BACKSTORY

Backstory: Χάκερς σε πελάτες τράπεζας; Το fit and proper και τα ομολογιακά

29-06-2021 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

To 'πε και ο διοικητής της ΤτΕ: Οι τράπεζες μπορούν και καλύτερα σε ό,τι αφορά τη χρηματοπιστωτική επέκταση μιας και έχουν ρευστότητα. Επομένως στο σημερινό ραντεβού Σταϊκούρα-τραπεζών, ο υπουργός έχει κάθε λόγο να εξηγήσει στις τράπεζες πως πρέπει να πάει και... καλύτερα μιας και η εποπτική αρχή το αναφέρει σαφώς.

Kαλά, η ανάπτυξη έρχεται αλλά και όρκο δεν παίρνω. Αυτό το ελληνικό χρηματιστήριο με 35 εκατ. τζίρο που πάει να αναζητήσει την ανάπτυξη; Και βρίσκεται και αύξηση κεφαλαίου σε εξέλιξη και ακολουθούν και μεγάλα ομολογιακά.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση, της Αlpha βεβαίως, το ενδιαφέρον είναι σημαντικό. Αυτά είναι πολύ γνωστά. To πιο σημαντικό κομματι πληροφόρησης σε σχέση με την αύξηση αυτή που είδε το φως της δημοσιοτητας ήταν οι 21 ερωτήσεις και απαντήσεις. Μέσα σε αυτές ξεχωρίζουμε την εξής: "Πώς μπορώ να υπολογίσω τα χρήματα που κατ’ ελάχιστον πρέπει να επενδύσω, προκειμένου να έχω δικαίωμα διατήρησης του ποσοστού ιδιοκτησίας μου μετά την ολοκλήρωση της αύξησης";

Στο σενάριο της υλοποίησης της αύξησης στην ανώτατη τιμή ανά μετοχή που ανακοινώθηκε (1,20) και με την προϋπόθεση ότι τα συνολικά έσοδα της αύξησης θα είναι 0,8 δισ. ο κάθε μετοχος πρέπει να υπολογίζει περίπου 52 λεπτά για κάθε μετοχή που κατέχει ως παλαιός μέτοχος.

Να επανέλθω στο θέμα των ομολογιακών εκδόσεων. Mέσω αυτών οι επιχειρήσεις αντί να δανείζονται από τις τράπεζες δανείζονται από ιδιώτες επενδυτές. Με τον τρόπο αυτόν οι τράπεζες δεν δανείζουν μειώνοντας την έκθεσή τους στις επιχειρήσεις . Και φυσικά υπάρχουν επιχειρήσεις που προτιμούν τα ομολογιακά γιατί δανείζονται φθηνότερα αλλά υπάρχουν και κάποιες ευτυχώς λιγότερες που κατευθύνονται στηνέκδοση ομολογιών γιατί οι όροι των τραπεζών είναι μάλλον επαχθείς.

Θυμηθείτε την περίπτωση ΕΛΛΑΚΤΩΡ επί Καλλιτσάντσηδων που παρουσίαζαν ως επιτυχία τα αστρονομικά επιτόκια αλλά στην πραγματικότητα έκαναν το σταυρό τους γιατί γλίτωσαν από τους πυροβολισμούς των τραπεζών. Όσο αφορά δε στην ναυτιλία καλό θα είναι να κρατάμε μικρό καλάθι και να βλέπουμε πόσο επιτόκιο πληρώνουν στις ΗΠΑ όπου εκεί ξέρουν να τιμολογούν εκδόσεις. Και αν ήταν εύκολα τα πράγματα στις ΗΠΑ να ξέρετε ότι κανένας δεν θα προτιμούσε εκδόσεις στη μικρή Ελληνική επικράτεια. Τα πατριωτικά άλλωστε δεν πείθουν πια κανέναν.

Περί ομολογιακών ο λόγος και μου λένε κάτι φίλοι από την αλλοδαπή, ότι παρά την εξαιρετική επάρκεια κεφαλαίων της Lamda, δεν θα τους εξέπληξε αν επέλεγε να αξιοποιήσει περαιτέρω την ευνοϊκή συγκυρία. Αυτό μπορεί να μην σημαίνει και τίποτε, αλλά σαφώς επιβεβαιώνει το καλό όνομα του ομίλου και των σημαντικών project του στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Τις τελευταίες ημέρες έχω στραμμένο το βλέμμα στις Επιτροπές ελέγχου των εισηγμένων. Κόσμος μπαίνει, κόσμος βγαίνει και κάθε υπόθεση κρύβει μια ιστορία μικρή ή μεγάλη. Από ασυμβίβαστα μέχρι ασυμμάζευτα. Μελετώ και επανέρχομαι δριμύτερος λίαν συντόμως. Και σας υπόσχομαι ότι έχει να πέσει το γέλιο της άρκτου. Διότι ως γνωστόν στο ελληνικό χρηματιστήριο οι αρκούδες είναι πολλές και η συγκάλυψη μεγαλύτερη.

Κάτι τέτοια βλέπει το Υπουργείο και ετοιμάζεται για μεγάλες τομές στην Κεφαλαιαγορά. Και οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο παρασκήνιο δείχνει ότι βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση αυτή της εξυγίανσης.

Μια όμως και ο λόγος περί Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι ξάφνιασε το πρόστιμο σε Μπουλούτα για την υπόθεση του 2011. Καθώς προκαλεί συνειρμούς περί fit and proper για τον Ελλάκτωρα. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα αποφανθεί επ’ αυτού η ΕΚ, ενώ λογικά θα υπάρξει προσφυγή κατά της απόφασης για το πρόστιμο από τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο. Αν και όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα σημειώνουν ότι το πρόβλημα τελικά για την τελική απόφαση της ΕΚ μπορεί να είναι και εισαγόμενο, από την Κύπρο.

