμική (Διεθνή) Προσφορά» που θα τρέξει παράλληλα και στην οποία θα διατεθεί το υπόλοιπο 85% σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Το εύρος τιμής διάθεσης έχει καθοριστεί μεταξύ των 7 και 8,2 ευρώ ανά μετοχή. Η Τιμή Διάθεσης που θα ανακοινωθεί αφού κλείσει το βιβλίο προσφορών μπορεί να οριστεί εντός ή κάτω από το εύρος τιμής διάθεσης, αλλά δεν μπορεί να υπερβεί τη μέγιστη τιμή διάθεσης. Σε κάθε περίπτωση η τιμή διάθεσης θα είναι ίδια και στην ελληνική και στη διεθνή προσφορά.

Την ίδια στιγμή, στα μεγάλα επενδυτικά σαλόνια της Νέας Υόρκης βρίσκεται η βιτρίνα του ΧΑ, όπου διεξάγεται το roadshow JP Morgan - ΕΧΑΕ. Στη Ν. Υόρκη βρίσκονται οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών -που θα ξεχωρίσουν ξανά, έχοντας τα περισσότερα κλεισμένα ραντεβού με επενδυτές- της Aegean, της Attica Bank, της ΔΕΗ, της ΕΧΑΕ, της Τράπεζα Κύπρου, της ΓΕΚ Τέρνα, και των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, HelleniQ Energy, Intrakat, Lamda Development, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Titan. Επιπλέον, το παρών θα δώσουν η CVC, η Grivalia Properties, το Olympia Group και η Peoplecert, καθώς και οι διοικήσεις του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance σημειώνει πως «όταν το επίπεδο που κατοχυρώθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις 1.352, χάθηκε (το 2010) είδαμε ίσως από τις μεγαλύτερες και πιο αναπάντεχες πτωτικές κινήσεις στην αγορά. Έτσι λοιπόν, τεχνικά, μόλις αυτό το επίπεδο κατοχυρωθεί η αγορά δεν έχει ουσιαστικές αντιστάσεις προς τα πάνω. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ότι από το 2008 έως το 2012 η αγορά κατέρρευσε χωρίς ανάσα. Είναι εφικτό τουλάχιστον θεωρητικά αλλά και με οικονομικά δεδομένα να δούμε μια κίνηση σε μέγεθος και ένταση που δεν θα περιμένει ούτε ο πιο αισιόδοξος. Ήταν 2010 όταν ο ΓΔ έχασε το μαγικό επίπεδο που αυτή την στιγμή δοκιμάζουμε για τρίτη φορά την τελευταία 10ετία».

Στο ταμπλό, ο ΓΔ έκλεισε με πτώση 0,67% στις 1.352,86 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά στα 105 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτωση 0,87% στις 3.292,22 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός μάζεψε σημαντικά τις απώλειες και στις δημοπρασίες στο -0,48% και τις 1.138,66 μονάδες (χαμηλό στις 1.124,16 μονάδες, απώλειες άνω του 1,6% ενδοσυνεδριακά).

Στις τράπεζες, οι απώλειες περιορίστηκαν σημαντικά σε ΕΤΕ και ΠΕΙΡ που έκλεισαν στο -0,29% και -0,17% αντίστοιχα στα 6,85 ευρώ και 3,434 ευρώ. Οριακά χαμηλότερα η Alpha Bank στο -0,28% και τα 1,5955 ευρώ, με τη Eurobank στο -1,02% και τα 1,7415 ευρώ.

Παράλληλα, υψηλότερες πιέσεις πέρασαν σε ΟΤΕ στο -2,63% και σε ΔΕΗ (-2%), Μυτιληναίο (-1,48%) και Jumbo στο -1,48% και τα 26,60 ευρώ. Επιπλέον το πτωτικό σερί συνεχίζει στη Λάμδα που διολίσθησε και σήμερα κατά 1,43% στα 6,88 ευρώ. Από τον 25αρη μόνο η ΜΟΗ (+0,46%), η Aegean (0,17%) και η Autohellas (0,29%) έμειναν με θετικό πρόσημο.

Από την άλλη, στα mid caps ράλυ δίχως τέλος για Intralot (4,10%) και Intracom (3,33%) με την πρώτη στα 1,218 ευρώ και τη δεύτερη στα 3,72 ευρώ και οι δύο σε νέα πολυετή υψηλά. Αντίδραση και από Πλαστικά Θράκης, και Fourlis.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με μεγαλύτερα χαμόγελα η J.P. Morgan μετά το «Capital Markets Day» της ΔΕΗ - Βάση για αναβαθμίσεις

Mytilineos: Ξεπέρασαν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ τα EBITDA - Μέρισμα 1,5 ευρώ ανά μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider