Ειδικό Δικαστήριο: Ομόφωνα ένοχοι Παππάς - Καλογρίτσας, δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή στον πρώην υπουργό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ειδικό Δικαστήριο: Ομόφωνα ένοχοι Παππάς - Καλογρίτσας, δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή στον πρώην υπουργό
Την ενοχή του Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών αποφάσισε το Ειδικό Δικαστήριο.

Τελευταία ενημέρωση 15:20

Ποινή δύο ετών επιβλήθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο στον Νίκο Παππά και στον Χρήστο Καλογρίτσα η χρηματική ποινή, για τον οποίον απορρίφθηκε το αίτημα των ελαφρυντικών.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή που είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν από γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Νωρίτερα, το Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών ομόφωνα έκρινε ενόχους τόσο τον πρώην υπουργό Επικρατεία Νίκο Παππά για τους χειρισμούς του στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες το έτος 2016 όσο και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος δικάστηκε ως συνεργός του πρώην υπουργού για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Κατά την 18η συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωάννα Κλάπα -Χριστοδουλέα εκφώνησε την απόφαση σε δημόσια συνεδρίαση την ετυμηγορία των 13 τακτικών δικαστών για τους δυο κατηγορουμένους.

Στον Νίκο Παππά επιβλήθηκε η ποινή των δύο ετών με τριετή αναστολή και στον Χρήστο Καλογρίτσα η χρηματική ποινή, των 5.000 ευρώ, ενώ το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του επιχειρηματία για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή που είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν απο γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ». Ομόφωνα το Δικαστήριο αποφάσισε να διαβαστεί στον εισαγγελέα η κατάθεση της γραμματέως Καλογρίτσα για τα περαιτέρω.

Δεν ζήτησε ελαφρυντικά - Οι δηλώσεις των συνηγόρων

Ο Νίκος Παππάς μέσω των συνηγόρων του δήλωσε πως δεν θα αιτηθεί ελαφρυντικών γιατί δεν νιώθει ένοχος.

Ο Γιάννης Μαντζουράνης, εκ των συνηγόρων του κ. Παππά, δήλωσε σχετικά: «Δυστυχώς, σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του. Εδώ και τώρα επιβάλλονται δύο σχόλια: Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η δικαιοσύνη εξέρχεται. Και δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, το νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια. Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται.

Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών.

Μετά από όλα αυτά η Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλά δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία».

Ο Θεόδωρος Μαντάς, επίσης εκ των συνηγόρων του κ. Παππά, τόνισε: «Προφανής, ακατανόητη και εντελώς αδικαιολόγητη η δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόταση της εισαγγελέως και στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η ορθότητά της δεν θα κριθεί από την ομοφωνία αλλά από τον αντίκτυπό της στην ελληνική κοινωνία. Το μοναδικό πραγματικό γεγονός το οποίο αποδείχθηκε σε αυτήν την ακροαματική διαδικασία είναι ότι με τις ενέργειες του Νίκου Παππά εισέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμυρίων στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου από τον εξορθολογισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου».

Τέλος ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, επίσης συνήγορος του κ. Παππά, υπογράμμισε: «Σε μια εποχή, που στη συνείδηση του ελληνικού λαού η δικαστική εξουσία έχει αποξενωθεί από την δικαιοσύνη, είναι αναμενόμενο σε μία πολιτική δίκη η απόφαση να είναι βαθύτατα και μόνον πολιτική».

Παππάς: Δίκη πολιτική για να κρυφθούν οι «γαλάζιοι κοριοί»

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Νίκος Παππάς, δημοσίευσε βίντεο με δήλωση επί της απόφασης, όπου εξακοντίζει βέλη ενάντια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, και κάνοντας λόγο για μια πολιτική δίκη.

«Είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Η δίκη αυτή ήταν πολιτική. Έγινε για να κρύψει ο Μητσοτάκης τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, τους ''γαλάζιους κοριούς'' και τις ''γαλάζιες ακρίδες''. Η δίκη αυτή έγινε επειδή πλούσιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν ψηφισμένους φόρους και αναγκάστηκαν να τηρήσουν το σύνταγμα. Η δίκη αυτή έγινε για να χτυπηθεί η παράταξη μας και να μην ξαναπληρώσουν οι πλούσιοι» επισημαίνει ακόμα ο Νίκος Παππάς. «Αλλά για αυτό δε θα αποφασίσουν κάποιοι δικαστές. Θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Ο οποίος με την εντολή του θα φέρει δικαιοσύνη παντού. Έχουμε κάνει το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον» καταλήγει ο ίδιος.

