Οικονόμου και Βρούτσης στον Άρειο Πάγο για την οπαδική βία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονόμου και Βρούτσης στον Άρειο Πάγο για την οπαδική βία
Θα ζητήσουν, εκ μέρους της κυβέρνησης, την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς.

Η κυβέρνηση χθες ανακοίνωσε δέσμη μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στα ελληνικά γήπεδα και σήμερα Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, θα μεταβούν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης και θα ζητήσουν, εκ μέρους της κυβέρνησης, την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στο χώρο.

Αγώνες Super League χωρίς θεατές και κάμερες στα γήπεδα

Χωρίς την παρουσία θεατών θα γίνουν οι αγώνες της Σούπερ Λιγκ τους επόμενους δύο μήνες, ενώ σε όλα τα γήπεδα θα μπουν κάμερες και θα εφαρμοστεί ηλεκτρονική είσοδος και ταυτοποίηση των φιλάθλων. Για δύο μήνες, έως 12 Φεβρουαρίου κεκλεισμένων των θυρών όλοι οι αγώνες της Super League 1. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β της Super League 2 οι οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας.

Θα εκδοθεί σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει παράλληλα ότι με έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Η εκτέλεση των μελών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής, αναστέλλεται έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024. Η πρώτη σχετική κοινή υπουργική απόφαση θα εκδοθεί για τον προσεχή εντός έδρας αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα για τον Europa League ο οποίος θα διεξαχθεί για προφανώς λόγος ασφαλείας μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.

Έως 12 Φεβρουαρίου θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης προκειμένου να εξεταστεί η παράταση της εφαρμογής της σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακολουθών προϋποθέσεων:

  1. Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1.
  2. Ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές.
  3. Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.

Μέχρι 18 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί κάμερες υψηλής ευκρίνειας σε όλα τα γήπεδα της superleague και θα ελέγχεται από την αστυνομία. Ανάλογα με την χωρητικότητα του γηπέδου θα τοποθετεί και αντίστοιχος αριθμών καμερών. Θα δημιουργηθεί ειδικό δωμάτιο, όπου θα υπάρχουν αστυνομικοί που θα χειρίζονται τις κάμερες και θα ζουμάρουν στην κερκίδα ή τις κερκίδες που γίνονται τα επεισόδια. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει καταγραφικό που θα καταγράψει όλες τις σκηνές βίας, και το οπτικό υλικό σαν αποδεικτικό στοιχείο θα συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία.

Ηλεκτρονικό εισιτήριο στα γήπεδα

  • Ο κάθε φίλαθλος, όταν αγοράζει το εισιτήριο θα δίνει το ΑΚΜΑ του, τα στοιχεία ταυτότητας, και έτσι το εισιτήριο θα είναι ονομαστικό.
  • Το εισιτήριο εκτός τα προσωπικά του στοιχεία θα καταγράφει την θύρα, την σειρά και τον αριθμό της θέσης που κάθεται ο κάθε φίλαθλος.
  • Έτσι όταν γίνονται επεισόδια θα βλέπουν από τις κάμερες σε ποια θέση κάθονταν οι ταραξίες και θα τους εντοπίζουν από το ονομαστικό εισιτήριο.
  • Επίσης όταν μπαίνουν στο γήπεδο θα γίνεται και ταυτοπροσωπία, μήπως είναι άλλος αυτός που αγόρασε το εισιτήριο και άλλος αυτός που το χρησιμοποιεί για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για προσθήκη νέας ειδικής εφαρμογής AI στο gov.gr

Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση εν μέσω της χειμερινής περιόδου – Πώς θα προστατευθούν οι πολίτες από τα ακραία φαινόμενα

Έρχονται νέα καταστήματα l’ artigiano το 2024 – Πού θα ανοίξουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider