UniCredit για Ελλάδα: Μια αλλαγή στο πολιτικό status quo δε θα «εκτροχιάσει» τη δημοσιονομική πειθαρχία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
UniCredit για Ελλάδα: Μια αλλαγή στο πολιτικό status quo δε θα «εκτροχιάσει» τη δημοσιονομική πειθαρχία
Την εποικοδομητική της θέση γύρω από τις προοπτικές της Ελλάδας, διατηρεί η UniCredit, λίγο πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Την εποικοδομητική της θέση γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διατηρεί η UniCredit, λίγο πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, εκτιμώντας, ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο πολιτικό status quo, υπό το σχηματισμό μιας πιθανής κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, δε θα οδηγούσε σε μια απόκλιση από την τρέχουσα δημοσιονομική πειθαρχία και τη δέσμευση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, από τις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2019, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας απώλεσε ένα μέρος της δυναμικής του, κυρίως υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ανακτήσει ένα μέρος του χαμένου «έδαφους» μετά το πρόσφατο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και πλέον προηγείται με περίπου 36% στην πρόθεση ψήφου, 7 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη τρίτη θέση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας ένα 10% στην πρόθεση ψήφου.

Ωστόσο, το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής καθιστά αρκετά απίθανη την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή, από την επικράτηση ενός μόνο κόμματος με μια αρκετά μεγάλη διαφορά. Σε περίπτωση λοιπόν αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης, η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες με ένα σύστημα αναλογικότητας αλλά και με ένα «μπόνους» μέχρι 50 έδρες για το πρώτο κόμμα. Ωστόσο, ακόμη και έτσι, η Νέα Δημοκρατία ενδέχεται και πάλι να χρειαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη, ένα πλαίσιο συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ είναι μεν πολιτικά εφικτό, αλλά λιγότερο πιθανό, σύμφωνα με τη UniCredit, τη στιγμή που οι αναλυτές, αποκλείουν μια συνεργασία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας των ιδεολογικών διαφορών των δύο.

Να υπενθυμίσουμε πως η Société Générale εκτίμησε πως οι εθνικές εκλογές αναμένεται να οδηγήσουν σε ένα εξαιρετικά κατακερματισμένο κοινοβούλιο, υπό τη βάση και του συστήματος της απλής αναλογικής. Παρά το γεγονός, ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις, με περίπου 36% στο σκέλος της πρόθεσης ψήφου, το κόμμα είναι πιθανό να δυσκολευτεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού. Σύμφωνα με τον γαλλικό οίκο, η διεξαγωγή μιας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στις αρχές Ιουλίου είναι πιθανή, αλλά δε θα λύσει το πολιτικό αδιέξοδο.

Επομένως, φαντάζει απίθανο το σενάριο ανάκτησης της επενδυτικής για την ελληνική οικονομία από τον οίκο Fitch στις 9 Ιουνίου, με τον γαλλικό οίκο να έχει κλείσει το «trade» που είχε ανοίξει στα ελληνικά ομόλογα - ίσως και πρόωρα, όπως σχολιάζουν οι ίδιοι οι αναλυτές - ξαναβλέποντας τη συγκεκριμένη θεματική μετά τις εκλογές αυτής της εβδομάδας.

ING: Το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σε σχόλιο γύρω από τις εθνικές εκλογές και την έκβαση αυτών προέβη και η ING, επισημαίνοντας πως με βάση τις δημοσκοπήσεις, μόνο ο συνδυασμός της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να φτάσει κοντά στο όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΜέΡΑ25 (πολιτικά πιο δύσκολο να στηθεί) θα το έχανε. Το κατά πόσο θα πίεζε η ΝΔ προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας συμφωνίας, θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα. Όσο πιο ισχυρή βγει η ΝΔ, τόσο χαμηλότερο θα είναι το κίνητρο να βιαστεί προς μια γρήγορη συμφωνία. Και αυτό διότι σε περίπτωση αδιεξόδου, θα ακολουθούσαν νέες εκλογές, αυτή τη φορά με ένα σύστημα που συνδυάζει το σύστημα της αναλογικότητας με ένα «μπόνους» έως και 50 έδρες.

Γνωρίζοντας ότι πρέπει να είναι σε μια ισχυρή θέση για να επωφεληθεί από αυτό το «μπόνους», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να στοχεύσει σε ένα δεύτερο εκλογικό γύρο, ο οποίος πιθανότατα θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου. Πόσο ριψοκίνδυνο θα ήταν αυτό το στοίχημα για τον Μητσοτάκη; Όχι πολύ, κατά την ING. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να τα πηγαίνει καλά, με το re - opening (το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας από την πανδημία) να την ευνοεί σε μεγάλο βαθμό, την απασχόληση να υποστηρίζεται από τον κλάδο του τουρισμού και την επερχόμενη θερινή περίοδο, και τον επίσημο πληθωρισμό (όχι τον δομικό) να συνεχίζει να επιβραδύνεται. Η ΝΔ μπορεί να τα αξιοποιήσει όλα αυτά σε μια υποθετική σύντομη προεκλογική εκστρατεία τον Ιούνιο, αντιπαραθέτοντας τη σταθερότητα με τις πιθανές εκκλήσεις για μια αλλαγή που προέρχονται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ο ολλανδικός επενδυτικός οίκος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider