Εκλογές 2023: Κυρίαρχη με 158 έδρες η ΝΔ σε οκτακομματική Βουλή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές 2023: Κυρίαρχη με 158 έδρες η ΝΔ σε οκτακομματική Βουλή
Aυτοδυναμία και ισχυρή νίκη της ΝΔ στις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Νέες εκλογικές απώλειες για ΣΥΡΙΖΑ, οριακή άνοδος για ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση. Εκτός Βουλής το ΜέΡΑ25 και είσοδος για Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:52

Ιστορική νίκη και ισχυρή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση σε μια Βουλή 8 κομμάτων, έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, κατακτώντας 158 έδρες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανανεώνει τη θητεία του στο Μέγαρο Μαξίμου. Βαριά τραυματισμένος από την εκλογική μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα ποσοστά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποχωρούν έτι περαιτέρω από τις κάλπες του Μαΐου, στο 17,8% καθώς η διαφορά του με το «γαλάζιο» κόμμα ξεπέρασε τις 22 μονάδες.

Αξιοσημείωτο της εκλογικής διαδικασίας ήταν πως τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, μπόρεσαν να διατηρήσουν σταθερά τα ποσοστά τους, με μικρή μάλιστα ανοδική τάση, ενώ αντιθέτως εκτός Βουλής μένει το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Ταυτόχρονα, στα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου θα κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Πλεύση Ελευθερίας, η Νίκη αλλά και οι «Σπαρτιάτες», με τον πρόεδρο του κόμματος, να ευχαριστεί τον φυλακισμένο Ηλία Κασιδιάρη, για τη στήριξή του.

Η νέα Βουλή θα είναι οκτακομματική και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, με την ενσωμάτωση στο 99,61%, οι ισορροπίες των εδρών διαμορφώνονται ως εξής:

  • Νέα Δημοκρατία: 40,55%, 158 έδρες
  • ΣΥΡΙΖΑ: 17,83%, 48 έδρες
  • ΠΑΣΟΚ: 11,85%, 32 έδρες
  • ΚΚΕ: 7,69%, 20 έδρες
  • Σπαρτιάτες: 4,64%, 12 έδρες
  • Ελληνική Λύση: 4,44%, 12 έδρες
  • ΝΙΚΗ: 3,69%, 10 έδρες
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3,17%, 8 έδρες

Πανηγυρικό κλίμα στην Πειραιώς

Το μήνυμα για σκληρή δουλειά και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων χωρίς έπαρση ή αλαζονικές συμπεριφορές έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματός του τονίζοντας πως «θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων», ενώ εκτίμησε πως το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί η ισχυρή εντολή «να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η πατρίδα».

«Για δεύτερη συνεχόμενη φορά όλη η Ελλάδα είναι ξανά μπλε. Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στα κομματικά στελέχη. Ξέρω πόσο κουραστήκατε όμως σήμερα το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειές μας. Ο λαός μας εμπιστεύτηκε με άνετη πλειοψηφία και μας έδωσε ισχυρή εντολή να πάμε μπροστά και να βαδίσουμε στον δρόμο της προόδου και της κοινωνικής συνοχής» υπογράμμισε στη συνέχεια έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς, με οπαδούς του κόμματος να πανηγυρίζουν, φωνάζοντας συνθήματα. «Για μένα η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα συγκινητική» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει πως: «Για πρώτη φορά η ΝΔ μετά από μια 4ετία κυβέρνησης κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά της. Αυτό που πετύχαμε είναι να κλείσουμε οριστικά τον κύκλο του διχασμού και της τοξικότητας που άνοιξε πριν από μια 10ετία. Θέλω να ξέρετε ότι η ευθύνη που αισθάνομαι στους ώμους μου είναι πολύ βαριά. Σήμερα γιορτάζουμε και αύριο σηκώνουμε τα μανίκια για σκληρή δουλειά» διεμήνυσε.

