BACKSTORY

Το πρωτο ραντεβού Χατζηδάκη-Στουρνάρα - Εξωπραγματικές αμοιβές για πρακτική - «Βλέπει» εξωτερικό η Intrakat

29-06-2023 | 07:06
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πρωτο ραντεβού Χατζηδάκη-Στουρνάρα - Εξωπραγματικές αμοιβές για πρακτική - «Βλέπει» εξωτερικό η Intrakat

Πρώτος σταθμός: Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Στα οικονομικά επικεντρώνει ο Πρωθυπουργός μιας και έρχεται στη Βουλή σε λίγες ημέρες το πακέτο φοροελαφρύνσεων του 2024, ενώ οι κινήσεις που δρομολογούνται με βάση το «μπλε φάκελο» έχουν πολύ μεγάλη σημασία όχι μόνο για την ανάπτυξη και για την κοινωνική συνοχή, αλλά και για τις αγορές και για την πολυαναμενόμενη αναβάθμιση. Εξ ου και η χθεσινή επίσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ήταν η πρώτη της νέας θητείας. Σε πολύ καλό κλίμα και μεγάλης διάρκειας, μεταφέροντας το «μήνυμα» προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οι οίκοι

Θεσμικά άλλωστε ήδη τα πρώτα μηνύματα μεταφέρονται για το θέμα της επενδυτικής βαθμίδας. Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα μειώνει σημαντικά τους κινδύνους πολιτικής αστάθειας και επιτρέπει τη συνέχεια της πολιτικής, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings σε έκθεσή του για τη χώρα. Αλλά και ο κεντρικός Τραπεζίτης είναι πολύ αισιόδοξος «είμαι σίγουρος πως μετά από τις προγραμματικές δηλώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στη Βουλή, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα εβδομάδων, αν όχι και ημερών» ανέφερε στο Bloomberg.

Το πρωτο ραντεβού Χατζηδάκη – Στουρνάρα

Μιλώντας για τον Κεντρικό Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, επιστρέφει από το Forum της ΕΚΤ που λάμβανε χώρα έως και χθες στην Ισπανία και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τα τραπεζικά ραντεβού που σχεδιάζει ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζιδάκης με τους τραπεζίτες. Γιατί, η αρχή πρέπει να γίνει σε θεσμικό επίπεδο, όπως έλεγαν χθες αρμόδιες πηγές.

Είναι τρελό αλλά είναι πραγματικό

Oι αμοιβές για όσους κάνουν την πρακτική τους σε χρηματιστηριακές εταιρείες της Wall Street αυξάνονται θεαματικά με την αμοιβή στην Citadel να αγγίζει τα 120 δολάρια την ώρα σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Bloomberg. Η χρηματοοικονομική βιομηχανία προσπαθεί να προσελκύσει νέους ανθρώπους με ταλέντα τον τελευταίο χρόνο. Σε 16 top εταιρίες της Wall Street η μέση αμοιβή των intern αυξήθηκε 19% ενώ ακόμη υψηλότερη ήταν η άνοδος των αμοιβών στα hedge funds που ξεπέρασε το 29% σε ετήσια βάση φθάνοντας κατά μέσο όρο το ποσό των 4400 δολαρίων προ φόρων για εβδομά εργασίας 40 ωρών.

Ως πότε θα αντιστέκεται η κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ;

Η Fidelity, ο τιτάνας του asset management αναμένεται να καταθέσει αίτηση για τη δημιουργία ενός fund που θα επενδύει σε bitcoin στη spot αγορά νομισμάτων και συναλλάγματος. Αυτός θα είναι ο τελευταίος γίγαντας της Wall Street που πιέζει για τη δημιουργία ενός main stream fund με κρυπτονομίσματα ελπίζοντας πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ στο τέλος θα εγκρίνει τις προσπάθειες αυτές.

Τα θαλάσσωσαν

Εκεί στη Beta Χρηματιστηριακή πρέπει να είναι πολύ προχωρημένοι. Πήραν τη δουλειά της αποτίμησης της Κλουκίνας χωρίς να λάβουν υπό όψιν τους ότι είχαν ασυμβίβαστο γιατί ήταν ειδικοί διαπραγματευτές. Προφανώς πρέπει να δώσουν και βραβείο στη νομική τους υπηρεσία αν την ρώτησαν. Σημειώνεται ότι ο αποτιμητής που αναλαμβάνει μια τέτοια δουλειά υπογράφει δήλωση ότι πληροί τα κριτήρια του νόμου. Και εις ανώτερα. Με αυτά και με αυτά βέβαια η Ιντρακόμ έπρεπε να ψάξει άλλη εταιρία να κάνει την αποτίμηση και βρήκε την Κύκλος αλλά αυτό σήμαινε καθυστέρηση στην υποβολή της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης

Θετική ανατροπή για τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου

Θέση στη shortlist των έργων που θα ενταχθούν στη λίστα Έργων Αμοιβαίου ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PMI) με τρίτες χώρες, εξασφάλισε σύμφωνα με πληροφορίες η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για να λάβει το πρότζεκτ σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και, κατά συνέπεια, ενισχύει σημαντικά τις προοπτικές υλοποίησής του.

Το έργο, το οποίο προωθεί ο Όμιλος Κοπελούζου, είχε λάβει πριν από δύο εβδομάδες προκαταρκτική βαθμολόγηση που δεν το καθιστούσε επιλέξιμο για τη λίστα PMI. Ωστόσο, στο διάστημα που μεσολάβησε, προστέθηκαν στον φάκελο υποψηφιότητάς του νέα στοιχεία τεκμηρίωσης, χάρις στα οποία προκρίνεται με την τελική του αξιολόγηση από την επιτροπή της Κομισιόν. Θετική ανατροπή λοιπόν...

«Βλέπει» εξωτερικό η Intrakat

Από τη στήλη καθώς και από τα διάφορα ρεπορτάζ του insider.,gr μάλλον θα έχετε καταλάβει ότι η Intrakat δεν «βλέπει» μόνο εντός των συνόρων. Για παράδειγμα, κοιτάζει και εξετάζει και την αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα, ακούω ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι επαφές του Αλέξανδρου Εξάρχου με κατασκευαστικές εταιρίες για πιθανές συνέργειες, ενώ οι συζητήσεις περιλαμβάνουν και πιθανές μετοχικές συμμετοχές. Και όλα αυτά έχουν προφανώς το ενδιαφέρον τους. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η εταιρεία έχει παρουσία με έργα που εκτελεί σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή εστιάζει στα Βαλκάνια. Οσον αφορά στα εντός των τειχών, η INTRAKAT με την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, που κι αυτή έχει έντονη διεθνή παρουσία και εμπειρία, γίνεται η 2η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της χώρας με ένα ανεκτέλεστο έργων που θα ξεπερνά τα 4,3 δις ευρώ.

Πότε ολοκληρώνονται το νέο Hilton και τα 55 διαμερίσματα

Το 2025, κάπου στο πρώτο με δεύτερο τρίμηνο του έτους, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μεγάλη επένδυση της ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino κ.α.), κοντά στα 300 εκατ. ευρώ (προς τα 287 εκατ. για την ακρίβεια αν και τα νούμερα πάντα «παίζουν») της ανακατασκευής του πρώην Hilton Αθηνών, ιδιοκτησίας της Ιονική Ξενοδοχειακή Α.Ε.. Το οποίο θα μετατραπεί σε έναν νέο, ολοκληρωμένο προορισμό με την επανατοποθέτησή του στην αγορά διαθέτοντας ξενοδοχειακές υπηρεσίες 5 αστέρων, πολυτελείς κατοικίες εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο, prive club, εστίαση και εμπορικούς χώρους, άθληση και πισίνες κ.α. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος περιλαμβάνει, ως προς τη φιλοξενία και το οικιστικό κομμάτι του έργου, τη δημιουργία του νέου πολυτελούς ξενοδοχείου Conrad που θα διαθέτει 280 δωμάτια και σουίτες και την ανάπτυξη έως 55 πολυτελών κατοικιών, οι οποίες θα λειτουργήσουν υπό τα brands Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences της Hilton. Και δεν θέλει και πολύ σκέψη για να πούμε ότι το ενδιαφέρον εξαρχής «χτύπησε κόκκινο».

Οι υπογραφές του deal και η νέα έδρα

Σχετικά με το deal που από καιρό σας έχει πει η στήλη ότι εξυφαίνεται μεταξύ Δομικής Κρήτης και Δ. Κούτρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δόθηκαν τα χέρια και έπεσαν και οι υπογραφές. Βέβαια, η στήλη επιμένει θεσμικά και αναμένει επίσημες ανακοινώσεις στο ΧΑ γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι συμβαίνει Λέτε να έρθουν άμεσα; Για την ιστορία, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η έδρα στης νέας εταιρείας ίσως «ανέβει» προς Αθήνα πλευρά για να είναι κοντά και στον νέο επενδυτή. Αλλά για αυτό θα χρειαστεί κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα.

Ολοι οι ισχυροί στο δικαστικό ΣΔΙΤ Κεντρικής Ελλάδας

Και οι 5 αρχικοί διεκδικητές του έργου για την ανέγερση δικαστικών μεγάρων σε Λαμία, Βόλο, νέας πτέρυγας στην Καρδίτσα και ανακατασκευής υφιστάμενου μεγάρου στα Τρίκαλα (μαζί με τη συντήρηση/λειτουργία αυτών), μέσω ΣΔΙΤ, προχωρούν στην επόμενη φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου. Πρόκειται για τους ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ, Intrakat – ΤΕΚΑΛ που διεκδικούν μια σύμβαση αρχικού εκτιμώμενου ύψους 48,3 εκατ. ευρώ. Να δούμε βέβαια πόσοι και ποιοι θα φτάσουν έως την τελική φάση των προσφορών σε βάθος χρόνου, καθώς, όπως έχουμε πει, σε κάποια κτηριακά ΣΔΙΤ έχουμε στον δρόμο «διαρροές» υποψηφίων ή και απουσία προσφορών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:13

Wall Street: Ανοδικά συνεχίζει ο Δεκέμβριος - Τρίτη ημέρα κερδών για τον Dow

22:59

Ο Ζελένσκι χαιρετίζει την εκλογή Τουσκ, καλεί σε «ενότητα» απέναντι στη Μόσχα

22:47

Μικρά κέρδη για το πετρέλαιο μετά από 7 εβδομάδες απωλειών

22:35

Οπαδική βία: Έρευνα για εγκληματικές οργανώσεις στον επαγγελματικό αθλητισμό

22:30

COP28: Η ΕΕ θεωρεί «ανεπαρκές» το προσχέδιο συμφωνίας που πρότειναν τα ΗΑΕ

22:18

Οικονόμου: Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει αστυνομική παρουσία στα γήπεδα

22:09

Ισραήλ: Δεν σκοπεύουμε να διατηρήσουμε μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Γάζα

22:05

Έχασε τα 2.000 δολάρια ο χρυσός – Κατεύθυνση από τις κεντρικές τράπεζες αναζητούν οι επενδυτές

21:59

FT: Η ΕΕ επιδιώκει να μαζέψει 15 δισ. για την Ουκρανία από τα δεσμευμένα ρωσικά assets

21:46

Βουλή: Αύξηση επιδομάτων δικαστικών λειτουργών

21:40

Γκιουλέρ: Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχιστεί το καλό κλίμα με την Ελλάδα

21:30

Αλβανία: Απορρίφθηκε το αίτημα του Φρ. Μπελέρη να του δοθεί ειδική άδεια να ορκιστεί

21:21

Σκρέκας: Στις 15 Δεκεμβρίου ξεκινά το «καλάθι Άη Βασίλη» - Θα ελέγχεται για αθέμιτη κερδοφορία η λίστα

21:17

Oppenheimer: «Βλέπει» εκτόξευση του S&P 500 στις 5.200 μονάδες το 2024

21:09

Ρωσία: Ο Πούτιν προαναγγέλλει την κατασκευή περισσότερων πυρηνικών υποβρυχίων

21:02

Βουλή: Ειδική αποζημίωση στο προσωπικό της ΕΛΑΣ που απασχολείται σε μέτρα τάξης κατά τις αθλητικές συναντήσεις

20:58

Ανδρουλάκης: Θέλουμε μια αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη που δεν θα λειτουργεί ως μακρύ χέρι του Μεγάρου Μαξίμου

20:52

Πολωνία: Ο Ντόναλντ Τουσκ εξελέγη νέος πρωθυπουργός

20:51

Απεργία και διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τον Λίβανο υπέρ της Γάζας

20:45

Διώρυγα Παναμά: Ως και τρεις εβδομάδες η αναμονή λόγω... ξηρασίας - Μόνο 22 πλοία διέρχονται κάθε μέρα

20:36

Alpha Trust: Δωρεάν διάθεση 19.520 ιδίων μετοχών σε ΔΣ και προσωπικό

20:32

ΟΗΕ: Συρρίκνωση 5% στο παγκόσμιο εμπόριο το 2023 - Zοφερή η εικόνα του 2024

20:24

Αυγέρη: Η κυβέρνηση, ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει την οπαδική βία

20:17

Alumil: Επενδύσεις 54 εκατ. ευρώ σε ψηφιοποίηση, αυτοματοποίηση και ρομποτισμό την επόμενη 4ετία

20:05

Η Δανία επαναλαμβάνει την αναπτυξιακή της βοήθεια στους Παλαιστίνιους

19:54

Ο Λευκός Οίκος εκφράζει την ανησυχία του για την εξαφάνιση του Αλεξέι Ναβάλνι

19:48

Γεωργιάδης: Εξομοιώνουμε τις διαδικασίες ενημέρωσης από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές

19:39

Τουρκία: Αεροπορικές επιδρομές σε 13 στόχους Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ

19:33

Ευρωαγορές: Ανόδου συνέχεια μετά το ράλι 4 εβδομάδων, στη Fed η προσοχή

19:31

COP28: Απογοητευτικός ο συμβιβασμός για τα ορυκτά καύσιμα για ΜΚΟ και πολλές χώρες