Ο οργανισμός ΝΕΟΝ επιστρέφει στη Βουλή των Ελλήνων το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο οργανισμός ΝΕΟΝ επιστρέφει στη Βουλή των Ελλήνων το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο
Ο οργανισμός ΝΕΟΝ επιστρέφει στη Βουλή των Ελλήνων το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο ως ένα νέο σύγχρονο κέντρο πολιτισμού μέσα στην πόλη

Μετά από τρία χρόνια παραμονής στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν και τη διοργάνωση δύο διεθνούς εμβέλειας εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, ο πολιτιστικός οργανισμός ΝΕΟΝ επιστρέφει στη Βουλή των Ελλήνων αυτόν τον νέο χώρο και την διαχείρισή του, ανακαινισμένο και με διεθνή απήχηση ως ένα νέο κέντρο σύγχρονου πολιτισμού, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Ο πολιτιστικός χώρος περίπου 6.500 τ.μ. μέσα στο εμβληματικό κτίριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου «είναι αποτέλεσμα της αναμόρφωσης και ριζικής αναβάθμισης των υποδομών του, με κόστος 1,4 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τον ΝΕΟΝ και τον ιδρυτή του Δημήτρη Δασκαλόπουλο», τονίζεται στην ανακοίνωση. Σκοπός ήταν να διατηρηθούν ζωντανά ο χώρος και οι μνήμες της ιστορίας του κτιρίου, και παράλληλα να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ως σύγχρονο κέντρο πολιτισμού ανοιχτό σε όλους. Αυτό, άλλωστε, απηχεί τη φιλοσοφία του ΝΕΟΝ «για διεύρυνση της επαφής του κοινού με την τέχνη -ιδίως τη σύγχρονη τέχνη- σε ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους μέσα στον αστικό ιστό με σκοπό την αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη», όπως επισημαίνεται.

Η συνεργασία του ΝΕΟΝ με τη Βουλή των Ελλήνων ξεκίνησε το 2020, χαρακτηρίζεται ως παράδειγμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ο χώρος είναι έτοιμος να αποτελέσει ένα δυναμικό κέντρο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών.

Εκεί διοργανώθηκαν δύο μεγάλες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό. Το 2021, στη χρονική συγκυρία της εθνικής επετείου και της πανδημίας, άνοιξε η έκθεση Portals, προσεγγίζοντας τη νέα πραγματικότητα της εποχής μας με τη συμμετοχή 59 καλλιτεχνών από 27 χώρες και 15 νέες αναθέσεις έργων. Στη συνέχεια, το 2022 πραγματοποιήθηκε η έκθεση Dream On με 18 εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας από διεθνείς και έλληνες καλλιτέχνες, καθώς και μία νέα ανάθεση, έργα τα οποία στη συνέχεια θα κοσμήσουν τις συλλογές μεγάλων μουσείων της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Ελλάδας ως μέρη της Δωρεάς της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου.

Τις δύο εκθέσεις επισκέφθηκαν, συνολικά, 96.000 άτομα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Τύπο - Τι προβλέπει

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

gazzetta
gazzetta reader insider insider