BACKSTORY

Backstory: Χάκερς σε πελάτες τράπεζας; Το fit and proper και τα ομολογιακά

29-06-2021 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

To 'πε και ο διοικητής της ΤτΕ: Οι τράπεζες μπορούν και καλύτερα σε ό,τι αφορά τη χρηματοπιστωτική επέκταση μιας και έχουν ρευστότητα. Επομένως στο σημερινό ραντεβού Σταϊκούρα-τραπεζών, ο υπουργός έχει κάθε λόγο να εξηγήσει στις τράπεζες πως πρέπει να πάει και... καλύτερα μιας και η εποπτική αρχή το αναφέρει σαφώς.

Kαλά, η ανάπτυξη έρχεται αλλά και όρκο δεν παίρνω. Αυτό το ελληνικό χρηματιστήριο με 35 εκατ. τζίρο που πάει να αναζητήσει την ανάπτυξη; Και βρίσκεται και αύξηση κεφαλαίου σε εξέλιξη και ακολουθούν και μεγάλα ομολογιακά.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση, της Αlpha βεβαίως, το ενδιαφέρον είναι σημαντικό. Αυτά είναι πολύ γνωστά. To πιο σημαντικό κομματι πληροφόρησης σε σχέση με την αύξηση αυτή που είδε το φως της δημοσιοτητας ήταν οι 21 ερωτήσεις και απαντήσεις. Μέσα σε αυτές ξεχωρίζουμε την εξής: "Πώς μπορώ να υπολογίσω τα χρήματα που κατ’ ελάχιστον πρέπει να επενδύσω, προκειμένου να έχω δικαίωμα διατήρησης του ποσοστού ιδιοκτησίας μου μετά την ολοκλήρωση της αύξησης";

Στο σενάριο της υλοποίησης της αύξησης στην ανώτατη τιμή ανά μετοχή που ανακοινώθηκε (1,20) και με την προϋπόθεση ότι τα συνολικά έσοδα της αύξησης θα είναι 0,8 δισ. ο κάθε μετοχος πρέπει να υπολογίζει περίπου 52 λεπτά για κάθε μετοχή που κατέχει ως παλαιός μέτοχος.

Να επανέλθω στο θέμα των ομολογιακών εκδόσεων. Mέσω αυτών οι επιχειρήσεις αντί να δανείζονται από τις τράπεζες δανείζονται από ιδιώτες επενδυτές. Με τον τρόπο αυτόν οι τράπεζες δεν δανείζουν μειώνοντας την έκθεσή τους στις επιχειρήσεις . Και φυσικά υπάρχουν επιχειρήσεις που προτιμούν τα ομολογιακά γιατί δανείζονται φθηνότερα αλλά υπάρχουν και κάποιες ευτυχώς λιγότερες που κατευθύνονται στηνέκδοση ομολογιών γιατί οι όροι των τραπεζών είναι μάλλον επαχθείς.

Θυμηθείτε την περίπτωση ΕΛΛΑΚΤΩΡ επί Καλλιτσάντσηδων που παρουσίαζαν ως επιτυχία τα αστρονομικά επιτόκια αλλά στην πραγματικότητα έκαναν το σταυρό τους γιατί γλίτωσαν από τους πυροβολισμούς των τραπεζών. Όσο αφορά δε στην ναυτιλία καλό θα είναι να κρατάμε μικρό καλάθι και να βλέπουμε πόσο επιτόκιο πληρώνουν στις ΗΠΑ όπου εκεί ξέρουν να τιμολογούν εκδόσεις. Και αν ήταν εύκολα τα πράγματα στις ΗΠΑ να ξέρετε ότι κανένας δεν θα προτιμούσε εκδόσεις στη μικρή Ελληνική επικράτεια. Τα πατριωτικά άλλωστε δεν πείθουν πια κανέναν.

Περί ομολογιακών ο λόγος και μου λένε κάτι φίλοι από την αλλοδαπή, ότι παρά την εξαιρετική επάρκεια κεφαλαίων της Lamda, δεν θα τους εξέπληξε αν επέλεγε να αξιοποιήσει περαιτέρω την ευνοϊκή συγκυρία. Αυτό μπορεί να μην σημαίνει και τίποτε, αλλά σαφώς επιβεβαιώνει το καλό όνομα του ομίλου και των σημαντικών project του στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Τις τελευταίες ημέρες έχω στραμμένο το βλέμμα στις Επιτροπές ελέγχου των εισηγμένων. Κόσμος μπαίνει, κόσμος βγαίνει και κάθε υπόθεση κρύβει μια ιστορία μικρή ή μεγάλη. Από ασυμβίβαστα μέχρι ασυμμάζευτα. Μελετώ και επανέρχομαι δριμύτερος λίαν συντόμως. Και σας υπόσχομαι ότι έχει να πέσει το γέλιο της άρκτου. Διότι ως γνωστόν στο ελληνικό χρηματιστήριο οι αρκούδες είναι πολλές και η συγκάλυψη μεγαλύτερη.

Κάτι τέτοια βλέπει το Υπουργείο και ετοιμάζεται για μεγάλες τομές στην Κεφαλαιαγορά. Και οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο παρασκήνιο δείχνει ότι βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση αυτή της εξυγίανσης.