Αναταράξεις στην Κουμουνδούρου - Τσίπρας: «Θέτω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε τον εαυτό του στην κρίση των μελών του κόμματός του. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ανανέωση στο στελεχικό δυναμικό, έπειτα από την συντριβή στις κάλπες. «Θέλω να ευχαριστήσω τα χιλιάδες μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η πιο δύσκολη και πιο όμορφη εκλογική μάχη που έχουμε δώσει ποτέ. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό για εμάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση έχουμε δεχθεί μία σοβαρή ήττα», ανέφερε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας. Ανέλυσε την επόμενη ημέρα μετά την ήττα, σημειώνοντας: «Απαιτεί να συναντηθούμε με τις αξίες μας. Να ανανεώσουμε το στελεχικό μας δυναμικό από την κορυφή μέχρι τη βάση. Δίνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους. Απαιτεί να προβληματιστούμε για τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος. Ο χρόνος προκειμένου να δουλέψουμε δεν είναι απεριόριστος. Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή μας είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές σε περίπου ένα χρόνο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός, ιστορικός κύκλος. Πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνια. Ταυτόχρονα να προχωρήσουμε στις τομές για να ανοίξει ένας νέος πιο ελπιδοφόρος κύκλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει από σήμερα τις ευθύνες που του ανέθεσε η λαϊκή ψήφος. Θα βάλουμε μπροστά τις διεργασίες για να πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις. Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική. Είναι αυτονόητο πως πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος».

Τα μηνύματα των Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα και Βελόπουλου - Εκτός ο Βαρουφάκης

Το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει στιβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση, με αρχές και αξίες, τόνισε από μεριάς του ο Νίκος Ανδρουλάκης, στις πρώτες δηλώσεις του. Ο κ. Ανδρουλάκης προειδοποίησε πως θα πρέπει «να μας προβληματίσει ιδιαίτερα» η άνοδος της ακροδεξιάς και των νεοναζιστικών μορφωμάτων. «Διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ ήταν δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι σε όλα αυτά τα φαινόμενα», συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως το κόμμα αύξησε την εκλογική και κοινοβουλευτική δύναμή του κατά 50% στη διπλή εκλογική αναμέτρηση. «Σε πολλούς νομούς, το ΠΑΣΟΚ έχει αναδειχθεί δεύτερη δύναμη, ξαναπιάσαμε το νήμα της ιστορίας», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Με την ενσωμάτωση στο 97,55%, το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο κόμμα συγκεντρώνοντας το 11,86% των ψήφων στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. «Το ΠΑΣΟΚ δυναμώνει, ανανεώνεται, προχωρά», σημείωσε. «Το αποτέλεσμα υπογραμμίζει το χρέος μας να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη κεντροαριστερά, για να αποκτήσει η χώρα μια ισχυρή πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ», συνέχισε. «Ξεκινά ένα νέο ταξίδι για τη δημιουργία ενός ρεύματος κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, για μια ισχυρή Ελλάδα, της εθνικής αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Την Ελλάδα πρωταγωνιστή των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Σε αυτή την πορεία, θα είμαστε όλοι μαζί», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τη σταθερή άνοδο του ΚΚΕ στις εκλογές εξήρε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας πως «από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή, ευκαιριακή. Δείχνει αγωνιστικούς δεσμούς». «Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που ενίσχυσαν με την ψήφο τους το ΚΚΕ, όσους μαζί μας έδωσαν και σε αυτές τις εκλογές τη μάχη για την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ» επεσήμανε ενώ το σύνθημα «Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ» ακουγόταν δυνατά στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής, στον Περισσό.

Με έντονη κριτική στους δημοσκόπους σχολίασε το αποτέλεσμα των εκλογών ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν φοβήθηκαν και άντεξαν τον βρώμικο πόλεμο του συστήματος. Λυπάμαι πραγματικά όλους αυτούς τους δημοσκόπους που παίζουν με την ψυχολογία των ανθρώπων, που παίζουν με τους ανθρώπους. Είναι δυνατόν, έως την τελευταία στιγμή να μας λένε το ανώτατο όριο είναι 4,2% και μπορεί να είμαστε έξω από τη Βουλή; Λυπάμαι γιατί ανεχόμαστε μια κατάσταση, η οποία πρόδηλα δεν είναι δημοκρατική», τόνισε ο κ. Βελόπουλος. «Αυτό που έχω να τους πω όμως και είναι ωμό, είναι πως η Ελληνική Λύση δεν πεθαίνει. Είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει και ό,τι και να κάνουνε θα αποδείξουμε πως είμαστε πολύ σκληροί. Θα συνεχίσουμε, εθνικά, κοινωνικά, λαϊκά, τον αγώνα για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Ένα χαμόγελο από μας, σε αυτούς που ήθελαν να πεθάνει η Ελληνική Λύση. Η Ελληνική Λύση δεν πεθαίνει ποτέ», πρόσθεσε. Σε ερώτηση ποιους βουλευτές εκλέγει το κόμμα του, ο κ. Βελόπουλος απάντησε: «Αν δεν βγει το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι βουλευτές. Όποιοι κι αν είναι, εμείς είμαστε Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων».

«Η μη είσοδος του ΜέΡΑ25 στη Βουλή είναι το λιγότερο. Το μείζον είναι ο αποψινός θρήνος της Αριστεράς που αποτύχαμε να μετατρέψουμε την δεκαετή αντίσταση στην μνημονιακή καταστροφή σε προοδευτικό μέτωπο και να αποτρέψουμε την μετατροπή της οργής σε Ακροδεξιό ρεύμα» ανέφερε από πλευράς του ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων που έθεσαν το κόμμα εκτός Βουλής. Και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ τους ανθρώπους της Συμμαχίας μας και ιδίως τους ανένταχτους που μας στήριξαν. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη σας.

«Πρεμιέρα» για Σπαρτιάτες, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας

Παράλληλα, εντός Βουλής εισέρχονται τρία νέα κόμματα: οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

«Οι Σπαρτιάτες αντιπροσωπεύουν όλα τα ιδεώδη του ελληνισμού και τις αξίες. Έρχονται για να ενώσουν» ανάφερε στις πρώτες του δηλώσεις ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες» Βασίλης Στίγκας μετά την είσοδο στη Βουλή και συμπλήρωσε «Μετά από αρκετό καιρό ένα εθνικό κόμμα, μια εθνική φωνή θα είναι μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο».

«Η "ΝΙΚΗ" θα ασκήσει πραγματική αντιπολίτευση στην ερχόμενη Βουλή», επεσήμανε ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Νατσιός και συμπλήρωσε: «Δεν αγωνιζόμαστε μόνο για αυτούς που μας τίμησαν με την ψήφο τους αλλά για όλο τον ελληνικό λαό. Ασφαλώς και γι' αυτή την σιωπηλή πλειοψηφία που δεν προσήλθε να ψηφίσει. Με σεβασμό στην ψήφο των συμπολιτών μας και με φόβο θεού θα πορευθούμε μαχόμενοι για τη νίκη του ελληνισμού, την νίκη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας την νίκη του απλού λαού».

Με μάλλον αλαζονικό τρόπο αντιμετώπισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου την είσοδο του κόμματός της στη Βουλή, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι θα κάνει μια αντιπολίτευση διαφορετική και πως η ίδια «κάνει για 100 βουλευτές» και τα στελέχη της Πλεύσης Ελευθερίας «για 20». Ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι στην Πλεύση Ελευθερίας έχουν «κάθε λόγο να χαμογελάνε», τονίζοντας ότι άντεξαν «μια πρωτοφανή επίθεση τις τελευταίες εβδομάδες», αλλά «υπερασπιστήκαμε την ελπίδα και την προσδοκία των πολιτών». «Ο πολίτες έβαλαν την Πλεύση Ελευθερίας μέσα στη Βουλή, γιατί εμείς ρωτήσαμε τους πολίτες αν θέλουν να είναι μέσα στη Βουλή και απάντησαν “ναι”» υπογράμμισε.

Τα βήματα μετά τις εκλογές

Με την παράδοση των επισήμων εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει σήμερα Δευτέρα, 26 Ιουνίου, η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου. Βασικοί σταθμοί της, η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης (αργότερα σήμερα) και η ορκωμοσία των «300» (την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου), και τελικός σταθμός, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

Στις 9 το πρωί, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού μετέβη στο Μέγαρο της Βουλής όπου επέδωσε τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα. Αυτός, με τη σειρά του, μετέβη στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να ενημερώσει σχετικώς, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να τον διορίσει πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος.

Στις 11:00, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου παρέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Δυο ώρες αργότερα, στις 13:00 έγινε η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο και μερικές ώρες μετά, αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων. Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιταλία: Ξεκάθαρη νίκη Μητσοτάκη, σύμφωνα με τα exit poll, γράφει η La Repubblica

Η κάλπη της βέβαιης πρωτιάς και ο εφιάλτης της πολυκομματικής Βουλής

Η «προίκα» του νέου υπουργείου Οικογένειας και η γυναίκα-έκπληξη στο «τιμόνι» του

gazzetta
gazzetta reader insider insider