Και κάτι τελευταίο. Είναι δυνατόν να έχουν αναφερθεί ή καταγγελθεί σε μεγάλη Τράπεζα -κάποτε ήταν μεγαλύτερη- ότι χακαρίστηκαν την ίδια περίοδο αρκετοί πελάτες της και αυτή έκανε το κορόιδο; Να πήραν από λογαριασμούς χρήματα και να χρεώθηκαν πιστωτικές και αντί να συνδράμει η Τράπεζα να ζητά τώρα τα σπασμένα, δηλαδή τα χρήματα από τους εξαπατηθέντες από αγνώστους πελάτες της; Δυσκολεύεται κανείς να το πιστέψει. Αν όμως συνέβη κάτι τέτοιο, ας κοιτάξουν να το διορθώσουν. Δεν έχει σημασία προς το παρόν ποια τράπεζα. Ξέρουν αυτοί αν συνέβη κάτι τέτοιο…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:07

Κακοκαιρία Adel: Κλειστά σήμερα τα σχολεία σε Πεντέλη και Διόνυσο

10:03

Ουκρανία: Έρευνα για διαφθορά στο γραφείο του προσωπάρχη του προέδρου Ζελένσκι

09:48

Γερμανία: Χωρίς αλλαγές το νομοσχέδιο για τις συντάξεις - «Ανταρσία» 50 βουλευτών του CDU

09:35

Κολονία: Απομακρύνθηκαν 6.000 κάτοικοι λόγω επιχείρησης εξουδετέρωσης βομβών του Β' ΠΠ

09:35

Χονγκ Κονγκ: Τερματίστηκε η επιχείρηση πυρόσβεσης στο συγκρότημα πολυκατοικιών - 128 νεκροί, 200 αγνοούμενοι

09:28

Παπασταύρου: Γίνονται οργανωμένες προσπάθειες για να μην διψάσει η Αττική

09:27

Κακοκαιρία Adel: Προβλήματα από την ισχυρή βροχόπτωση σε Αττική και Τροιζηνία

09:21

Παπαθανάσης: Έξι δράσεις για ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κοινωφελών υποδομών

09:19

Grecotel: Νέα ξενοδοχεία και επέκταση στο εξωτερικό στο επενδυτικό πλάνο του 1 δισ. ευρώ

09:10

Ισραήλ: Δέκα νεκροί από την επιχείρηση του στρατού στη νότια Συρία για τη «σύλληψη υπόπτων»

09:04

Black Friday: Τι να προσέχουν επιχειρήσεις και καταναλωτές στις μειώσεων τιμών

08:55

Κακοκαιρία: Επικαιροποιείται το έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ - Η πορεία των καταιγίδων

08:54

Ινδονησία: Στους 84 οι νεκροί από τις πλημμύρες

08:52

Wee Beastie: Το πιο εκλεκτό single malt scotch ουίσκι της χρονιάς

08:40

Προκαταβολή βασικής ενίσχυσης: Σήμερα οι πρώτες πληρωμές σε αγρότες

08:38

Επίδομα θέρμανσης: Τι ισχύει για καυσόξυλα και πέλετ - Τα ποσά και οι κόφτες

08:23

Ιταλία: Γενική απεργία των αυτόνομων «συνδικάτων βάσης» κατά του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού

08:19

Η Κόστα Ρίκα και οι ΗΠΑ προχωρούν στην κατάσχεση 4 τόνων κοκαΐνης στον Ειρηνικό

08:16

Μεξικό: Ο γενικός εισαγγελέας Χερτς παραιτείται κατ’ απαίτηση της προέδρου Σέινμπαουμ

08:06

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δηλώνει πως παρήγγειλε «πολλά περισσότερα» βομβαρδιστικά B-2

08:04

Black Friday: Έφτασε η μεγάλη μέρα των προσφορών - Πού ποντάρουν έμποροι και καταναλωτές

08:01

Πώς να προστατευτείτε από τις καταιγίδες

07:55

Στο φουλ οι «μηχανές» των ρυθμίσεων από Intrum

07:54

Τραμπ: Επίκεινται επιχειρήσεις εναντίον «διακινητών ναρκωτικών» στο έδαφος της Βενεζουέλας στο εγγύς μέλλον

07:50

Στους 94 οι νεκροί από την πυρκαγιά σε πολυκατοικίες στο Χονγκ Κονγκ

07:47

«Βόμβα» ΟΟΣΑ για τους νέους: Αυξημένα όρια ηλικίας και χαμηλές συντάξεις - Τα δυσμενή σενάρια για την Ελλάδα

07:45

PPF: Ποια είναι τα «Κέντρα Δεξιοτήτων - Απασχόλησης Νήσων» για το ανθρώπινο δυναμικό σε Αιγαίο/Κρήτη

07:45

Τραμπ: «Παγώνει» μόνιμα τη μετανάστευση από όλες τις χώρες του Τρίτου Κόσμου μετά το θάνατο της γυναίκας εθνοφρουρού

07:38

Γερμανία: Διπλή «κίτρινη κάρτα» από ΔΝΤ και ΕΕ για το έλλειμμα - Η έκρηξη δαπανών σε άμυνα, υποδομές και ο κίνδυνος εκτροπής

07:34

Γιορτινά και με παροχές μπαίνει ο Δεκέμβρης - Βρέχει βιβλία - Και Γλέζος, και Παλαιστίνη και σμόκιν ο Δούκας