Ρεύμα: Έρχονται νέα μπλε τιμολόγια - Προϊόντα σταθερής χρέωσης για λιγότερο από 12μηνο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Έρχονται νέα μπλε τιμολόγια - Προϊόντα σταθερής χρέωσης για λιγότερο από 12μηνο
Το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει άμεσα σε τροποποίηση της χρωματικής σήμανσης των τιμολογίων, εισάγοντας σχετική διευκρίνιση για το μπλε «χρώμα». Ανοίγει ο δρόμος για σταθερές συμβάσεις διάρκειας από 6 μήνες, οι οποίες πάντως θα συνδυαστούν με δικλείδες διαφάνειας προς τους καταναλωτές. Ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ για το αίτημα απόσυρσης του 8μηνου σταθερού προϊόντος της «Φυσικό Αέριο».

Σε παρέμβαση που θα επιτρέψει τη διάθεση τιμολογίων με σταθερές χρεώσεις για λιγότερο από 12μηνο, πρόκειται να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως αναφέρουν στο Insider.gr ανώτερα στελέχη του υπουργείου, για αυτό τον σκοπό το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης για τη «χρωματική σήμανση» των τιμολογίων, ώστε να διευκρινίζεται ότι στα σταθερά (μπλε) προϊόντα εντάσσονται τιμολόγια με σταθερή χρέωση για τουλάχιστον 6 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα ανέκυψε με την κυκλοφορία του «Ρεύμα ΜΑΧΙ Home Fixed» από την εταιρεία «Φυσικό Αέριο», το οποίο έχει διάρκεια 8 μήνες και σταθερή τιμή για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα. Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) υποστηρίζει πως το συγκεκριμένο προϊόν παραβιάζει τον Κώδικα Προμήθειας και τη «χρωματική σήμανση», ζητώντας από την εταιρεία να το αποσύρει, όπως αποκάλυψε το Insider.gr.

Όπως είναι φυσικό, η θέση της ΡΑΑΕΥ βάζει απαγορευτικό σε κάθε τιμολόγιο σταθερής χρέωσης για λιγότερο από 12 μήνες. Τιμολόγια που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη σχεδιάσει και άλλοι πάροχοι, οι οποίοι περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο, για να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις τους. Άποψη του ΥΠΕΝ είναι ωστόσο πως θα πρέπει να αρθεί το απαγορευτικό, καθώς τα πιο σύντομης διάρκειας σταθερά τιμολόγια μπορούν να προσφέρουν προσιτές τιμές, επομένως η διάθεσή τους στην αγορά λειτουργεί προς το συμφέρον του καταναλωτή.

Καθοδόν κι άλλα 6μηνα ή 8μηνα σταθερά τιμολόγια

Ενδεικτικό του σκοπέλου που υφίσταται αυτή τη στιγμή, είναι ότι ένα σταθερό προϊόν πιο μικρής διάρκειας εντάσσεται στα κίτρινα (κυμαινόμενα) προϊόντα, καθώς στα μπλε προϊόντα ομαδοποιούνται αποκλειστικά τα σταθερά τιμολόγια για τουλάχιστον 12 μήνες.

Ωστόσο, για να προσφέρουν οι πάροχοι μη κυμαινόμενες χρεώσεις (ακόμη και για ένα 6μηνο) είναι αναγκασμένοι να εφαρμόσουν ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, ώστε να είναι διασφαλισμένοι πως θα αποζημιωθούν για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν προαγοράσει, στην περίπτωση που ο καταναλωτής αποφασίσει να εγκαταλείψει τη σύμβαση πριν αυτή λήξει. Κάτι που όμως κανονικά δεν επιτρέπεται στα προϊόντα κίτρινου χρώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνουν τα στελέχη του ΥΠΕΝ, στην υφιστάμενη Υπουργική Απόφαση για τη «χρωματική σήμανση», στα προϊόντα μπλε «χρώματος» δεν αναφέρεται διάρκεια – απλώς ότι πρόκειται για «προϊόντα σταθερής τιμής σταθερού χρόνου». Έτσι, με την τροποποίηση της Υπουργικής, θα αποσαφηνίζεται πως πρόκειται για προϊόντα σταθερής τιμής, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του 6μηνου.

Επομένως, ένα τιμολόγιο με 6μηνη σταθερή χρέωση θα έχει πλέον μπλε «χρώμα» και θα μπορεί να διατεθεί κανονικά, με την πρόβλεψη για «πέναλτι» πρόωρης αποχώρησης. Ως αποτέλεσμα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως σύντομα θα κυκλοφορήσουν αρκετές ακόμη ανάλογες προσφορές και από άλλες εταιρείες, με σταθερή τιμή για 6, 8, ή και 10 μήνες.

Ασφαλιστικές δικλείδες διαφάνειας

Εναλλακτική επιλογή του υπουργείου θα ήταν η αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας. Ωστόσο, η λύση αυτή θα ήταν πολύ πιο χρονοβόρα, καθώς θα έπρεπε να προηγηθεί η προετοιμασία εισήγησης από τη ΡΑΑΕΥ, η οποία μάλιστα θα χρειαζόταν να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση πριν σταλεί στο υπουργείο. Οι κύκλοι του ΥΠΕΝ επισημαίνουν ότι η ερμηνεία του Κώδικα Προμήθειας είναι αρμοδιότητα της ΡΑΑΕΥ, η οποία ωστόσο «κινείται στο όριο» στην περίπτωση των συμβάσεων με διάρκεια μικρότερη του ενός έτους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν, στην περίπτωση των σταθερών τιμολογίων που είναι πιο σύντομα από 12μηνο, θα προστεθούν με τη νέα Υπουργική και ασφαλιστικές δικλείδες διαφάνειας, οι οποίες θα εγγυώνται πως ο καταναλωτής έχει πλήρη και σαφή εικόνα των χαρακτηριστικών των προϊόντων. Προς το παρόν, δεν έχουν οριστικοποιηθεί η φόρμουλα που θα έχουν αυτές οι δικλείδες.

Εκπαιδευτικός ο χαρακτήρας των «χρωμάτων»

Σύμφωνα με τις πηγές του ΥΠΕΝ, η κατηγοριοποίηση των τιμολογίων με βάση τα τέσσερα «χρώματα» έγινε με σκοπό την εκπαίδευση των καταναλωτών στα διαφορετικά χαρακτηριστικά των προϊόντων προμήθειας ρεύματος. Επομένως, η «χρωματική σήμανση» δεν πρέπει να λειτουργεί περιοριστικά ούτε ως προς την ευρωπαϊκή Οδηγία που ενθαρρύνει την ελευθερία των τιμολογίων, ούτε ως προς την ποικιλία των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά.

Παράλληλα, η «χρωματική σήμανση» συνδυάστηκε με τη θέσπιση του ειδικού ενιαίου τιμολογίου, το οποίο απέκτησε πράσινο «χρώμα» για να είναι διακριτό. Όπως συμπληρώνουν τα στελέχη του υπουργείου, το ενιαίο τιμολόγιο αποτέλεσε παρέμβαση του ΥΠΕΝ, χωρίς εισήγηση της ΡΑΑΕΥ, ενώ η πράξη δείχνει πως αποτέλεσε κατάκτηση προς το συμφέρον του καταναλωτή. Κι αυτό γιατί ώθησε τις εταιρείες να ανταγωνιστούν επί ενός ομοειδούς τιμολογίου -στο οποίο μετέπεσαν αυτόματα όλοι οι πελάτες τους που δεν επέλεξαν κάποιο άλλο συμβόλαιο- του οποίου η τελική τιμή είναι ορατή και συγκρίσιμη από τους καταναλωτές.

Δίπλα στο «πράσινο» ενιαίο τιμολόγιο, απέκτησαν χρώμα τα υπόλοιπα είδη συμβολαίων προμήθειας. Η συνέπεια είναι αυτή τη στιγμή ο καταναλωτής να είναι πλέον αρκετά εκπαιδευμένος.

Ανακοίνωση της ΡΑΑΕΥ για το προϊόν της «Φυσικό Αέριο»

Την ίδια στιγμή, η Ρυθμιστική Αρχή προχώρησε χθες σε ανακοίνωση για το 8μηνο προϊόν της «Φυσικό Αέριο», επισημαίνοντας ότι έχει ζητήσει την άμεση απόσυρσή του, χωρίς ωστόσο τη θεσμική ανταπόκριση της εταιρείας. Σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ, για το συγκεκριμένο τιμολόγιο ελέγχεται η παραβίαση της αρχής της υποχρεωτικής διάρκειας της σύμβασης προμήθειας, ίσης κατ’ ελάχιστον με 12 μήνες, καθότι το «Ρεύμα MAXI Home Fixed» παρέχεται για χρονικό διάστημα 8 μηνών.

Περαιτέρω, ελέγχεται η παραβίαση της αρχής της διαφάνειας, δεδομένου ότι το ανωτέρω προϊόν προσδιορίζεται στην ονομασία του ως σταθερό («fixed»), ωστόσο κατηγοριοποιείται από τον Προμηθευτή ως κυμαινόμενο και επισημαίνεται με κίτρινο χρωματισμό. Επιπλέον, προβλέπεται η επιβολή Ρήτρας Πρόωρης Αποχώρησης, παρά τη ρητή απαγόρευση κάθε μηχανισμού επιβολής τέλους τερματισμού σύμβασης που ισχύει απολύτως για τα προϊόντα κυμαινόμενης τιμολόγησης.

Επιπροσθέτως, εξετάζεται η παραβίαση της αρχής της αποφυγής παραπλανητικής ενημέρωσης – διαφήμισης αλλά και αθέμιτων πρακτικών πώλησης, δεδομένου ότι ο Προμηθευτής επικοινωνεί το ελεγχόμενο πρόγραμμα ως έχοντος «τη χαμηλότερη τιμή» αλλά ο σχετικός ισχυρισμός δεν προβάλλεται στη βάση συγκριτικής αξιολόγησης ομοειδών προϊόντων επί ίσοις όροις ούτε και επαληθεύεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ανάγκη για πανευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικών διασυνδέσεων υπερυψηλής τάσης

ΔΕΗ: ΑΠΕ, λιανική και δίκτυα το τρίπτυχο γιγάντωσης – Επιταχυντής οι νέες αγορές και δραστηριότητες

Ρεύμα: Στις ράγες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider