Τσίπρας: Το αποτέλεσμα εκπέμπει σήμα κινδύνου για κάθε δημοκρατικό πολίτη - Ανανέωση ΣΥΡΙΖΑ από την κορυφή ως τη βάση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Το αποτέλεσμα εκπέμπει σήμα κινδύνου για κάθε δημοκρατικό πολίτη - Ανανέωση ΣΥΡΙΖΑ από την κορυφή ως τη βάση
Τη σοβαρή εκλογική ήττα του κόμματός του παραδέχθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στις πρώτες δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών που έδειξαν αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαΐου.

Τη σοβαρή εκλογική ήττα του κόμματός του παραδέχθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στις πρώτες δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών που έδειξαν αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαΐου. Όρισε το χρονοδιάγραμμα για την ανασυγκρότηση του κόμματος έως τις ευρωεκλογές, σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, προαναγγέλοντας ανανέωση δυναμικού από την κορυφή ως τη βάση.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι προφανώς αρνητικό για μας. Αν και ο κίνδυνος της κατάρρευσης, που διαφάνηκε μετά από την κάλπη της απλής αναλογικής, αποφεύχθηκε, και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση, έχουμε υποστεί μια σοβαρή εκλογική ήττα», είπε.

Τόνισε, ωστόσο, πως το αποτέλεσμα ειναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και τη δημοκρατία, αναφερόμενος στην ανάδειξη στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων, ένα εκ των οποίων με φασιστικές προεκτάσεις και διασυνδέσεις. Σε συνδυασμό με την πλειοψηφία του κ. Μητσοτάκη, «είναι μια αρνητική εξέλιξη που εκπέμπει ένα σήμα κινδύνου για κάθε δημοκρατικό πολίτη». Επέρριψε ευθύνες και στη ΝΔ για αυτή την εξέλιξη, καθώς «μετέφερε το πεδίο της εκλογικής αναμέτρησης σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα, καταφεύγοντας σε εθνικιστικό και διχαστικό λόγο».

Ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ από την κορυφή ως τη βάση

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αυτή η νέα κατάσταση απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σωστή, νηφαλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές. Προανήγγειλε τολμηρή ανανέωση του στελεχικού δυναμικού, από την κορυφή ως τη βάση, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους.

Διευκρίνισε ότι ο χρόνος για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απεριόριστος: είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα.

«Με συντεταγμένες και συλλογικές διεργασίες θα λάβουμε όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό συμμετοχικό κόμμα τις αποφάσεις μας.

Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Είναι αυτονόητο, πως σε αυτήν τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider