Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει προσωρινή βίζα για Τούρκους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει προσωρινή βίζα για Τούρκους
Θα τους διευκολύνει να επισκέπτονται ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να διευκολύνει τους Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, χορηγώντας τους μια προσωρινή βίζα, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Η πρωτοβουλία, η οποία επανεκκινεί μια παλαιότερη διαδικασία, ενδέχεται να ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα την Πέμπτη για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, σύμφωνα με τις πηγές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται, μάλιστα, να έχει εγκρίνει την απόφαση της Αθήνας να χορηγήσει αυτήν την προσωρινή βίζα.

«Είναι μια ανοιχτή συζήτηση, η οποία πηγαίνει πολύ καλά, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε για το θέμα ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ τη Δευτέρα. «Δεν είναι θέμα συμφωνίας με την Τουρκία. Είναι απόφασή μας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί ανήκουμε στη ζώνη Σένγκεν», είπε ο υπουργός.

Η αναβίωση του μέτρου της προσωρινής βίζα θα δώσει ώθηση στον τουριστικό τομέα στα ελληνικά νησιά και θα ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών. Δείχνει επίσης ότι η Τουρκία και η Ελλάδα σταδιακά αφήνουν πίσω τους την περίοδο της αυξημένης έντασης που τους έφερε κοντά σε πόλεμο το 2020.

Οι σχέσεις μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ερντογάν έχουν βελτιωθεί από τον Ιούλιο, καθώς οι δυο τους έχουν συναντηθεί δύο φορές και έχουν συμφωνήσει να προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια πιο ήρεμη σχέση παρά τις διαφορές που έχουν σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Συμφώνησαν να αναβιώσουν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας κατά τη συνάντησή τους τον Ιούλιο.

Το συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει σειρά συναντήσεων μεταξύ υπουργών, είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην αντιμετώπιση ποικίλων θεμάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ξεκίνησε το 2010, αλλά η τελευταία φορά που συνεδρίασε ήταν το 2016.

Σε μια προσπάθεια να ελεγθούν περαιτέρω οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, οι γειτονικές χώρες συμφώνησαν επίσης να διορίσουν έναν Έλληνα αξιωματούχο της ακτοφυλακής στη Σμύρνη της Τουρκίας και έναν Τούρκο αξιωματούχο στη Λέσβο, σημείωσε επίσης ο Καιρίδης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσιόδρας για Τουρκία: Η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις, όχι φοβικά αλλά με εθνική αυτοπεποίθηση

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διδάχθηκε τίποτε από τη μνημονιακή περίοδο

gazzetta
gazzetta reader insider insider