ΣΥΡΙΖΑ: Απόφαση αντίθετη με την εισαγγελική εισήγηση

Για απόφαση αντίθετη με την εισήγηση της εισαγγελίας και την αλήθεια κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην καταδίκη του Νίκου Παππά. «Προφανώς η απόφασή του είναι σεβαστή, αλλά το πόσο δίκαιη είναι κρίνεται από τους πολίτες και από την πραγματικότητα. Αν ο υπουργός της μόνης κυβέρνησης που φρόντισε να εφαρμόσει μετά από δεκαετίες ασυδοσίας το Σύνταγμα και να διεξάγει διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, εισπράττοντας χρήματα για το Δημόσιο Ταμείο, διέπραξε παράβαση καθήκοντος, όλοι όσοι με πράξεις και παραλείψεις τους ζημίωσαν και ζημιώνουν το δημόσιο ταμείο, τι άραγε έχουν διαπράξει; Όσοι παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα του μισού πολιτικού συστήματος, όσοι ζημιώνουν το δημόσιο με απευθείας αναθέσεις που ξεπέρασαν τα 9 δις και εκποιούν δημόσιο πλούτο τι ακριβώς διαπράττουν; Και πόσα ειδικά δικαστήρια θα έπρεπε για αυτούς να αποφανθούν;» διερωτάται η ανακοίνωση.

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας θα διαγράψει τον καταδικασθέντα Νίκο Παππά;

Άμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, απευθύνοντας προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

«Η καταδίκη για παράβαση καθήκοντος συνιστά το πλέον απαξιωτικό ιδιώνυμο αδίκημα για δημόσιους λειτουργούς» τονίζει σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κάνοντας λόγο για «μια θλιβερή ημέρα της πολιτικής μας ιστορίας» αλλά και για προσωπικό κόλαφο του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γιάννης Οικονόμου υπογραμμίζει ότι «οι λαλίστατοι κήνσορες του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες, άμεσα και γενναία, και να παραδεχτούν το προφανές: ότι χρησιμοποίησαν καταχρηστικά και παράνομα την εξουσία που τους δόθηκε από τον ελληνικό λαό για να χειραγωγήσουν την ενημέρωση, να αλώσουν τη δημοκρατία μας και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς».

Τέλος καλεί τον Αλέξη Τσίπρα, μετά την ομόφωνη απόφαση, να απαντήσει αν θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί για τα έργα και τις ημέρες του παλαιότερου και στενότερου συνεργάτη του και αν θα αποσύρει από τα ψηφοδέλτια και θα διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον αμετάκλητα και ομόφωνα καταδικασμένο κ. Παππά;

Απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζει «επικίνδυνο ότι στο τέλος της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύονται απειλές εναντίον της Δικαιοσύνης»

«Σε μία φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία, όπως είναι η Ελλάδα, ισχύει η διάκριση των εξουσιών και η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια και μόνο» σημειώνει ο κ. Οικονόμου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, μη αποδεχόμενος αυτή τη θεμελιώδη συνταγματική πρόβλεψη, αμφισβητεί το σκληρό πυρήνα του Συντάγματος και του Πολιτεύματος. Όσα λένε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Παππάς, θα μπορούσαν να συνοψιστούν στο εξής: δεν υπάρχει νομιμότητα, υπάρχει μόνο σκοπιμότητα∙ οι αποφάσεις είναι καλές και δίκαιες μόνο όταν συμφωνούμε με αυτές, δεν υπάρχουν θεσμοί, μονάχα λαός» προσθέτει.

Και συνεχίζει: «Πρόκειται για απόψεις που συνιστούν τον τραμπισμό αλά γκρέκα και παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα κι όχι σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου».

«Το πλέον επικίνδυνο είναι ότι στο τέλος της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύονται απειλές εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον λαό να επιβάλλει δικαιοσύνη στην απονομή της δικαιοσύνης! Αυτή και μόνο η αποστροφή συνιστά εξτρεμισμό χειρίστου είδους και ευθεία βολή εναντίον της Δημοκρατίας μας. Όποιος θέλει να υποκαταστήσει τη Δικαιοσύνη, επιδιώκει να γίνει τύραννος» επισημαίνει ακόμα ο Γιάννης Οικονόμου.

«Ο κ. Τσίπρας, τέσσερις ώρες μετά την ομόφωνη απόφαση καταδίκης του παλιότερου και στενότερου συνεργάτη του, παραμένει άφαντος και άφωνος. Οφείλει να απαντήσει:

- Θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί για τα έργα και τις ημέρες του παλαιότερου και στενότερου συνεργάτη του;

- Υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας;

- Θα αποσύρει από τα ψηφοδέλτια και θα διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον αμετάκλητα και ομόφωνα καταδικασμένο κ. Παππά; Αν όχι, τότε για να κρατάει ο κ. Τσιπρας τον κ. Παππά στα ψηφοδέλτια, καταλαβαίνουμε πόσο “κρατάει” ο κ. Παππάς τον κ. Τσίπρα» καταλήγει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Περιοδεία Μητσοτάκη στη Λάρισα: Στην 110 Πτέρυγα Μάχης ο πρωθυπουργός

Ο Πίνατ μίλησε για τις εκλογές και τα ξέρασε όλα - Το βαρόμετρο των γαλάζιων στο βόρειο τομέα - Η πρωτιά και το καλάθι

gazzetta
gazzetta reader insider insider