Μια όμως και ο λόγος περί Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι ξάφνιασε το πρόστιμο σε Μπουλούτα για την υπόθεση του 2011. Καθώς προκαλεί συνειρμούς περί fit and proper για τον Ελλάκτωρα. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα αποφανθεί επ’ αυτού η ΕΚ, ενώ λογικά θα υπάρξει προσφυγή κατά της απόφασης για το πρόστιμο από τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο. Αν και όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα σημειώνουν ότι το πρόβλημα τελικά για την τελική απόφαση της ΕΚ μπορεί να είναι και εισαγόμενο, από την Κύπρο.

Και κάτι τελευταίο. Είναι δυνατόν να έχουν αναφερθεί ή καταγγελθεί σε μεγάλη Τράπεζα -κάποτε ήταν μεγαλύτερη- ότι χακαρίστηκαν την ίδια περίοδο αρκετοί πελάτες της και αυτή έκανε το κορόιδο; Να πήραν από λογαριασμούς χρήματα και να χρεώθηκαν πιστωτικές και αντί να συνδράμει η Τράπεζα να ζητά τώρα τα σπασμένα, δηλαδή τα χρήματα από τους εξαπατηθέντες από αγνώστους πελάτες της; Δυσκολεύεται κανείς να το πιστέψει. Αν όμως συνέβη κάτι τέτοιο, ας κοιτάξουν να το διορθώσουν. Δεν έχει σημασία προς το παρόν ποια τράπεζα. Ξέρουν αυτοί αν συνέβη κάτι τέτοιο…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:42

ΕΕ: Προτείνει «πάγωμα» της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ λόγω του «χάους» των δασμών Τραμπ

14:27

Κώτσηρας: Ελάφρυνση φορολογικών βαρών - Ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών

14:19

Επιστολή Μακρόν στον Τραμπ: Ζητά άρση των κυρώσεων κατά του Τιερί Μπρετόν και του δικαστή Νικολά Γκιγιού

13:55

Στουρνάρας στο Politico: H εντυπωσιακή ελληνική ανάπτυξη δεν εξαρτάται από το ρωσικό πετρέλαιο

13:36

Το Ισλαμικό Κράτος καλεί τους υποστηρικτές του να πολεμήσουν το νέο συριακό καθεστώς

13:24

Γροιλανδία: Δεν χρειαζόμαστε το πλωτό νοσοκομείο του Τραμπ, λέει ο Δανός υπουργός Άμυνας

13:10

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές Αθήνας - Θεσσαλονίκης ψάχνουν Έλληνες και ξένοι, πόσα δίνουν για αγορά/ενοικίαση

12:55

Ζαγοροχώρια: Μια βόλτα στα πιο εντυπωσιακά γεφύρια

12:33

Λήμνος: Αίτημα για κήρυξη του νησιού σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης - Χωρίς νερό η Μύρινα

12:22

Ο Τραμπ απορεί γιατί το Ιράν δεν έχει ήδη «συνθηκολογήσει»

12:07

Δυνατές εξαγγελίες από αδύναμους ηγέτες

12:02

Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες εξαιτίας πακιστανικών αεροπορικών επιδρομών

11:55

Λαγκάρντ: Η ΕΕ δεν χρειάζεται και τους 27 για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις

11:40

Κοντογεώργης: Η πολιτική της κυβέρνησης απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες χωρίς διαχωρισμούς και περιχαρακώσεις

11:28

Καλιφόρνια: Νεκρός και ο ένατος αγνοούμενος που παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα

11:24

Σπανάκης: Τα 228 έργα που εκτελούνται στα Δωδεκάνησα, με προϋπολογισμό 110 εκατ., είναι έργο της ΝΔ

11:04

BBC: Τα επτά σενάρια για επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν

10:55

FT: Η Ελλάδα στοχεύει σε κεντρικό ρόλο στην μετά-Ρωσία αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης

10:49

Ο Τραμπ στέλνει πλωτό νοσοκομείο στη Γροιλανδία

10:47

Ουκρανία: Μαζικές ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones σε Κίεβο και άλλες περιοχές

10:35

Η χαρά που κράτησε μία μέρα: Ακύρωση από το Ανώτατο Δικαστήριο, άμεση «απάντηση» Τραμπ και οι … δασμοί των 150 ημερών

10:27

Μητσοτάκης: Οι ενεργειακές συμφωνίες αναδεικνύουν την γεωπολιτική μας θέση, εγγυώνται την ασφάλειά μας

10:18

Διαδικτυακές δημοπρασίες: Τι αντικείμενα πωλούνται - Ποιοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν

10:12

Υδρογονάνθρακες: Οι 10 γεωτρήσεις της ερχόμενης εξαετίας

09:53

ΔΥΠΑ: Πλήρης κάλυψη εισφορών για μακροχρόνια ανέργους κοντά στη σύνταξη

09:40

Ευρωομόλογα: Τα οφέλη που βλέπουν ΕΚΤ και Bundesbank - Η αντίδραση Μερτς στην πρόταση Μακρόν

09:29

Αλλάζουν όλα στη στρατιωτική θητεία: Από τη βασική και ειδική εκπαίδευση έως τους «μισθούς» και το συσσίτιο

09:20

Από την ξηρασία στην πείνα: Το επιστημονικό μοντέλο που προβλέπει τις επόμενες κρίσεις τροφίμων

09:16

Ισοζύγιο Πληρωμών: 2,8 δισ. το 2025 με άλμα 5,8 δισ. στις Επενδύσεις

09:05

Η επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης αυξάνει το άγχος των εργαζομένων - Ένας στους δύο φοβάται ότι μπορεί να αντικατασταθεί