Μαρινάκης για οπαδική βία: Αν δεν συμμορφωθούν αυτοί που πρέπει, θα πάρουμε πιο σκληρές αποφάσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαρινάκης για οπαδική βία: Αν δεν συμμορφωθούν αυτοί που πρέπει, θα πάρουμε πιο σκληρές αποφάσεις
Στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. 

Στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όπως τόνισε οι χθεσινές ανακοινώσεις κινούνται σε δύο επίπεδα με το ένα να αφορά τα γήπεδα, με την ουσία ωστόσο του προβλήματος να βρίσκεται στις επιθέσεις που σημειώνονται και εκτός γηπέδων.

Η πιο σημαντική ανακοίνωση των χθεσινών μέτρων, είπε ο κ. Μαρινάκης, είναι η επίσκεψη των υπουργών στον Άρειο Πάγο που στοχεύει στην αναβάθμιση της έρευνας της δικαιοσύνης προκειμένου να βρεθούν χρηματοδότες και ηθικοί αυτουργοί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στην ουσία του, συμπληρώνοντας ότι «εδώ μιλάμε πιθανότητα για μία, δύο, τρεις, πέντε, δέκα -μπορεί μια ομάδα να έχει από κάτω της δύο, στο όνομα μίας ομάδας, ίσως και με τη συμμετοχή κάποιων μέσα σε έναν Σύλλογο, δεν το ξέρουμε αυτό- εγκληματικές οργανώσεις».

Όπως επισήμανε μάλιστα «δεν είναι μόνο τα ζητήματα ηθικών αυτουργιών ή ύπαρξης συμμοριών ή εγκληματικών οργανώσεων. Υπάρχουν άνθρωποι που βγάζουν ανακοινώσεις εμπρηστικές που λένε ότι θα «χυθεί αίμα» -γιατί είναι διαχρονικά αυτά, δεν είναι σε μια ομάδα απέναντί σας- θα μας βρείτε απέναντί σας. Όταν κάνουμε μια ανακοίνωση, την επόμενη μέρα βλέπουμε όλως τυχαίως υβριστικά σχόλια, απειλητικά σχόλια. Όλα αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Θα κριθεί προφανώς ο καθένας για αυτά που θα κάνει, γιατί εμείς δεν θα πούμε ποιος είναι αθώος και ποιος είναι ένοχος. Εμείς, όμως, οφείλουμε ως εκτελεστική εξουσία να πάμε στη Δικαιοσύνη και να ζητήσουμε όλο αυτό να αναβαθμιστεί και να αντιμετωπιστεί στη σοβαρότητά του. Γιατί ό,τι και να κάνουμε για τα γήπεδα και θα απαντήσω και στις απορίες των φιλάθλων για τα γήπεδα, εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη διάστασή του και δεν είναι μόνο προφανώς των γηπέδων, είναι και άλλα αντίστοιχα επιμέρους ζητήματα -αλλά, τώρα μιλάμε για τα γήπεδα- το οποίο είναι βία, ακραία βία, ενδεχόμενη ύπαρξη μίας ή και περισσότερων εγκληματικών οργανώσεων, ξεκινάει από το ποδόσφαιρο και επεκτείνεται σε όλη την κοινωνία».

Εδώ και πολλά χρόνια φαίνεται ότι υπάρχει κάτι οργανωμένο στα γήπεδα που αφορούν και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες και όχι απλώς σε μία κροτίδα όπως είναι οι χρηματοδοτήσεις, η εμπορία ναρκωτικών.

Αναφορικά με τη κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για των κεκλεισμένων των θυρών αγώνων, ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι οι ομάδες κατά πλειοψηφία δεν κάνουν έλεγχο των εισιτηρίων με ταυτότητα.

«Το Κράτος τι έρχεται και λέει: «Έχετε οι ομάδες μία υποχρέωση, μεταξύ άλλων. Δύο βασικές υποχρεώσεις για τα γήπεδα. Κάμερες υψηλής ευκρίνειας που να μπορεί η Αστυνομία να δει και οι Αρχές το υλικό και έλεγχο ηλεκτρονικού εισιτηρίου με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας, το οποίο είναι υποχρέωση των ομάδων. (...)

Σε αυτό το σημείο επισήμανε πως «το αν η Αστυνομία, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα κάνει κατά περίπτωση έξτρα έλεγχο σωματικό για να βλέπει ποιοι μπαίνουν στο γήπεδο, είναι άλλο πράγμα από τον έλεγχο εισιτηρίου με ταυτότητα» και υπογράμμισε: «Οι ομάδες, λοιπόν, κατά πλειοψηφία, αυτό το πράγμα και σε όλους τους αγώνες σχεδόν, δεν το κάνουν. Εμείς, λοιπόν, καταλαβαίνουμε και την οργή και την αγανάκτηση των φιλάθλων, που έχουν πληρώσει ένα εισιτήριο διαρκείας για δύο μήνες -ελπίζω μόνο για δύο μήνες, γιατί πρέπει να συμμορφωθούν οι ομάδες- για να πάνε στο γήπεδο». Όπως είπε από τη στιγμή που διαπιστώνεται έλλειμμα στον έλεγχο «θεωρώ πολύ πιο υπεύθυνο το κράτος να πει, ”ζητώ συγνώμη, δύο μήνες δεν θα πάτε στο γήπεδο, αλλά σας προστατεύω για να γυρίσετε και να ξέρετε”» ποιος κάθεται δίπλα σας. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Σε κάθε περίπτωση, να σας πω ένα παράδειγμα: Έχετε παιδιά, έχω παιδιά, αύριο το πρωί αποφασίζετε ένα χρόνο να βγάλετε ένα πρόγραμμα σε μία αθλητική εγκατάσταση, να πάνε να παίξουν τένις, βόλεϊ, οτιδήποτε. Και έρχεται το κράτος σε αυτήν την εγκατάσταση και διαπιστώνει ότι οι συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες για να λειτουργεί η εγκατάσταση. Εσείς έχετε πληρώσει. Φταίει το κράτος που διαπιστώνει ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες ή φταίνε αυτοί που έχουν την εγκατάσταση και δεν τις πληρούν;», είπε ο κ. Μαρινάκης.

Στις επικρίσεις περί «ημιμέτρων» απάντησε πως δεν θυμάται ο ίδιος πρωθυπουργό και κυβέρνηση «ν' ανακοινώνει μία σειρά αποφάσεων, όπως είπα η κυριότερη είναι η δικαστική διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη της υπόθεσης, και δύο μήνες ο κόσμος να μην πάει στα γήπεδα και επισήμανε πως «αν δεν συμμορφωθούν όλοι ή αυτοί που πρέπει να συμμορφωθούν, θα έχουμε και πιο σκληρές αποφάσεις». Μετά την 12η Φεβρουαρίου θα εξεταστούν πολλά και κυρίως το ηλεκτρονικό εισιτήριο με ταυτοπροσωπία, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το βασικό είναι -σας το ξαναλέω- να αντιμετωπιστούν αυτοί οι 500, 600, 1.000 σε όλη την Ελλάδα από συγκεκριμένες πέντε-έξι ομάδες -δεν είναι παραπάνω- οι οποίοι δρουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Γιατί δεν μπορείς να ξέρεις αν θα πάνε στο βόλεϊ, στο κρίκετ ή στην πλατεία. Όμως, αν τους αντιμετωπίσεις στη ρίζα τους θα περιοριστούν στον μέγιστο βαθμό» τόνισε και προσέθεσε: «Το δεύτερο που θέλω να πω: Λένε μα γιατί δεν κλείσατε το μπάσκετ, γιατί δεν κλείσατε το βόλεϊ; Το μπάσκετ, κατ' αρχάς, έχει καταφέρει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό και έχει προστατέψει το προϊόν του. Γίνονται πολύ σκληροί αγώνες σε ένταση, και σε ευρωπαϊκό και σε ελληνικό επίπεδο, και τελειώνουν οι αγώνες αυτοί εδώ και πολλά χρόνια χωρίς να πηγαίνουν, για παράδειγμα, οι παίκτες στο νοσοκομείο. Γιατί λοιπόν, να τιμωρήσουμε το βόλεϊ; Ναι, έγινε έξω από το γήπεδο βόλεϊ, αλλά αυτοί που πήγαν να το κάνουν αυτό δεν ξέρουν ούτε τι είναι το φιλέ». Σημείωσε πως μέτρα π.χ. για το βόλεϊ δεν είναι ο κανόνας, είναι εξαίρεση γιατί κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν ενδεχομένως το βόλεϊ… εξηγώντας πως «αν υπάρχει πληροφορία της Αστυνομίας ότι σε έναν αγώνα βόλεϊ, κρίκετ, χάντμπολ, οτιδήποτε, όλοι αυτοί οι οργανωμένοι ”στρατοί” -οι οποίοι στο μεταξύ θα ερευνώνται- χρησιμοποιήσουν το άθλημα ως ορμητήριο, θα παίρνεται μια, κατά περίπτωση απόφαση …».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οπαδική βία: Έρευνα για εγκληματικές οργανώσεις στον επαγγελματικό αθλητισμό

Αυγέρη: Η κυβέρνηση, ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει την οπαδική βία

Κασσελάκης: Το κλειδί για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας είναι ένα: πολιτική βούληση

gazzetta
gazzetta reader insider insider