Μητσοτάκης μετά από Ερντογάν: Νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης μετά από Ερντογάν: Νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων 
Το «κλίμα» που μετέφερε ο πρωθυπουργός μετά από τη συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο στη Σύνοδο του NATO.

Τελευταία ενημέρωση: 17:20

Για «μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το Σύνοδο Κορυφής του NATO στην Λιθουανία, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός είπε πως «στη σημερινή συνάντηση επαλήθευσε τη διάθεση για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για έναν πιο σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες. Πρόθεση να ξανασυναντηθούμε πριν το τέλος του έτους, στη Θεσσαλονίκη σε ανώτατο επίπεδο (Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας), με θετική ατζέντα στο μενού. Δεν λύθηκαν, βεβαίως, όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει διάθεση να ξαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεων μας από μια θετική σκοπιά».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη «για μια νέα σελίδα» στις σχέσεις με την Τουρκία.

Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε, δε, πως κατά τη διάρκειας μιας ώρας συνάντηση του με τον πρόεδρο της Τουρκίας έθεσε και το ζήτημα των καταγγελλόμενων παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου στα εσωτερικά δρώμενα της χώρας απαντώντας ότι «δεν μπορεί να πει περισσότερα για όσα λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες».

Ακόμα, για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών σημείωσε «το πλαίσιο που οραματίζομαι για μια καλή συνεργασία, έχει τρεις άξονες. Ο πολιτικός διάλογος υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών. Η βασική διαφορά είναι οι θαλάσσιες ζώνες.

Ο δεύτερος δίαυλος είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που μπορούν να αποδώσουν καρπούς.

Ο τρίτος άξονας αφορά τη λεγόμενη θετική ατζέντα, σε μια δουλειά που έχει γίνει από τον (,υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα) Φραγκογιάννη και αφορά σε οικονομικά θέματα. Αυτά μπορούν να οικοδομηθούν στη Θεσσαλονίκη πριν το τέλος του έτους» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Κάνουμε μια συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία και αυτό προσαρμόζει αυτά που μπαίνουν στη συζήτηση» συμπλήρωσε.

Για τα εξοπλιστικά

Ερωτηθείς για το εν εξελίξει εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας από τις ΗΠΑ, αλλά και τη διαφαινόμενη προμήθεια των μαχητικών F-16 από την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο άριστο επίπεδο των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, «είναι σημαντικότερες από ποτέ», είπε χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας πως στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και να επαναβεβαιώσει τις πολύ στενές διμερείς σχέσεις.

Απαντώντας για το διαφαινόμενη συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για τον εκσυγχρονισμό και την προμήθεια αμερικανικών μαχητικών F - 16, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό αφορά την Ελλάδα μόνο έμμεσα, τόνισε ότι μένει να φανεί πως αυτό θα αποτυπωθεί ως αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης προς το Κογκρέσο και υπογράμμισε ότι «έχει γινεί κατανοητό πάντως ότι οι εξοπλισμοί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε βάρος άλλου κράτους - μέλους», ενώ επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Κυπριακό - Μεταναστευτικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε εξάλλου ότι «Ελλάδα και Κύπρος κάθονται στο ίδιο τραπέζι» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζοντας ότι τυχόν βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ περνά μέσα από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι είναι προς το στρατηγικό όφελος μας «η Τουρκία να παίξει με τους δικούς μας κανόνες, ήτοι του Διεθνούς Δικαίου και των πολυμερών σχημάτων». Ερωτηθείς για το κατά πόσον ετέθη στο ραντεβού του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο αποτελούν υβριδική απειλή για το ΝΑΤΟ και υπογράμμισε ότι η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα θέματα, που δε συζητά και δεν θεωρεί ότι αποτελούν κομμάτι του Ελληνοτουρκικού διαλόγου η Αθήνα. «Και εγώ και ο κ. Ερντογάν ξεκινούμε μία νέα θητεία, δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω την ειλικρίνεια των προθέσεων του, ναι είναι μία στροφή της Τουρκίας, πιθανώς και προσαρμογή στην πραγματικότητα και από τη στιγμή που δεν έχω δείγματα γραφής περί του αντιθέτου μπορώ να βλέπω το ποτήρι μισογέματο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Τι υποστηρίζει η Άγκυρα

«Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος και των δύο χωρών το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια» σημειώνεται σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Οι πλευρές συμφώνησαν για την αξιοποίηση αυτής της θετικής δυναμικής και την ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών κατά την προσεχή περίοδο, πρόσθεσε.

Ερντογάν και Μητσοτάκης συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

«Επιπλέον, ανέθεσαν στους δύο υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγήσουν τη διαδικασία και να ενημερώνουν για την πρόοδο που σημειώνεται», υπογραμμίζεται επίσης στην ανακοίνωση.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν την επιθυμία τους για συχνότερη επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα, με στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για τη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας.

Οι άλλες επαφές του πρωθυπουργού

Αναφορικά με τις συναντήσεις, που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμάνουελ Μακρόν, τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς και τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «με τον κ. Μακρόν επαναβεβαιώσαμε το εξαιρετικό πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες σε πολλά επίπεδα και στον αμυντικό τομέα» και γνωστοποίησε πως σύντομα θα βρεθεί στη Γαλλία για να διαπιστώσει την πρόοδο στη ναυπήγηση των φρεγατών Belharra η καθέλκυση της πρώτης εκ των τριών θα γίνει, όπως είπε, το Φθινόπωρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το θετικό κλίμα Αθήνας - Βερολίνου και στο τετ α τετ που είχε με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Εξέπεμψε, πάντως, αυστηρό μήνυμα προς τα Τίρανα καθώς επιβεβαίωσε ότι κατά τη συνάντηση του με τον Αλβανό ομόλογο του, επανέλαβε πως το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη άπτεται του Κράτους Δικαίου επαναλαμβάνοντας ότι τα σχετικά ζητήματα βρίσκονται στη προμετωπίδα της ΕΕ. «Είναι θέμα Κράτους Δικαίου όταν εκλεγμένος δήμαρχος φυλακίζεται χωρίς βάσιμες κατηγορίες και κρατείται χωρίς να μπορεί να ορκιστεί, αυτά δεν μπορεί να συμβαίνουν σε μια χώρα που θέλει να προσεγγίσει την ΕΕ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διεμήνυσε: «το μήνυμα μου είναι σαφές, σέβομαι την αλβανική δικαιοσύνη αλλά το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει σύντομα να λυθεί».\

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Δένδια με τον Τούρκο ΥΠΑΜ, με τα ΜΟΔ στο επίκεντρο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η θερμή χειραψία και ο διάλογος

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider