Γερμανία: Πρωτοφανές δράμα γύρω από τον νέο προϋπολογισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Πρωτοφανές δράμα γύρω από τον νέο προϋπολογισμό
Κανένας προϋπολογισμός τα τελευταία χρόνια δεν ήταν τόσο αμφιλεγόμενος, καμία προετοιμασία προϋπολογισμού της Γερμανίας δεν ήταν τόσο χαοτική όσο η φετινή.

Κανένας προϋπολογισμός τα τελευταία χρόνια δεν ήταν τόσο αμφιλεγόμενος, καμία προετοιμασία προϋπολογισμού της Γερμανίας δεν ήταν τόσο χαοτική όσο η φετινή.

Παρόλα αυτά η τρικομματική κυβέρνηση μπορεί να αντέξει τις φετινές προκλήσεις λόγω ενός απρόσμενου απροσδόκητου ποσού: Επειδή τα υπουργεία δεν μπόρεσαν και πάλι να δαπανήσουν όλα τα χρήματα το 2023, η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή του επιπλέον 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι έχει την πολυτέλεια να αντιστρέψει μια σειρά από εξοικονομήσεις - και να δαπανήσει ακόμη και ένα επιπλέον δισεκατομμύριο για κατασκευές φιλικές προς το κλίμα.

Αλλά ακόμη και αυτές οι διορθώσεις δεν θα αλλάξουν τη μεγάλη εικόνα: ο προϋπολογισμός του 2024 είναι ο πιο αμφιλεγόμενος και χαοτικότερα σχεδιασμένος εδώ και πολύ καιρό.

Η Handelsblatt παρακολουθεί το πρωτοφανές δράμα γύρω από τον νέο προϋπολογισμό και επισημαίνει τα εξής:

1. Φεβρουάριος 2023: Η φιλία των Lindner και Habeck μέσω αλληλογραφίας

Η διαφορά αρχίζει τον Φεβρουάριο του 2023. Ως συνήθως, τα ομοσπονδιακά υπουργεία υπέβαλαν τα αιτήματά τους στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών κατά την έναρξη της διαδικασίας κατάρτισης του προϋπολογισμού. Ήθελαν 70 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, πράγμα ανεφάρμοστο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Christian Lindner (FDP). Η κατάσταση του προϋπολογισμού ήταν δύσκολη και η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει εξοικονομήσεις.

Αυτό έφερε τον υπουργό Οικονομίας Robert Habeck (Πράσινοι) στο προσκήνιο. Γράφει στον Lindner μια επιστολή στην οποία τον ενημερώνει ότι ο ίδιος και οι Πράσινοι υπουργοί του "δεν μπορούν να αποδεχθούν τα στοιχεία του προϋπολογισμού που παρουσίασε". Και περαιτέρω: "Σας ζητάμε να μην λάβετε περαιτέρω προκαταρκτικές αποφάσεις που μονομερώς ιεραρχούν περαιτέρω δαπάνες" Εάν το «φρένο χρέους» έπρεπε να τηρηθεί, τότε θα έπρεπε να βρεθούν περισσότερα χρήματα με άλλους τρόπους. Οπότε: αυξήσεις φόρων.

Η απάντηση του Lindner δεν αργεί να έρθει. "Με ανακούφιση άκουσα ότι τα υπουργεία που διοικούνται από τους Πράσινους δεν αμφισβητούν τον Βασικό Νόμο για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας", απάντησε σκωπτικά. "Η είδηση ότι τα πράσινα υπουργεία δεν αποδέχονται πλέον τα βασικά στοιχεία για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2024 με εξέπληξε", συνεχίζει ο Λίντνερ. Και επισημαίνει ότι είναι δουλειά του ως υπουργού Οικονομικών να θέτει προτεραιότητες κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού. "Διαφορετικά θα ήταν αδύνατο να διεξαχθούν ομαλές διαβουλεύσεις για τον προϋπολογισμό".

Από τώρα και στο εξής, υπάρχει μια μόνιμη διαμάχη. Αν και η πρόσκληση για συνέντευξη Τύπου είχε ήδη εκδοθεί, ο Λίντνερ αναγκάστηκε να ακυρώσει εκ νέου την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2024 τον Μάρτιο, επειδή ο συνασπισμός των δύο κομμάτων εξακολουθούσε να διαφωνεί ως προς τις δαπάνες. Τον Απρίλιο, ο Λίντνερ ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα παρεκκλίνει από τη συνήθη διαδικασία, θα παραιτηθεί εντελώς από την παρουσίαση των δημοσιονομικών κριτηρίων αναφοράς και στη συνέχεια θα καταρτίσει τον προϋπολογισμό χωρίς κριτήρια αναφοράς. Και αργότερα από το προγραμματισμένο.

2. Ιούλιος 2023: Το γονικό επίδομα

Ο Lindner αυξάνει την πίεση στις αρχές Ιουνίου. Θέτει ακριβείς στόχους για όλες τις εταιρείες ως προς το πόσο πρέπει να εξοικονομήσει ο καθένας. Οι ίδιοι οι υπουργοί θα πρέπει να αποφασίσουν ποιες δαπάνες θα πρέπει να περικοπούν. Η πράσινη υπουργός Οικογένειας Λίζα Πάους περικόπτει το γονικό επίδομα. Θέλει να μειώσει κατά το ήμισυ το όριο εισοδήματος μέχρι το οποίο καταβάλλεται το γονικό επίδομα σε 150. 000 ευρώ ανά ζευγάρι.

Αυτό οδηγεί σε θύελλα αγανάκτησης. Ολόκληρη η Γερμανία συζητά για τις διακρίσεις των γυναικών στην επαγγελματική ζωή, η ψηφιακή επιχειρηματίας Verena Pausder ξεκινά μια αίτηση κατά των περικοπών, η Paus δέχεται πιέσεις. Υπερασπίζεται τον εαυτό της: ενόψει των στόχων εξοικονόμησης της Lindner, δεν είχε άλλη επιλογή. Και δεν θα αργήσει να επιστρέψει ο Paus τη χάρη στον Lindner.

3. Αύγουστος 2023: Ο αποκλεισμός του Paus

Μετά τη διαμάχη για τον νόμο περί θέρμανσης, το κόμμα των Φιλελευθέρων θέλει να κάνει μια νέα αρχή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Αλλά οι καλοκαιρινές διακοπές δεν έχουν καν τελειώσει, όταν ξεσπά ένα σκάνδαλο: ο υπουργός Οικογένειας Πάους μπλοκάρει τη σχεδιαζόμενη δέσμη φορολογικών μέτρων του Λίντνερ, η οποία προβλέπει φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις. Ο Paus πιστεύει ότι αν υπάρχουν χρήματα για οικονομική ανακούφιση, ο Lindner πρέπει επίσης να προβλέψει περισσότερα κονδύλια για τα φτωχά παιδιά στον οικονομικό του προγραμματισμό για το σχεδιαζόμενο βασικό πρόγραμμα προστασίας των παιδιών.

Μια προγραμματισμένη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου αναβάλλεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο Λίντνερ αναγκάζεται να ακυρώσει μια άλλη συνέντευξη Τύπου που είχε ήδη συγκληθεί. Στο τέλος, η Paus εγκαταλείπει την αντίστασή της και, μετά από κάποια καθυστέρηση, ο "Νόμος περί αναπτυξιακών ευκαιριών" του Lindner ψηφίζεται από το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο. Όμως η ατμόσφαιρα στα φανάρια είναι και πάλι δηλητηριασμένη από τη διαμάχη. Και μόλις τρεις μήνες αργότερα, τα πράγματα πρόκειται να γίνουν ακόμη χειρότερα.

4. Νοέμβριος 2023: Το συνταγματικό δικαστήριο χτύπημα

«Void». Με αυτή τη λέξη, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο θα καταστρέψει ολόκληρο τον δημοσιονομικό σχεδιασμό του συνασπισμού των δύο κομμάτων στις 15 Νοεμβρίου - μία ημέρα πριν η Μπούντεσταγκ εγκρίνει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2024 στη "σύνοδο προσαρμογής" της.

Με την απόφασή του, το Συνταγματικό Δικαστήριο κηρύσσει αντισυνταγματική την επαναταξινόμηση του χρέους τον καιρό της πανδημίας ως χρέος για το κλίμα από τις αρχές του 2022, ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Επειδή έκρινε επίσης ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είχε εκ των πραγμάτων τη δυνατότητα να δημιουργήσει αποθεματικά χρηματοδοτούμενα από το χρέος όταν ανεστάλη το φρένο του χρέους, ολόκληρος ο δημοσιονομικός σχεδιασμός είναι άκυρος.

Στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2024, υπάρχει ξαφνικά ένα κενό 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στον τακτικό προϋπολογισμό και ένα έλλειμμα 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ταμείο για το κλίμα και τον μετασχηματισμό. Ακόμη και ημέρες μετά την απόφαση, το Υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να διευκρινίσει πώς ακριβώς προέκυψε το ποσό στον τακτικό προϋπολογισμό, τόσο μεγάλο είναι το χάος.

Τις επόμενες εβδομάδες, ο καγκελάριος Scholz, ο αντικαγκελάριος Habeck και ο υπουργός Οικονομικών Lindner περνούν πολύ χρόνο μαζί. Διαπραγματεύονται για πάνω από 200 ώρες για το πώς θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός που προβλέπει μερικές εξοικονομήσεις, αλλά και πολλή αβεβαιότητα. Για παράδειγμα, αν θα ανασταλεί και πάλι το φρένο χρέους για την παροχή βοήθειας για τις πλημμύρες στην κοιλάδα Ahr. Και πάλι εδώ: εδώ και μέρες δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το πώς θα εξοικονομηθούν συγκεκριμένα τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι οικονομίες ενός μικρού τομέα της οικονομίας που πρόκειται να παραλύσουν ολόκληρη τη χώρα.

5. Ιανουάριος 2024: Η εξέγερση των αγροτών

Οι σχεδόν μοναδικές εξοικονομήσεις που αποφάσισαν να κάνουν τα φανάρια αφορούν κυρίως τη γεωργία. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις για το γεωργικό πετρέλαιο κίνησης πρόκειται να καταργηθούν, όπως και η απαλλαγή των αγροτών από τον φόρο επί των αυτοκινήτων.

Αλλά οι καλά οργανωμένοι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους, παραλύοντας μερικές φορές όλη την κυκλοφορία στην πρωτεύουσα με τα τρακτέρ τους.

Κάποιοι μάλιστα περιμένουν τον αντικαγκελάριο Habeck καθώς επιστρέφει στην ηπειρωτική χώρα με το πλοίο από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του, καταγγέλοντας την πολιτική του.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μετριάζει γρήγορα τις περικοπές. Η ακύρωση της απαλλαγής από τον φόρο για τα αυτοκίνητα αποσύρεται από τα φανάρια, η φορολογική απαλλαγή για το γεωργικό ντίζελ θα καταργηθεί μόνο σταδιακά. Αυτό δεν είναι αρκετό για τους αγρότες, συνεχίζουν να διαμαρτύρονται. Συζητείται τώρα η επιβολή εισφοράς για την καλή μεταχείριση των ζώων, ένας επιπλέον φόρος στο κρέας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider