Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Συμφωνία για διατήρηση του θετικού κλίματος στις διμερείς σχέσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Συμφωνία για διατήρηση του θετικού κλίματος στις διμερείς σχέσεις
Το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια, καθώς κάτι τέτοιο θα είναι προς όφελος και των δυο χωρών, συμφώνησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα, στο Βίλνιους. Το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια, καθώς κάτι τέτοιο θα είναι προς όφελος και των δυο χωρών, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, έγινε σε καλό κλίμα και οι δυο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου μια ώρα.

Συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Η θερμή χειραψία και ο διάλογος

Επίσης συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Στη συνάντηση και δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη παρευρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του, Άννα Μαρία Μπούρα.

Αντίστοιχα, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνόδευσαν ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής σύμβουλός του, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Η ανάρτηση Ερντογάν και η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας

Λίγη ώρα μετά το τέλος της συνάντησης των δύο ηγετών, ο Τούρκος πρόεδρος σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε: «Είχαμε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Είθε η συνάντησή μας να είναι επωφελής για τις χώρες μας»

Την ίδια στιγμή, η τουρκική προεδρία με μία λιτή ανακοίνωσε ανέφερε:

Ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, λόγω της Συνόδου Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η θερμή χειραψία και ο διάλογος

Η συνάντηση των δύο αντρών κράτησε περίπου μία ώρα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «έγινε μια ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα». Οι δύο ηγέτες έθεσαν το πλαίσιο για τη συνέχεια», τονίζεται ακόμα.

«Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα», ανέφερε ο Ερντογάν, με τον Μητσοτάκη να απαντάει: «Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και ξεκίνησαν μια καλή επαφή».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σύνοδος NATO: Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας πριν τον Ερντογάν

Κυβερνητικές πηγές: Υπό τους περιορισμούς του Κογκρέσου η αναβάθμιση και απόκτηση των F-16 από την Τουρκία

gazzetta
gazzetta reader insider insider