Ακίνητα: Από ελεγκτικό κόσκινο 2.500 φάκελοι αγοραπωλησιών, γονικών παροχών, κληρονομιών ακινήτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Από ελεγκτικό κόσκινο 2.500 φάκελοι αγοραπωλησιών, γονικών παροχών, κληρονομιών ακινήτων
Πάνω από 100 έλεγχοι σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες - Στο στόχαστρο μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Με τις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων να παραμένουν σε ανοδικό κύκλο, συμβολαιογράφοι, υποθηκοφύλακες και τουλάχιστον 2.500 υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων μπαίνουν τώρα στο «στόχαστρο» των φορο-ελεγκτών της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ έχουν προγραμματιστεί για φέτος τουλάχιστον 100 έλεγχοι σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ακίνητα που αλλάζουν χέρια συνοδεύονται και από το απαραίτητο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.

Ταυτόχρονα, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα ανοίξει 2.500 παλιές και νέες υποθέσεις αγοραπωλησιών, γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών ακινήτων με στόχο των εντοπισμό παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, ιδίως μετά την καθιέρωση του αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ στις γονικές παροχές.

Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται οι ανοιχτές υποθέσεις του 2017 για μεταβιβάσεις ακινήτων σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, με τους φορολογούμενους να μην έχουν δεχθεί την προεκτίμηση της Εφορίας. Οι υποθέσεις αυτές παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Στους συμβολαιογράφους και τους υποθηκοφύλακες οι έλεγχοι επικεντρώνονται στο πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ με τους ελεγκτές να ερευνούν περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων για τα οποία δεν πληρώθηκε ο ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών. Επισημαίνεται ότι το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει, ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη.

Από το σκάνερ του φοροελεγκτικού μηχανισμού θα περάσουν:

  1. Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικών αξιών, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ. και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο, τιμή του ακινήτου.
  2. Υποθέσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας. Στις υποθέσεις αυτές ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής, λόγω πρώτης κατοικίας.
  3. Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή Α' κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.
  4. Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών - δωρεών - γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο).
  5. Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ασφαλιστικός βίος με ένα κλικ, ΟΠΣ και Αριάδνη -Στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι τρεις νέες συμβάσεις του ΕΦΚΑ

Προσλήψεις με τον κατώτατο μισθό σε Αττική και Μακεδονία- 4.000 επιδοτούμενες θέσεις για επιχειρήσεις

Οι 7 νέες άδειες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Ποιους αφορούν

gazzetta
gazzetta reader insider insider